środa, 15 lutego 2017

Jaglana tarta z kurczakiem i cukinią

Ostatnio lubię eksperymentować z niestandardowymi wypiekami, stąd pomysł w Gotowaniu za Głosowanie na tartę.  Wybraliście tę, której spód stanowi kasza jaglana, zaś wypełnienie to kurczak, cukinia i suszone pomidory zalane masą jogurtowo-jajeczną. Może ona stanowić wyśmienity nie tylko obiad, ale także kolację lub śniadanie (dla tych, co lubią wytrawne posiłki o poranku). Polecam podać ją lekko podgrzaną (wg mnie najlepsza), w towarzystwie lekkiej sałatki  winegretem.
Inspiracja: Zawsze głodna


Składniki na formę o średnicy 27 cm:
Ciasto:
1 szklanka suchej kaszy jaglanej (około 1,5 woreczka)
2 jajka
2 łyżki tartego sera, np. parmezanu
Sól
Pieprz
Szczypta ostrej papryki w proszku

Farsz:
300 g piersi z kurczaka
marynata do mięsa: 1 łyżka oleju, sól, pieprz, 1 ząbek czosnku, 1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku, 1/3 łyżeczki ostrej papryki w proszku
½ średniej cukinii
½ czerwonej cebuli
kilka suszonych pomidorów (dałam 5 takich bez zalewy)
2 jajka
150 g jogurtu naturalnego
Sól
pieprz
½ łyżeczki oregano
½ kulki startej mozzarelli lub 2 łyżki startego sera

Przygotowanie:
  1. Pierś z kurczaka pokroić w kostkę. Czosnek posiekać, przełożyć do miseczki, dodać przyprawy marynaty i oleju, Natrzeć pierś z kurczaka. Odstawić na co najmniej 20 minut. Następnie mięso podsmażyć na rozgrzanej patelni.
  2. Ciasto: kaszę ugotować według instrukcji na opakowaniu, odstawić do ostudzenia. Następnie do kaszy dodać jajka, tarty ser i ostrą paprykę w proszku, dokładnie wymieszać. Ciasto przełożyć do lekko natłuszczonej formy do tarty i za pomocą łyżki lub ręki rozprowadzić równomiernie po całym dnie i ściankach formy. Włożyć  do rozgrzanego do 200 stopni piekarnika i podpiec przez 10-15 minut. W tym czasie przygotować farsz.
  3. Farsz: Cukinię pokroić w plastry, lekko posolić i odstawić na 10 minut na sitku, aby puściła sok (ja poza sezonem używam mrożonej, więc tylko ją odmroziłam i odcedziłam, polecam ten trik, bo nie przepłacam za nią w zimę). Cebulę obrać i pokroić w półplasterki, a suszone pomidory w paski. Jogurt naturalny wymieszać z 2 jajkami, doprawić do smaku solą, pieprzem oraz oregano.
  4. Na podpieczony spód wyłożyć podsmażonego kurczaka, cukinię, cebulę, pomidory. Całość zalać masą jogurtową, a wierzch posypać startą mozzarellą lub innym serem (u mnie parmezan). Całość piec 20-25 minut w 180 stopniach do ścięcia masy i lekkiego zrumienienia wierzchu.
Smacznego,
Anulla

26 komentarzy:

  1. Bardzo rzadko robię tarty, ale ta by mnie przekonała! Doskonała :) A jaka apetyczna :) Pozdrawiam ciepło! :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam kombinować z kaszą jaglaną, a tarty jeszcze nie robiłam - ciekawy pomysł :> A nadzienie z kurczakiem i cukinią też mi się bardzo podoba :> Przepyszny pomysł :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Ja bardzo lubie tarty ae z kaszy jaglanej nigdy nie robiłam Widze ze to mega ppularna kasza a ja nadal nie mogę się do niej przekonać Pozdrawiam Cudny wypiek

    OdpowiedzUsuń
  4. Bardzo smakowicie się prezentuje. No i to świetny pomysł na obiad :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Kocham jaglane tarty. :) Mam wiele przepisów na nie u siebie. Zapraszam.
    https://jaglusia.wordpress.com/

    OdpowiedzUsuń
  6. Ja też lubię kaszę jaglaną. Ma tę zaletę, że można ją używać do sporządzenia dań różnych. Na wytrawnie i na słodko, czyli również do deserów. Wspaniała jest Twoja tarta. Ma świetne nadzienie i myślę, że każdemu by zasmakowała :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Fajne pomysł :) Też szukam takich niestandardowych wypieków :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Bardzo apetyczna, dawno nie jadłam tarty :-)

    OdpowiedzUsuń
  9. Bardzo udany eksperyment, tarta wyszła bardzo apetyczna :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Bardzo fajna propozycja, a że pierwszą tartę na słono mam za sobą i mi smakowała, to chętnie tej spróbuję.

    OdpowiedzUsuń
  11. Kolejny fajny przepis na wykorzystanie kaszy jaglanej, a ja z nią wciąż na bakier. Tę recepturę już na pewno muszę wypróbować:)

    OdpowiedzUsuń
  12. Super tarta, musi być bardzo smaczna.

    OdpowiedzUsuń
  13. Bardzo lubię kaszę jaglaną, więc tarta wydaje mi się być bardzo ciekawa! Całość prezentuje się pysznie :)

    OdpowiedzUsuń
  14. Super przepis, bardzo ciekawe połączenie smakowe. Musi wybornie smakować i świetnie się prezentuje :)

    OdpowiedzUsuń
  15. Tarta super i jak ładnie się prezentuje!

    OdpowiedzUsuń
  16. muszę sobie zapisać ten przepis!

    OdpowiedzUsuń
  17. Dobrze wygląda, bardzo w moich smakach :)

    OdpowiedzUsuń
  18. Bardzo apetycznie się prezentuje :)

    OdpowiedzUsuń
  19. Jakie apetyczne nadzienie :D Mega pyszna musi być :D

    OdpowiedzUsuń
  20. Na tarty u mnie brak amatorów, a dla siebie samej to przyznaję bez bicia, nie chce mi się robić. Jednak patrząc na Twoją prpozycję, chyba będę musiała siłą przekonać do jedzenia takich pyszności:)

    OdpowiedzUsuń
  21. Wspaniale skomponowane smaki :)

    OdpowiedzUsuń
  22. Mmm super pomysł na obiad zamiast czegoś ciężkiego ;) Bardzo apetycznie wygląda.

    OdpowiedzUsuń

Podpisz się pod komentarzem, jeżeli jesteś Anonimowy:)