Ostatnio zdałam sobie sprawę, że bardzo dawno nie jadłam
batatów. Kupiłam i tak zastanawiałam się, co tym razem z nimi zrobić, aż
zobaczyłam na blogu Wesoła Kuchnia gulasz z ich udziałem. Stwierdziłam, że
pora na coś nowego i muszę Wam powiedzieć, że wyszło to jedne z lepszych dań z batatami jakie
jadłam. Wszystkie smaki są świetnie wyważone, a słodycz batatów się tutaj
doskonale uzupełnia.
2 bataty
500g piersi z kurczaka
500g pieczarek
1 cebula duża
sól, pieprz
1 łyżeczka papryki mielonej
1łyżeczka czubricy czerwonej
1/2 łyżeczki bazylii
2 łyżki oliwy lub oleju
2 łyżki mąki pszennej
700 ml bulionu drobiowego
Opcjonalnie natka pietruszki do posypania
Przygotowanie:
- Pierś z kurczaka pokroić w kostkę, dodać sól, pieprz, paprykę mieloną, czubricę, bazylię i odstawić na minimum 30 minut.
- Cebulę pokroić w drobną kostkę, zeszklić na 1 łyżce oliwy lub oleju, dodać pokrojonego kurczaka i dalej przesmażyć.
- Kurczaka przełożyć na talerz i podsmażyć pokrojone na ćwiartki pieczarki na kolejnej łyżce oleju, które posolić i popieprzyć w trakcie smażenia.
- Bataty obrać, pokroić w większą kostką. Bataty wrzucić na patelnię, zalać bulionem i dusić na wolnym ogniu aż będą al dente. Następnie dodać do nich kurczaka i pieczarki. Zagęścić mąką sos (do miseczki wsypać mąkę, odlać czerpak wywaru, który dokładnie wymieszać. Zalać nim sos i mieszać aż gulasz zgęstnieje). Opcjonalnie na koniec możecie go jeszcze doprawić.
- Podawać z ugotowanym ryżem i posypać natką pietruszki.
Smacznego,
Anulla
przepysznie wygląda
OdpowiedzUsuńPyszności! Uwielbiam takie zimowe gulasze. Z batatami musi on ciekawie smakować :)
OdpowiedzUsuńDla mnie rewelacja! :)
OdpowiedzUsuńŚwietny pomysł na wykorzystanie batatów. To musi być przepyszny gulasz. Z chęcią bym spróbowała :) Pozdrawiam ciepło :)
OdpowiedzUsuńWygląda bardzo treściwie:) A dynia ma przepiękny kolor, który dodatkowo zachęca do spróbowania :)
OdpowiedzUsuńGulaszu z takimi dodatkami jeszcze nie jadłam. Chętnie kiedyś wypróbuję Twój pomysł :)
OdpowiedzUsuńmmm.. zapachniało pysznym obiadkiem :) Przy tych mrozach nie pogardziłabym <3
OdpowiedzUsuńBardzo apetyczne danie :)
OdpowiedzUsuńŚwietne i bardzo smakowite połączenie. Koniecznie muszę je przygotować. Zapisuję do zrobienia. Pozdrawiam ciepło :*
OdpowiedzUsuńBardzo słoneczne danie :D
OdpowiedzUsuńCiepłe, sycące, o wspaniałym energetycznym kolorze - tak, idealne danie na ten ziąb:)
OdpowiedzUsuńPodoba mi się taki zestaw...pięknie, apetycznie, kolorowo :)
OdpowiedzUsuńświetne danie!
OdpowiedzUsuńWszystkie składniki lubię, więc dałabym sie namówić na dużą porcję gulaszu.
OdpowiedzUsuńBataty pasują tu wprost idealnie <3 Pyszna micha :D
OdpowiedzUsuńJeszcze nie miałem okazji jeść batatów. Ten gulasz z batatów wygląda przepysznie:)
OdpowiedzUsuńPyszna propozycja. Ja też ostatnio myślałam o tym, co by tu zrobić z batatów : )
OdpowiedzUsuńŚwietne danie :-)
OdpowiedzUsuńMmm, obiad pierwsza klasa :)
OdpowiedzUsuńMniam jak pysznie :-)
OdpowiedzUsuńŚwietne danie, aż zgłodniałam!
OdpowiedzUsuńZapisuję! Już od dawna miałam przyrządzić bataty, a gulasz dawno gościł u mnie na stole. To musi być pyszne połączenie.
OdpowiedzUsuńKochana ale kusisz Uwielbiam takie zestawienie i jeszcze bataty MMMMM MNIAM!!! Pozdrawiam!
OdpowiedzUsuńNigdy nie robiłem jeszcze gulaszu drobiowego, ten z batatami wygląda bardzo kusząco :)
OdpowiedzUsuńBataty jadłam raz w życiu. Nie pomyślałam, że mogą być świetne do gulaszu!
OdpowiedzUsuńMniam :)
OdpowiedzUsuń