czwartek, 5 stycznia 2017

Fit placuszki szpinakowe

Te placuszki mogłabym ostatnio jeść na okrągło. Gościły na moim stole już kilkakrotnie w ramach kolacji lub drugiego śniadania, a w dodatku są błyskawiczne do zrobienia, co jest ich wielkim atutem, gdyż zazwyczaj nie mam za dużo czasu na przygotowanie posiłku po pracy. Możecie je dodatkowo podać z kleksem jogurtu naturalnego.
Inspiracja:  "Lekkość" Anny Starmach


Składniki na 1 porcję na ok 4 placki:
80-100g szpinaku (świeżego lub mrożonego)
1 ząbek czosnku
1 jajko
2 łyżki płatków owsianych
2 łyżki mąki pszennej pełnoziarnistej
1 łyżka oliwy z oliwek
Sól
Pieprz

Przygotowanie:
  1. Czosnek posiekać. Zeszklić na oliwie. Wrzucić szpinak. Chwilę podsmażyć, aby odparował nadmiar wody.
  2. Jajko, płatki owsiane i mąkę wymieszać ze sobą. Dodać szpinak. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Połączyć do uzyskania jednolitej masy.
  3. Patelnię posmarować delikatnie olejem za pomocą pędzla. Smażyć placuszki z obu stron na złoty kolor.
Smacznego,
Anulla

26 komentarzy:

  1. Uwielbiam placuszki zarówno na wytrawnie, jak i na słodko. Kiedyś nie tknęłabym żadnej propozycji ze szpinakiem, ale obecnie go lubię i doceniam takie pyszności :)
    Pozdrawiam, miłego wieczoru :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Jeszcze nigdy nie k=jadłam niczego ze szpinakiem :D
    Chyba czas skosztować :D
    http://wishylss.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  3. Taki placuszki to muszą być smaczne:)

    OdpowiedzUsuń
  4. U mnie placuszki zazwyczaj pojawiają się na obiad. Bardzo smakowite połączenie :)

    OdpowiedzUsuń
  5. O jeny ale bym jadła :D Szpinak uwielbiam, a jeszcze są tutaj płatki owsiane, które też przemycam gdzie się da :D Cudne placki, muszę spróbować :>

    OdpowiedzUsuń
  6. Szczególnie uroku dodają te płatki na zielonym tle :D Pychotka to wygląda :D

    OdpowiedzUsuń
  7. Rewelacyjny i prostu przepis na niesamowite placuszki :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Już ciekawa jestem smaku, wyglądają kusząco :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Nie jadłam takich placuszków. Wyglądają pysznie i kusząco :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Jako dziecko nienawidziłam szpinaku i zaczęłam go jeść dopiero parę miesięcy temu, ale w tych placuszkach wygląda bardzo apetycznie, chętnie je wypróbuje!

    OdpowiedzUsuń
  11. Wspaniałe, uwielbiam takie jedzonko:)

    OdpowiedzUsuń
  12. Bardzo fajny pomysł, na szybki obiad lub ciepłą kolację, zwłaszcza, że szpinak przetworzony ma więcej przyswajalnych substancjo odżywczych niż świeży.

    OdpowiedzUsuń
  13. Myślę, że właśnie takie z jogurtem chętnie bym zjadła :)

    OdpowiedzUsuń
  14. Wyglądają super a szpinak bardzo uwielbiam

    OdpowiedzUsuń
  15. Muszą rewelacyjnie smakować :-)

    OdpowiedzUsuń
  16. Pyszne placuszki w ciekawym kolorze :D

    OdpowiedzUsuń
  17. Robiłam podobne placuszki z otrębami, fajna odmiana i do tego zdrowa.

    OdpowiedzUsuń
  18. znamy te placuszki i bardzo lubimy, często pojawiają się na naszych stołach. Pyszności:)

    OdpowiedzUsuń
  19. Po świętach takie fit placuszki jak dla mnie są wskazane :) Pyszne :)

    OdpowiedzUsuń
  20. Niezły pomysł z tym szpinakiem :) Bardzo lubię szpinak, szczególnie lubię pierogi ze szpinakiem :) Muszę zrobić kiedyś kotleciki ze szpinakiem :)

    Pozdrawiam serdecznie,
    Patryk

    OdpowiedzUsuń
  21. Ze szpinakiem jeszcze nie próbowałam :)

    OdpowiedzUsuń

Podpisz się pod komentarzem, jeżeli jesteś Anonimowy:)