niedziela, 6 maja 2018

Makaron ze szparagami, szpinakiem i fetą

Szparagi to wciąż niedoceniane warzywo w naszym kraju, a szkoda, bo potrzebują tak niewiele by stworzyć z nich coś pysznego. Zielonych nie trzeba obierać, a ich czas gotowania jest krótki, wystarczy im ledwie kilka minut w gotującej wodzie. Warto je wprowadzić do swojej diety, gdyż są niskokaloryczne i bogate w wartości odżywcze, a jeżeli nadal nie wiesz, co z nich zrobić spróbuj mojego dania, które może być też sytą sałatką (np. na wiosennej imprezie). Podałam je w towarzystwie pełnoziarnistego makaronu orzo (do kupienia np. w Auchan), ale bez problemu możesz go zamienić na każdy inny, który lubisz, zaś jako dodatki dobrałam szpinak, suszone pomidory i ser feta. Smak podkreśliłam lekkim dressingiem na bazie oliwy z oliwek. Ta propozycja będzie także świetnym lunchboxem na zimno. W wersji wegańskiej fetę możesz zamienić na cieciorkę.


Składniki na 2 porcje:
1 szklanka nieugotowanego makaronu (u mnie pełnoziarnisty orzo)
1 pęczek zielonych szparagów
2 garście świeżego szpinaku
5 suszonych pomidorów (użyłam bez zalewy)
2 ząbki czosnku
1 łyżka oliwy z oliwek
100g dobrej jakości sera feta

Dressing:
3 łyżki oliwy z oliwek
1 łyżka octu jabłkowego (lub innego)
1 posiekany ząbek czosnku
Szczypta soli, pieprzu i ostrej papryki w proszku

Przygotowanie:
  1. Makaron ugotować w osolonej wodzie wg instrukcji na opakowaniu.
  2. Szparagi umyć, odłamać lub obciąć twarde końcówki (ok. 2 cm). Pokroić na mniejsze kawałki, od razu będą gotowe wtedy do makaronu.  Do gotującej osolonej wody z odrobiną cukru (wtedy pozostaje ich piękny zielony kolor) wrzucić pokrojone szparagi i gotować je około 3-4 minuty.  Odcedzić i opłukać pod zimną wodą, dzięki czemu będą jędrne.
  3. Czosnek posiekać, suszone pomidory pokroić w kostkę. Zeszklić na oliwie. Dodać szpinak i smażyć do momentu aż się skurczy. Posolić do smaku.
  4. Do dużej salaterki przełożyć makaron, szparagi i szpinak z suszonymi pomidorami.
  5. W małym słoiczku przygotować dressing. Ja po prostu dodaję wszystkie składniki i nim potrząsam. Sos wymieszać w salaterce z pozostałymi składnikami. Następnie pokruszyć po wierzchu delikatnie fetę.

Smacznego,
Anulla

14 komentarzy:

  1. Pyszne, szybkie danie. :-). Teraz rzadziej kupuję, ale było kilka lat, że szalałam za szparagami, szczególnie zielonymi. Obecnie łakomstwo na to warzywo już mi przeszło ;-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Oj Aniu mega apetycznie dzisiaj u ciebie.

    www.natalia-i-jej-świat.pl

    OdpowiedzUsuń
  3. Szparagi rządzą! Zjadłabym taki makaron, z wielką przyjemnością ;)

    OdpowiedzUsuń
  4. Zdrowa, sycąca sałatka, która u mnie posłuży jako samodzielne danie :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Doskonałe połączenie smaków. Pewnie doskonale smakuje. Nie może być inaczej. Chętnie coś takiego zrobię :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Pysznie i bardzo apetycznie. I te kolorki, ale bym zjadła :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Bardzo fajne połączenie :) Muszę upolować szparagi i też przygotować coś podobnego, bo ślinka cieknie ;D

    OdpowiedzUsuń
  8. uwielbiam każdy ze składników! także taki makaron zjadłabym z ogromną chęcią, przepyszny! wszystko do siebie pasuje, moje smaki <3

    OdpowiedzUsuń

Podpisz się pod komentarzem, jeżeli jesteś Anonimowy:)