Lubię curry, orientalną kuchnię i nowości w kuchni, więc
nie mogłam przejść obojętnie obok przepisu Małgosi z bloga Qchenne Inspiracje.
Wprowadziłam jednak do niego swoje małe modyfikacje.
Całość smakuje wspaniale, wyraziste curry w połączeniu z
kwaśną limonką nabiera orzeźwiającego smaku, które świetnie podkreśla
pikantność chili. Praktycznie bezsmakowy makaron ryżowy chłonie jak gąbka smak
sosu, dzięki czemu z każdym kęsem czujemy tę ciekawą nutę. Danie w sam raz dla
tych, którzy lubią odkrywać.
300 g piersi z kurczaka
1 mała cukinia cukinia
½ cebuli
5 pieczarek
5 łyżek drobno posiekanego szczypiorku
2 ząbki czosnku
2 łyżki sosu rybnego
1 łyżka ciemnego sosu sojowego
1 łyżka sosu ostrygowego
1 łyżka zielonej pasty curry (może być żółta, ja miałam
tylko zieloną)
2 łyżki oleju ryżowego
½ limonki
200g makaronu ryżowego
Opcjonalnie 1 mała papryczka chili
Przygotowanie:
- W miseczce wymieszać pastę curry, sos rybny, ostrygowy i sojowy oraz opcjonalnie drobno pokrojoną papryczkę chili bez pestek. Mięso pokroić w kostkę, wymieszać z marynatą. Odstawić do lodówki na około godzinę.
- Makaron przygotować wg instrukcji na opakowaniu
- W woku lub na patelni rozgrzać łyżkę oleju. Podsmażyć do miękkości pokrojoną w półtalarki cukinię i pieczarki. Przełożyć do miski.
- Na patelnię na której smażyliśmy cukinię rozgrzać kolejną łyżkę oleju. Zeszklić posiekaną w kostkę cebulę i czosnek. Następnie dodać kurczaka razem z marynatą i smażyć do miękkości. Dodać cukinię, pieczarki, szczypiorek, sok z limonki i makaron. Całość wymieszać. Podgrzewać około minuty.
Smacznego,
Anulla
Z cukinką? Pyszności :) Uwielbiam takie dania i muszę przyznać, że zrobiłaś mi ogromną ochotę na to danie.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam serdecznie :)
Kurczak i cukinia...mniam, moje smaki :)
OdpowiedzUsuńCiekawy przepis. Danie apetycznie wygląda. Śliczny talerz. Całość extra :)
OdpowiedzUsuńOOO zdecydowanie moje smaki, chętnie bym zjadła :)
OdpowiedzUsuńoj bardzo by zjadła, wygląda przepysznie, a ja kocham orientalne smaki <3
OdpowiedzUsuńCoś czuję, że to danie smakuje pysznie! Super przepis!
OdpowiedzUsuńŚwietnie to wygląda :) Mniam!
OdpowiedzUsuńBardzo ciekawy i smaczny przepis :-)
OdpowiedzUsuńPatrząc na składniki, prawdziwa orientalna kuchnia :) Bardzo taką lubię.
OdpowiedzUsuńPysznie i pomysłowo :)
OdpowiedzUsuńKurczaka i cukinie uwielbiam. Danie wygląda świetnie i sądząc po składnikach smakuje rewelacyjnie :-)
OdpowiedzUsuńZapisuje przepis do wypróbowania:)
OdpowiedzUsuńPysznie i niebanalnie!
OdpowiedzUsuńChętnie wypróbuje może nawet jeszcze w tym tygodniu :) Prezentuje się super :)
OdpowiedzUsuńFajne danie na wiosnę, lekkie i kolorowe :)
OdpowiedzUsuńWszystko co zawiera cukinie bardzo mi smakuje Zrobilas naprawdę cudowne danie Mysle ze jest bardzo aromatyczne Przepis podkradam i mam nadzieje ze moim domownikom zasmakuje Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńTrafiłaś w moje gusta :) Uwielbiam takie smaki i makaron ryżowy. Przepis na pewno wypróbuję :D
OdpowiedzUsuńRewelacja! Gratuluję wykonania :-) To idealnie trafia w mój gust.
OdpowiedzUsuńPięknie prezentuje się te danie na tym talerzu :) Nie jadłem jeszcze makaronu ryżowego :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam serdecznie,
Patryk
Na pewno to świetne danie, a przy tym wygląda smacznie:)
OdpowiedzUsuńbardzo smakowite danie :)
OdpowiedzUsuńDanie wygląda świetnie :)
OdpowiedzUsuńsmaczne :)
OdpowiedzUsuńNa takim talerzyku to już w ogóle danie wygląda przepysznie :D
OdpowiedzUsuńJa tez tak lubię :-)
OdpowiedzUsuńAle smacznie wygląda!
OdpowiedzUsuńWygląda przepysznie :)
OdpowiedzUsuń