czwartek, 1 grudnia 2016

Sałatka jajeczna z awokado

Sałatki jajeczne to doskonała alternatywa na śniadanie lub kolację. W tej wersji jest przygotowywana przeze mnie dość często. Zdarza mi się specjalnie ugotować więcej jajek z myślą o zrobieniu jednej porcji tylko dla siebie, dlatego tym chętniej podzielę się z Wami na nią przepisem.
Inspiracja: Karmelowy (ja w swojej wersji zastąpiłam majonez jogurtem naturalnym z musztardą, by sałatka była lżejsza)


Składniki na 1 porcję:
2 jajka ugotowane na twardo
½ awokado
½ łyżeczki musztardy
1 łyżka jogurtu naturalnego
¼ małej czerwonej cebuli
1 mały ogórek konserwowy
sól i pieprz do smaku

Przygotowanie:
  1. Cebulę i ogórka pokroić w drobną kostkę. Awokado przekroić na pół oraz obrać, a następnie pokroić w kostkę. Obrane jajka również pokroić w kostkę. 
  2. Wszystkie składniki ze sobą wymieszać, połączyć z jogurtem naturalnym wymieszanym z musztardą. Doprawić do smaku solą i pieprzem.
Smacznego,
Anulla

35 komentarzy:

  1. Oj dawno nie spotkałam się z awokado. Sałatka zapowiada się bardzo smakowicie:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Samego awokado jakoś specjalnie nie lubię. Jednak w takim wydaniu na pewno by mi zasmakowało. Za sałatkami jajecznymi przepadam. Propozycja wydaje się być super.
    Pozdrowionka! :)

    OdpowiedzUsuń
  3. JAjko z awokado smakuje genialnie :D

    OdpowiedzUsuń
  4. Wygląda smacznie, a nie znam takiej jajecznicy.

    OdpowiedzUsuń
  5. Super pomysł na dodatek do kanapek i wygląda bardzo smakowicie :))

    OdpowiedzUsuń
  6. Awokado jeszcze nie próbowałam. Koniecznie muszę zrobić :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Muszę sobie zrobić ,ciekawy przepis.Pozdrawiam serdecznie.

    OdpowiedzUsuń
  8. Uwielbiam połączenie jajka i awokado, zwłaszcza na śniadanie :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Sałatka jak marzenie, czyli zdrowa i smaczna :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Wszystko z awokado uwielbiam:)

    OdpowiedzUsuń
  11. u mnie wszystkie pasty schodzą"na pniu" :)
    pycha!

    OdpowiedzUsuń
  12. Świetny pomysł na śniadanie, mniam <3

    OdpowiedzUsuń
  13. Bardzo pysznie. Awokado uwielbiam:)

    OdpowiedzUsuń
  14. Jadłam podobną ale bez jajek. Muszę koniecznie spróbować w Twojej wersji gdyż wygląda smakowicie :)

    OdpowiedzUsuń
  15. Jajko kocha avocado a ja uwielbiam ich połączenie Przepysznie!!!😊

    OdpowiedzUsuń
  16. Witam! Chciałem podziękować za odwiedziny, jak i za dodany komentarz do posta na temat prawa żywnościowego. Mam nadzieję, że mój blog się Pani spodobał ;)
    Odnośnie przepisu na pastę jajeczną, przepis jest świetny. Ciekawy pomysł jest z tym awokado. Ja bardzo lubię pasty jajeczne, które zazwyczaj przyrządzam na bazie masła lub margaryny.
    Pozdrawiam Panią i zapraszam do ponownych odwiedzin.
    Patryk

    OdpowiedzUsuń
  17. Bardzo apetyczne kromeczki :)

    OdpowiedzUsuń
  18. Idealna kolacja jak dla mnie <3 Awokado i jajko razem cudnie smakują :)

    OdpowiedzUsuń
  19. Od jakiegoś czasu "chodzi" za mnapasta jajeczna, więc z przyjemnością się częstuję :)

    OdpowiedzUsuń
  20. świetny pomysł z tym awokado, podkradniemy :)

    OdpowiedzUsuń
  21. uwielbiam awokado, uwielbiam pasty z niego:)

    OdpowiedzUsuń
  22. wow, co za znakomity pomysł, świetne!!! muszę sobie zapisać :)

    OdpowiedzUsuń
  23. takiego połączenia jeszcze nie próbowałam :) Brzmi smakowicie!

    OdpowiedzUsuń
  24. Ciekawy pomysł na sałatkę! :-)

    OdpowiedzUsuń
  25. taka sałatka to zdecydowanie moje smaki ;)

    OdpowiedzUsuń

Podpisz się pod komentarzem, jeżeli jesteś Anonimowy:)