czwartek, 16 marca 2017

Domowe Schokobons

Kiedyś bardzo lubiłam te cukierki, więc kiedy zobaczyłam przepis u Shining Star postanowiłam spróbować ich domowej wersji, która nie zawiera zbędnego cukru i dodatkowych ulepszaczy. W sam raz na weekendową małą rozpustę, gdyż smak masy mlecznej z dodatkiem orzeszków oblanych w gorzkiej czekoladzie po prostu uzależnia.


Składniki na ok. 20 sztuk:
Masa:
125g serka mascarpone (4 czubate łyżki)
2 łyżki oleju kokosowego
1,5-2 łyżki ksylitolu (cukru lub innego zdrowego słodzidła)
15-20 sztuk posiekanych orzechów laskowych
2 łyżki mleka w proszku

Polewa:
50g gorzkiej czekoladowy
1 łyżka oleju kokosowego

Przygotowanie:
  1. Mascarpone, ksylitol i mleko w proszku dokładnie wymieszać.  
  2. Olej kokosowy rozpuścić na wolnym palniku. Przestudzić i wlać do masy, dodać posiekane orzechy, dokładnie wymieszać.  
  3. Odstawić na 1-2 godziny do lodówki. Następnie formować małe kulki. Ponownie wstawić na około godzinę do lodówki.
  4. W kąpieli wodnej rozpuścić czekoladę wraz z olejem kokosowym. Przestudzić. Oblać polewą kulki. Wstawić ponownie do lodówki by czekolada zastygła.  Przechowywać w lodówce.
Smacznego,
Anulla

25 komentarzy:

  1. O właśnie! Taki przepis mi potrzebny dzisiaj:))

    OdpowiedzUsuń
  2. Świetne! Takie przepisy to ja lubię :) Nie wiedziałam, że coś tak fajnego można zrobić w domku :) Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  3. ooo ja bym nie pogardziła:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Super! Takie słodkości to ja uwielbiam :D

    OdpowiedzUsuń
  5. Wyglądają super :) Na pewno by zachwyciły moją mamę, która jest fanką schoko bons :))

    OdpowiedzUsuń
  6. uwielbiam te cukierki! musze zrobić ich domową wersję :-)

    OdpowiedzUsuń
  7. Proste wykonanie i na pewno bardzo smaczne. Takie małe cuda chętnie bym zjadła. :-)

    OdpowiedzUsuń
  8. Bardzo a to bardzo by mi posmakowały :-)

    OdpowiedzUsuń
  9. chętnie bym kilka ukradła do kawki :))

    OdpowiedzUsuń
  10. Świetna i bardzo pomysłowa przekąska :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Jak coś czekoladowe biorę w ciemno :)

    OdpowiedzUsuń
  12. no i po co ja tu wchodziłam???
    przeapetycznie wyglądają Twoje praliny! ślinotok gwarantowany ;)))

    OdpowiedzUsuń
  13. Domowe pralinki PYCHOTKA:)

    OdpowiedzUsuń
  14. Oryginalne cukierki są nawet smaczne ale takie domowe na pewno są o wiele lepsze :D

    OdpowiedzUsuń
  15. Domowe praliny - uwielbiam! Te ze sklepu nie mają szans :)

    OdpowiedzUsuń
  16. Nabrałam smaka na takie słodkości. Pozdrawiam serdecznie.

    OdpowiedzUsuń
  17. Uwielbiam Schokobons! Jestem bardzo ciekawa jak smakuje taka ich domowa wersja :)

    OdpowiedzUsuń
  18. ale super :p już mi się podobają te kuleczki :)

    OdpowiedzUsuń
  19. Takie słodkości bardzo lubię :) Aż smakowicie to wygląda :)

    Pozdrawiam,
    Patryk

    OdpowiedzUsuń
  20. Możesz podać makro?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Poniżej informacje, o które prosisz:
      100g zawiera około 518 kcal, w tym B:6,8g T:46,6g W:20,5
      1 kulka około 78 kcal

      Ps. Makro możesz policzyć wrzucając wszystkie składniki w zwyczajny kalkulator kalorii :) Zastanawiałam się kiedyś nad tym by dodawać je pod przepisami, ale uznałam, że to blog kulinarny, a nie stricte fitnessowy, a zawsze można to policzyć.

      Pozdrawiam
      Anulla

      Usuń

Podpisz się pod komentarzem, jeżeli jesteś Anonimowy:)