niedziela, 18 grudnia 2016

Ciasto piernikowe z czekoladą

To ciasto z pewnością nie przypomina tradycyjnego piernika. Za to jest lekkie i pachnie niesamowicie korzennymi przyprawami oraz kusi kawałkami czekolady. Do kawy na jesienno-zimowe wieczory sprawdzi się idealnie. Gwarantuję, że nie poprzestaniecie na jednym kawałku.
Inspiracja: Moje Wypieki


Składniki na keksówkę:
2 duże jajka
100 ml oleju
1 szklanka maślanki
250 g mąki pszennej
120 g drobnego cukru do wypieków
2,5 łyżki kakao
2,5 łyżeczki sody oczyszczonej lub proszku do pieczenia
3 łyżeczki przyprawy korzennej do piernika
100 g gorzkiej czekolady, posiekanej

Przygotowanie:
  1. Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Suche składniki przesiać, odłożyć.
  2. Jajka, olej, maślankę umieścić w naczyniu i zmiksować do połączenia się składników. Mąkę, cukier, kakao, proszek do pieczenia (sodę), przyprawę korzenną wymieszać. Dodać do płynnych składników i zmiksować na gładką masę. Miksować tylko do połączenia się składników. Dodać czekoladę, wymieszać.
  3. Ciasto przelać do silikonowej keksówki (gdy używacie blaszki należy wysmarować ją tłuszczem i obsypać bułką tartą lub mąką albo wyłożyć papierem do pieczenia).
  4. Piec w temperaturze 175ºC przez około 60 minut, do tzw. suchego patyczka.
Smacznego,
Anulla

24 komentarze:

  1. Takie ciasta bardzo lubię. Maślanka nadaje fajnej struktury, a przyprawy smaku i aromatu :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam czekoladowe wypieki :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Piękny intensywny czekoladowy kolorek.

    OdpowiedzUsuń
  4. Co za widok. Piernik z czekoladą... ummm, pewnie szybko będzie zjedzony. U mnie długo by nie poleżał :)

    OdpowiedzUsuń
  5. O, trzeba będzie przetestować ;)

    OdpowiedzUsuń
  6. No nie może być nic lepszego. Dwa najlepsze smaki zmiksowane w jeden. Pyszności. Ciasto prezentuje się bajecznie i na pewno smakuje wspaniale :) Uwielbiam piernikowe smaki. Zwłaszcza w okresie świątecznym. Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Wygląda bosko!
    Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Piękne i mocne czekoladowe! :) Chętnie zjadłabym do kawki :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Piernikowe i to jeszcze z czekoladą! Niebo w gębie <3

    OdpowiedzUsuń
  10. O rany, ale bym teraz zjadła kawałek takiego ciacha :D

    OdpowiedzUsuń
  11. Ale kusicielstwo no, daj kawałek:)

    OdpowiedzUsuń
  12. jestem przekonana że na jednym kawałku nie poprzestałabym :)

    OdpowiedzUsuń
  13. Faktycznie musi być mega czekoladowe <3 Uwielbiamy też dodawać gorzka czekoladę do masy makowej :D

    OdpowiedzUsuń
  14. Pysznie wygląda i jak kusi :)

    OdpowiedzUsuń
  15. U mnie teraz wszystko kręci się wokół pierników:P

    OdpowiedzUsuń
  16. W tym roku na święta piekłem makowca na bazie biszkoptu i keks. Na następne święta z chęcią upiekę takie ciasto na bazie przyprawy korzennej do piernika :)

    Serdecznie pozdrawiam,
    Patryk

    OdpowiedzUsuń

Podpisz się pod komentarzem, jeżeli jesteś Anonimowy:)