Lubię testować nowe marynaty do kurczaka. Nie mając większego pomysłu na obiad po raz
kolejny sięgnęłam po książkę Bohater Kuchni SuperKurczak, skąd pochodzi
dzisiejsza inspiracja.
Marynata:
1 łyżeczka imbiru
1 mała cebula
2 łyżki oleju
4 łyżki sosu sojowego (u mnie ciemny)
Przygotowanie:
- Cebulę obrać i bardzo drobno posiekać. Wymieszać imbir, olej, cebulę i sos sojowy.
- Umyte i osuszone podudzia zalać i dokładnie natrzeć marynatą. Odstawić na kilka godzin do lodówki lub całą noc.
- Podudzia wyjąć z marynaty i włożyć do worka do pieczenia. Związać oba końce. Piec ok. 40 minut w 180 stopniach.
- Następnie worek rozciąć i trzymać kolejne 10 minut, aby kurczaki się zarumieniły.
Smacznego,
Anulla
Fajny pomysł, z imbirem nigdy nie robiłam!
OdpowiedzUsuńFajny pomysł na mięso, imbir dodaje mu niepowtarzalnego smaku :)
OdpowiedzUsuńZ imbirem? No proszę! Jeszcze nie próbowałam, ale coś czuję, że to bardzo smaczna propozycja. Hmm - muszę koniecznie zrobić. Pozdrawiam niedzielnie! :)
OdpowiedzUsuńBardzo mi się podoba ten pomysł! Pałki przygotowane w ten sposób muszą smakować rewelacyjnie :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam z imbirem, dają kurczakowi taki ciekawy smak. :-)
OdpowiedzUsuńNie robiłam z imbirem. Na pewno są pyszne :) Pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuńImbir, tak, to jest to:)
OdpowiedzUsuńkurczak i imbir-smaczna para;)
OdpowiedzUsuńJaki apetyczny kolor mają :D
OdpowiedzUsuńSuper pomysł :) z imbirem jeszcze nie próbowałam, muszę koniecznie nadrobić :)
OdpowiedzUsuńBardzo prosty, fajny pomysł na przygotowanie kurczaka :)
OdpowiedzUsuńZ imbirem muszą smakować pysznie!
OdpowiedzUsuńAlez smakowicie się prezentują ! Pwoeim Ci, że sos sojowy już dodawałam ale imbiru jeszcze nigdy a uwielbiam go ! Spróbuję Twojej wersji bo mam ochotę się z nie wgryźć !
OdpowiedzUsuńBardzo lubię takie marynaty☺
OdpowiedzUsuńooo nowy pomysł na kurczaka:) podoba mi się :)
OdpowiedzUsuńPyszny i aromatyczny kurczaczek :) <3
OdpowiedzUsuńPyszne pałeczki :-)
OdpowiedzUsuńTaki prosty przepis, a efekt fenomenalny! Kurczak wygląda pięknie i bardzo apetycznie :)
OdpowiedzUsuńcos dla mojego meza Kocha imbir Dzieki za ten przepis Pozdrawiam cie serdecznie
OdpowiedzUsuńImbir to bardzo fajny dodatek do mięs i nie tylko. Sprawdza się o każdej porze roku.
OdpowiedzUsuńCiekawie z tym imbirem. Jeszcze nie jadłam :)
OdpowiedzUsuńBardzo aromatyczne danie :) Uwielbiam tak przyprawionego kurczaka !
OdpowiedzUsuńNiby proste a jakie nowatorskie i smaczne :)
OdpowiedzUsuńMuszę kiedyś na obiad zrobić pieczone udka z kurczaka z taką marynatą :) Często dodaje mieszankę do mięs z opakowania :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam,
Patryk
Właśnie takiego kurczaka planuję na najbliższe dni!
OdpowiedzUsuńPyszności
OdpowiedzUsuńMuszą byc przepyszne
OdpowiedzUsuńTakie proste i takie pyszne :)
OdpowiedzUsuńAleż pysznie wyglądają : )
OdpowiedzUsuńFajny pomysł Aniu :)
OdpowiedzUsuńMoja mama jest miłośniczka pałek na różne sposoby :) Ja też lubię i jem z chęcią. Ciekawy smak muszą mieć z imbirem :)
OdpowiedzUsuńNa obiad idealne :)
OdpowiedzUsuńBardzo ciekawa marynata. Sos sojowy i imbir na pewno nadają doskonałego smaku :)
OdpowiedzUsuńLubię akcent imbiru w potrawach. Teraz w zimie pasuje świetnie. Doskonała propozycja na pyszny obiad takie aromatyczne pałki kurczaka :)
OdpowiedzUsuńŚwietne połączenie smaków :-)
OdpowiedzUsuńŚwietnie podane. Super pomysł na dodatek imbiru.
OdpowiedzUsuńAleż apetycznie to wygląda ! Pyszna propozycja :)
OdpowiedzUsuńJa też bym chętnie testowała różne, a u mnie chłopaki narzekają, jak tylko inną zrobię... Chyba zacznę odkładać parę dla siebie i mamy, bo Twoja propozycja wygląda bardzo kusząco :>
OdpowiedzUsuńChętnie sprubuje tego przepisu.Pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuńtakie dania to ja mogę zajadać :) kurczak wygląda bardzo smakowicie :)
OdpowiedzUsuń