To jeden z tych wypieków, który nie tylko zaspokoi naszą
ochotę na słodkie, ale także jest zdrowy. Sprawdzi się w sam raz na podwieczorek lub słodkie drugie śniadanie z kawką, gdyż 100 g tego cuda to niecałe 200 kcal. Zawiera w sobie jedynie
słodycz pochodzącą od bananów wzbogaconą dodatkiem cynamonu, który tutaj świetnie pasuje. Do jego wypieku użyłam mąkę pszenną pełnoziarnistą, ale spokojnie możecie użyć zwykłą, jeżeli nie macie.
Inspiracja: Pokochaj bycie FIT
Inspiracja: Pokochaj bycie FIT
2 dojrzałe banany (około 240g)
2 jajka
100 g mąki pszennej pełnoziarnistej
1 łyżeczka sody oczyszczonej
2 łyżki oleju rzepakowego (ok. 20 g)
1 płaska łyżeczka cynamonu
Przygotowanie:
- Oddziel białka od żółtek. Białka ubij na sztywną pianę (możesz dodać szczyptę soli). Żółtka roztrzep w osobnej misce.
- Do żółtek dodaj zmiażdżone widelcem banany i olej. Połącz.
- Następnie wymieszaj ze sobą suche składniki tj. mąkę, sodę i cynamon. Dodaj do żółtek. Wymieszaj.
- Ubite białka delikatnie połącz z ciastem stopniowo dodając pianę do ciasta.
- Całość przelej do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia lub silikonowej (bez wykładania). Włóż do nagrzanego do 180 st. C piekarnika i piecz około 30 min (do tzw. suchego patyczka).
Smacznego,
Anulla
Bardzo lubię tego typu wypieki:)
OdpowiedzUsuńJadłam różne chlebki bananowe, a twój wygląda bardzo smakowicie.
OdpowiedzUsuńFajny pomysł na smaczny chlebuś. Już mi się podoba. Pewnie pysznie smakuje :)
OdpowiedzUsuńTakie fit chlebki to ja uwielbiam :D
OdpowiedzUsuńChlebek bananowy to jeden z moich ulubieńców. Niedługo biorę się za wersję bezglutenową.
OdpowiedzUsuńJaki pyszny! :) Chlebek bananowy pokochałam, odkąd po raz pierwszy go zrobiłam. Naprawdę ten smak jest nie do zastąpienia. Pełnoziarnista wersja do mnie przemawia :)
OdpowiedzUsuńPozdrowionka cieplutkie i udanego weekendu :)
Mój ulubiony☺
OdpowiedzUsuńMy bez chlebka bananowego żyć nie potrafimy :D :D
OdpowiedzUsuńChlebek bananowy jest pyszny. Bardzo lubię, choć pełnoziarnistego jeszcze nie robiłam :)
OdpowiedzUsuńMój ulubiony <3 Mogę go jeść codziennie o każdej porze dnia i nocy :D
OdpowiedzUsuńNa pewno jest pyszny tylko musiałabym wywalić tą mąkę pszenną
OdpowiedzUsuńspróbuj zastąpić gryczaną, powinno wyjść :)
UsuńA mąka kokosowa? I olej kokosowy zamiast oleju rzepakowego? : )
UsuńLubie bananowy chlebuś a jego zapach chyba najbardziej Pozdrawiam cieplo
OdpowiedzUsuńBardzo fajny chlebuś, bardzo lubię te bananowe :-)
OdpowiedzUsuńO, taki chlebek dla mnie jest ok:)
OdpowiedzUsuńbardzo smaczny :)
OdpowiedzUsuńTaki chlebek to musi być pyszny:)
OdpowiedzUsuńA ostatnio właśnie myślałam o fit chlebku bananowym :D Muszę spróbować, bo wygląda cudnie :>
OdpowiedzUsuńKurcze u mnie on musi być na słodko bo inaczej nikt by go nie jadł :D Ach ten cukier...;)
OdpowiedzUsuńA gdyby zastosować mąkę kokosową zamiast pszennej i olej kokosowy zamiast rzepakowego? Takie moje pytanie do autorki (gdyż chcę uniknąć glutenu i oleju rzepakowego) - czy według Pani prognoz z takich składników wyszedł by chlebek? Pozdrawiam. :)
OdpowiedzUsuńOlej kokosowy może być, tylko proszę użyć roztopionego. Jeżeli chodzi o make kokosowa, to nie wiem. Ostatnio używałam jej do innego ciasta do biszkoptu z mąki kokosowej i urosło bez problemu ale były inne proporcje bo 5 jajek na 50g mąki i ciasto wyrosło. Za to nie było bananów.
UsuńPyszności :-)
OdpowiedzUsuńFajny. Akurat siedzi mi mój bez cukru w piekarniku na mące orkiszowej, zanim do ciebie zaglądnęłam. Muszę wypróbować. u mnie jeszcze figi i orzechy są w nim, no i aromatu kilka kropel.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam!
Fajne pieczywo :) Do tego masełko i dżemik, i mamy super śniadanko ;) W Irlandii mają z kolei bułkę sodową, która jest smarowana solonym masłem i do tego np. dżem.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam,
Patryk
Jak miło, że mój przepis Cię zainspirował 😊😊
OdpowiedzUsuńWitam
OdpowiedzUsuńCzy aby napewno białka ubić z soda?
Witam
OdpowiedzUsuńCzy aby napewno białka ubić z soda?
Powinno być ubij białka na sztywną pianę. Można dodać szczyptę soli wtedy się lepiej ubijają. Mój błąd, już poprawiam. dziękuję za zwrócenie uwagi :)
Usuń