niedziela, 5 lutego 2017

Pieczone pałki kurczaka z imbirem

Lubię testować nowe marynaty do kurczaka.  Nie mając większego pomysłu na obiad po raz kolejny sięgnęłam po książkę Bohater Kuchni SuperKurczak, skąd pochodzi dzisiejsza inspiracja.


Składniki na 4 porcje:
90 dag podudzi (pałek) kurczaka
Marynata:
1 łyżeczka imbiru
1 mała cebula
2 łyżki oleju
4 łyżki sosu sojowego (u mnie ciemny)

Przygotowanie:
  1. Cebulę obrać i bardzo drobno posiekać.  Wymieszać imbir, olej, cebulę i sos sojowy.  
  2. Umyte i osuszone podudzia zalać i dokładnie natrzeć marynatą. Odstawić na kilka godzin do lodówki lub całą noc.  
  3. Podudzia wyjąć z marynaty i włożyć do worka do pieczenia. Związać oba końce. Piec ok. 40 minut w 180 stopniach. 
  4. Następnie worek rozciąć i trzymać kolejne 10 minut, aby kurczaki się zarumieniły.

Smacznego,
Anulla 

41 komentarzy:

  1. Fajny pomysł, z imbirem nigdy nie robiłam!

    OdpowiedzUsuń
  2. Fajny pomysł na mięso, imbir dodaje mu niepowtarzalnego smaku :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Z imbirem? No proszę! Jeszcze nie próbowałam, ale coś czuję, że to bardzo smaczna propozycja. Hmm - muszę koniecznie zrobić. Pozdrawiam niedzielnie! :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Bardzo mi się podoba ten pomysł! Pałki przygotowane w ten sposób muszą smakować rewelacyjnie :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Uwielbiam z imbirem, dają kurczakowi taki ciekawy smak. :-)

    OdpowiedzUsuń
  6. Nie robiłam z imbirem. Na pewno są pyszne :) Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  7. kurczak i imbir-smaczna para;)

    OdpowiedzUsuń
  8. Super pomysł :) z imbirem jeszcze nie próbowałam, muszę koniecznie nadrobić :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Bardzo prosty, fajny pomysł na przygotowanie kurczaka :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Z imbirem muszą smakować pysznie!

    OdpowiedzUsuń
  11. Alez smakowicie się prezentują ! Pwoeim Ci, że sos sojowy już dodawałam ale imbiru jeszcze nigdy a uwielbiam go ! Spróbuję Twojej wersji bo mam ochotę się z nie wgryźć !

    OdpowiedzUsuń
  12. ooo nowy pomysł na kurczaka:) podoba mi się :)

    OdpowiedzUsuń
  13. Taki prosty przepis, a efekt fenomenalny! Kurczak wygląda pięknie i bardzo apetycznie :)

    OdpowiedzUsuń
  14. cos dla mojego meza Kocha imbir Dzieki za ten przepis Pozdrawiam cie serdecznie

    OdpowiedzUsuń
  15. Imbir to bardzo fajny dodatek do mięs i nie tylko. Sprawdza się o każdej porze roku.

    OdpowiedzUsuń
  16. Ciekawie z tym imbirem. Jeszcze nie jadłam :)

    OdpowiedzUsuń
  17. Bardzo aromatyczne danie :) Uwielbiam tak przyprawionego kurczaka !

    OdpowiedzUsuń
  18. Niby proste a jakie nowatorskie i smaczne :)

    OdpowiedzUsuń
  19. Muszę kiedyś na obiad zrobić pieczone udka z kurczaka z taką marynatą :) Często dodaje mieszankę do mięs z opakowania :)

    Pozdrawiam,

    Patryk

    OdpowiedzUsuń
  20. Właśnie takiego kurczaka planuję na najbliższe dni!

    OdpowiedzUsuń
  21. Takie proste i takie pyszne :)

    OdpowiedzUsuń
  22. Ależ pysznie wyglądają : )

    OdpowiedzUsuń
  23. Moja mama jest miłośniczka pałek na różne sposoby :) Ja też lubię i jem z chęcią. Ciekawy smak muszą mieć z imbirem :)

    OdpowiedzUsuń
  24. Bardzo ciekawa marynata. Sos sojowy i imbir na pewno nadają doskonałego smaku :)

    OdpowiedzUsuń
  25. Lubię akcent imbiru w potrawach. Teraz w zimie pasuje świetnie. Doskonała propozycja na pyszny obiad takie aromatyczne pałki kurczaka :)

    OdpowiedzUsuń
  26. Świetnie podane. Super pomysł na dodatek imbiru.

    OdpowiedzUsuń
  27. Ależ apetycznie to wygląda ! Pyszna propozycja :)

    OdpowiedzUsuń
  28. Ja też bym chętnie testowała różne, a u mnie chłopaki narzekają, jak tylko inną zrobię... Chyba zacznę odkładać parę dla siebie i mamy, bo Twoja propozycja wygląda bardzo kusząco :>

    OdpowiedzUsuń
  29. Chętnie sprubuje tego przepisu.Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  30. takie dania to ja mogę zajadać :) kurczak wygląda bardzo smakowicie :)

    OdpowiedzUsuń

Podpisz się pod komentarzem, jeżeli jesteś Anonimowy:)