sobota, 11 lutego 2017

Sernik kokosowy (bounty) na zimno

Jak już z pewnością wiecie mam słabość do kokosowych słodkości, dlatego nie mogłam przejść obojętnie obok tego sernika, który jest niezwykle kremowy, delikatny w smaku i mocno kokosowy. Nie jest to typowy sernik, gdyż do jego przygotowania potrzebujecie mascarpone, jogurtu oraz mleczka kokosowego. Nie jest to także fit przepis, jakie ostatnio Wam raczej prezentuję, ale przynajmniej domowy z wiadomym składem. Z okazji zbliżających Walentynek, może będziecie chcieli tak cudownie zgrzeszyć, bo sernik jest wart każdego kęsa :)
Inspiracja: Moje Wypieki z moimi zmianami.



Składniki na formę ok. 23cm:
na spód:
160 g ciastek kokosowych np. Łakotki lub zwykłe herbatniki
100 g masła, roztopionego (1/2 kostki)
3 łyżeczki kakao

Na masę serową:
1 szklanka jogurtu greckiego lub naturalnego, w temperaturze pokojowej
250 g mascarpone (1 opakowanie), w temperaturze pokojowej
4 łyżki cukru pudru
Opcjonalnie 3 łyżki likieru kokosowego
Puszka mleczka kokosowego 400 ml 
50 g wiórków kokosowych
4 czubate łyżeczki żelatyny w proszku + 50 ml wody

Na polewę czekoladową:
120 g mlecznej czekolady (ja dałam gorzką czekoladę)
80 ml śmietany kremówki 30%

Przygotowanie:

  1. Spód: Ciastka, masło i kakao umieścić w malakserze i zmiksować do momentu otrzymania masy ciasteczkowej o konsystencji mokrego piasku (ma byćtaka, aby w tortownicy się nie rozsypywała, a pod wpływem rąk kleiła potem do tortownicy, spód po zastygnięciu masła wtedy nie będzie się kruszył). W przypadku braku malaksera - ciastka umieszczamy w mocnym woreczku (np. z zapięciem) i uderzamy mocno wałkiem lub tłuczkiem, do ich pokruszenia, na końcu łączymy z roztopionym masłem i kakao.
  2. Formę o średnicy 23 cm wyłożyć papierem do pieczenia, sam spód, boków niczym nie smarować. Masę ciasteczkową wysypać na spód formy, wyklepać z niej spód, wyrównując łyżką.
  3. Masa serowa: W misie miksera umieścić jogurt, serek mascarpone, cukier puder, likier, wiórki kokosowe. Zmiksować (końcówki miksera do ubijania białek) do otrzymania jednolitej masy. Do masy serowej dodać mleczko kokosowe i ponownie wymieszać.
  4. Żelatynę w proszku zalać 50 ml gorącej wody, dokładnie wymieszą. Przestudzić.
  5. Do jeszcze lekko ciepłej żelatyny dodać łyżkę masy serowej, dokładnie rozprowadzić. Dodać kolejne 2 łyżki i znowu wymieszać, obserwując, czy nie ma grudek. Tak zaprawioną żelatynę dodać do masy serowej i natychmiast zmiksować, do połączenia.
  6. Na spód ciasteczkowy wyłożyć masę serową. Wyrównać szpatułką. Schłodzić przez kilka godzin w lodówce, najkorzystniej przez noc.
  7. Polewa czekoladowa: W małym garnuszku podgrzać śmietanę kremówkę, prawie do wrzenia, zdjąć z palnika. Zalać nią posiekaną czekoladę, odstawić na 2 minuty. Po tym czasie wymieszać do powstania gładkiego sosu czekoladowego.
  8. Schłodzony sernik polać gęstniejącą przestudzoną polewą czekoladową, rozprowadzić. Odstawić do lodówki do stężenia polewy. Można dodatkowo oprószyć wiórkami kokosowymi.
Smacznego,
Anulla

33 komentarze:

  1. Zapowiada się bardzo smacznie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Chętnie bym zgrzeszyła i zjadła takie cudo

    OdpowiedzUsuń
  3. Na kokosowe przysmaki to ja się zawsze piszę :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Nic mnie nie odwiedzie od wypróbowania tego przepisu:) Po opisie już wiem, że nie poprzestanę na jednym kawałku:))

    OdpowiedzUsuń
  5. Jejku, ale mi zrobilas smaka teraz! :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Niee, niee, niee! To powinno być zakazane. Kusisz niemiłosiernie :) Ach, jaki wspaniały ten sernik bounty. A jeszcze dla tak wielkiej fanki kokosa, jaką ja jestem to po prostu propozycja obowiązkowa! Pozdrowionka cieplutkie! :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Sernik i kokos - zawsze jestem na TAK :-)Pysznie wygląda :-)

    OdpowiedzUsuń
  8. O tak, dla takiego sernika warto zgrzeszyć! Wygląda pysznie!

    OdpowiedzUsuń
  9. No to teraz mi narobiłaś smaka, kokos to kocham nad życie, a ciasta z nim oj... :-)))))))

    OdpowiedzUsuń
  10. Z mlekiem kokosowym na pewno jest obłędny :) Przepis zapisuję sobie :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Kochamy również kokos całym serduszkiem <3 Ale byśmy zajadały się takim cudeńkiem :P

    OdpowiedzUsuń
  12. Kokosowe słodkości uwielbiam! Wszyscy po kolei kuszą mnie takimi kokosowymi smakołykami, a dupcia rośnie ;)

    OdpowiedzUsuń
  13. Szkoda, że w domu tylko ja lubię kokos. Dlatego nie piekę, bo sama bym jadła, ale przynajmniej pooglądam. U mnie też serniczek : )

    OdpowiedzUsuń
  14. Wspaniałe połączenie sera z kokosem i czekoladą. Pysznie i kusząco wygląda Twój sernik :)

    OdpowiedzUsuń
  15. Wspaniale wygląda i zapewne jest bardzo pyszny :)

    OdpowiedzUsuń
  16. kokosowy sernik - tego trzeba spróbować :)

    OdpowiedzUsuń
  17. Kokos i czekolada, to połączenie w sam raz dla mnie :)

    OdpowiedzUsuń
  18. Wspaniały! <3 Jestem nim oczarowana :) Pycha! :D

    OdpowiedzUsuń
  19. oj takie ciacho to ja chce Kokos czekoladka ojej już czuje jego smak No kochana mysle ze ci ciasta zabraknie dla nas wszystkich Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  20. Kocham wszystko, co kokosowe - taka moja słabość :) Chętnie bym zjadła. Pozdrawiam ciepło!

    OdpowiedzUsuń
  21. Świetnie to wygląda! Koniecznie muszę spróbować :)
    Zapraszam do siebie lebbrosso.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  22. Kocham bounty dlatego odrazu poproszę o 2 porcje tej smakowitości ! :)

    OdpowiedzUsuń
  23. Dawno nie było u mnie sernika, a to moje ulubione ciasto :)

    OdpowiedzUsuń
  24. Pyszny! Sama chętnie bym taki zjadła :)

    OdpowiedzUsuń
  25. Wygląda przesmacznie, warto taki zrobić :)

    OdpowiedzUsuń
  26. Moje smaki! Aż się rozmarzyłam jaki musi być pyszny :)

    OdpowiedzUsuń

Podpisz się pod komentarzem, jeżeli jesteś Anonimowy:)