Jakiś czas temu kupiłam mąkę z cieciorki, a ostatnio
stwierdziłam, że wreszcie pora ją do czegoś wykorzystać i tym oto sposobem
trafiłam na blogu Kotlet.tv na pizzę. Pomijając ze składników mozzarellę będzie
ona nie tylko bezglutenowa, ale także wegańska i bez laktozy. Ciasto jest
płynne, jednak po zapieczeniu zmieni zupełnie konsystencję, więc nie musicie
się tym martwić. Pizza w 100% wychodzi, jest przepyszna i zdrowa. Natomiast dodatki do niej
możecie dobrać wg indywidualnych gustów smakowych.
Na spód:
100 g mąki z ciecierzycy
200 ml wody
2 łyżki oliwy
1/2 łyżeczki soli
1/2 łyżeczki rozmarynu
1/2 łyżeczki oregano
szczypta pieprzu
na wierzch pizzy:
200g passaty (przecieru) pomidorowej
½ małej czerwonej cebuli
1/2 papryki (u mnie żółta)
½ kulki mozzarelli
ok. 10-12 szt. zielonych oliwek
1 łyżeczka oregano
1 ząbek czosnku
Sól
pieprz
Przygotowanie:
- Składniki ciasta dokładnie wymieszać, odstawić na 10 minut i ponownie wymieszać. Dzięki temu mąka z ciecierzycy lepiej się rozpuści (bez grudek) i całe ciasto się trochę "napuszy". Formę ok. 28-30 cm posmarować olejem i wylać ciasto (płynne). Piec ok. 15-20 minut w temperaturze 220-250 stopni, aż będzie rumiane (najlepiej w temperaturze 250).
- Sos: Posiekany czosnek zeszklić na odrobinie oliwy, dodać passatę pomidorową. Doprawić do smaku solą, pieprzem i oregano. Dusić aż trochę zgęstnieje.
- Sos wyłożyć na spód ciasta. Rozsmarować i poukładać na nim ulubione dodatki. U mnie jest to mozzarella w plastrach, cebula w piórkach, oliwki oraz papryka pokrojona w kostkę. Piec ok. 15 minut w 200 stopniach aż wierzch się zarumieni, a ser roztopi.
Smacznego,
Anulla
Jak tylko dostanę mąkę z cieciorki to robię :)
OdpowiedzUsuńoryginalna, smakowicie wygląda;)
OdpowiedzUsuńBardzo fajna, trzeba będzie spróbować :-)
OdpowiedzUsuńKusi mnie wypróbowanie takiego spodu do pizzy
OdpowiedzUsuńPizza na mące z cieciorki? Interesujące
OdpowiedzUsuńWspaniała pizza :-)
OdpowiedzUsuńKiedyś robiłam placki z tej mąki i był pyszne :) Ale pizza to dopiero musi być smaczne! Super przepis :)
OdpowiedzUsuńrobiłam na kalafiorze, ale tej jeszcze nie! Musze się pokusić, zdrowsze wersje zawsze lubię ;)
OdpowiedzUsuńTej mąki jeszcze w domu nie miałam. Pizza prezentuje się super, ciekawa jestem smaku ciasta :)
OdpowiedzUsuńKurczę, a ja tylko zwykłą pizzę zawsze robię. Trzeba to koniecznie zmienić. lubię eksperymenty kulinarne :D
OdpowiedzUsuńPozdrawiam serdecznie :)
Mniam,muszę wypróbować tę mąkę☺
OdpowiedzUsuńI w ten oto sposób już wiem, jak zutylizować mąkę z ciecierzycy, będzie pizza:)
OdpowiedzUsuńCiasto wyszło świetnie. Pyszna pizza:)
OdpowiedzUsuńŚwietny pomysł na niebanalną pizzę :)
OdpowiedzUsuńŚwietna i super zdrowa pizza :)
OdpowiedzUsuńMąki z cieciorki jeszcze nie używałam. Pizza wygląda apetycznie. :)
OdpowiedzUsuńZ moimi ulubionymi dodatkami!
OdpowiedzUsuńPizza to jedno z moich ulubionych fast foodów :) Im więcej warzyw, tym lepiej :) Pizza apetycznie wygląda na tym zdjęciu :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam,
Patryk
każdą pizze uwielbiam, nawet taką na spodzie z cieciorki :D ale przyznaję, że takiej jeszcze nie jadłam i jestem ciekawa jak smakuje : )
OdpowiedzUsuńBardzo apetycznie się prezentuje. Chętnie porwałabym ten kawałeczek ;) Pozdrawiam serdecznie :*
OdpowiedzUsuńPięknie się prezentują :)
OdpowiedzUsuńPysznie,też eksperymentuję z mąkami.
OdpowiedzUsuńTakiej pizzy jeszcze nie jadłam! :) Muszę zrobić .... :)
OdpowiedzUsuńNa kalafiorowym spodzie znam ale z cieciorką ? Koniecznie trzeba spróbować :)
OdpowiedzUsuńRobiłyśmy kiedyś podobną :D Jest mega pycha i sycąca :D
OdpowiedzUsuńNigdy nie używałam mąki z cieciorki, ale pizza wyszła fantastycznie :)
OdpowiedzUsuńPrezentuje się obłędnie ! Ale bym zjadła taką pizzę ! <3
OdpowiedzUsuńBardzo interesujące. Ostatnio szukałam przepisów z użyciem tej mąki. Chętnie skorzystam z pomysłu :)
OdpowiedzUsuńWygląda obłędnie :)
OdpowiedzUsuń