Grudniowe Gotowanie za Głosowanie było dość emocjonujące, gdyż do ostatnich minut nie było wiadomo, kto zostanie zwycięzcą miesiąca. Po
zaciętej walce jednym głosem na prowadzenie wysunęły się kluseczki z ricotty zapiekane w sosie pomidorowym, które poniżej Wam prezentuję. To dość delikatny w smaku obiad, który
zadowoli amatorów włoskich smaków.
Przepis pochodzi z gazetki Biedronki Włoskie Smaki z
moimi małymi modyfikacjami.
Na kluski:
450g mrożonego rozdrobnionego szpinaku (uprzednio
rozmrozić do klusek)
500g ricotty
120g mąki pszennej do klusek + ok. 100g do obtoczenia
2 jajka
25g bułki tartej
Sól i pieprz do smaku
Sos:
1 mała cebula
1 łyżka oliwy z oliwek
3 ząbki czosnku
1 pęczek natki pietruszki
750 ml przecieru pomidorowego
Sól i pieprz do smaku
Dodatkowo:
80g startego parmezanu
Przygotowanie:
- Piekarnik rozgrzej do 200 stopni. Wstaw wodę na kluski.
- Rozmrożony szpinak odciśnij. W misce wymieszaj szpinak, ricottę, 120g mąki pszennej, jajka oraz bułkę tartą. Dopraw do smaku solą i pieprzem. Za pomocą łyżeczki lub palcami uformuj kluseczki w formie wałeczków ok 3x5cm. Obtocz je w mące i wkładaj pojedynczo do wrzątku po kilka kluseczek. Gotuj do momentu wypłynięcia. Wyjmij na talerz.
- Czosnek i cebulę posiekaj. Zeszklij na oliwie. Wlej passatę, dopraw solą, pieprzem oraz posiekaną natką pietruszki. Duś chwilę do momentu odparowania nadmiaru wody z pomidorów.
- Do naczynia żaroodpornego wlej sos. Ułóż kluseczki, tak aby były zanurzone w sosie. Całość posyp parmezanem. Zapiecz ok. 10 minut.
Smacznego,
Anulla
Coś nowego... coś smacznego... Do wypróbowania.
OdpowiedzUsuńKorzystając z okazji... składam Ci najserdeczniejsze życzenia:
ZDROWYCH, RADOSNYCH I SMACZNYCH ŚWIĄT :)
Ciekawe danie :) Z chęcią bym chciała spróbować tych pyszności. Ricottę bardzo lubię i jest idealna do zapiekanek. Robiłam podobne nieraz. Pyszności! Pozdrowionka przedświąteczne :)
OdpowiedzUsuńKochana! Zycze Tobie wspaniałych swiat! Niech radość i milosc będą widoczne na twarzach najbizszych a cudowny zapach będzie zachecal do wspólnej biesiady! Magicznych swiat! Pozdrawiam!
OdpowiedzUsuńWygląda to przepysznie! Chętnie bym zjadła porcyjkę :)
OdpowiedzUsuńBardzo lubię szpinak, podoba mi się Twój pomysł :)
OdpowiedzUsuńjedno z dań, które mogabym jeść codziennie.
OdpowiedzUsuńPyszne i pożywne danie. Na obiad będzie idealne :)
OdpowiedzUsuńZdrowych, wesołych Świąt :)
Zdrowych i spokojnych świat Anulko:)
OdpowiedzUsuńAle smakowite ! Życzę Ci wszystkiego, co najlepsze ! :* Wesołych !
OdpowiedzUsuńWygląda naprawdę smacznie :D na pewno pyszne takie zapiekane kluski :D
OdpowiedzUsuńMuszę koniecznie wypróbować tych pyszności :-)
OdpowiedzUsuńO rany to danie w naszych smakach, muszę koniecznie wypróbować :)
OdpowiedzUsuńZdrowych i Wesołych Świąt! :)
Uwielbiam szpinak.Sprubuje to danie.Serdecznie pozdrawiam.
OdpowiedzUsuńZapowiada się bardzo ciekawie :) Moje smaki!
OdpowiedzUsuńwspaniałe kluski <3 zgłodniałam!
OdpowiedzUsuńPyszności ☺
OdpowiedzUsuńO mniam! Obiad palce lizać :) Nie dość, że świetnie się prezentuje, to jeszcze dodatkowo super wygląda :)
OdpowiedzUsuńApetyczne jest to danie :)
OdpowiedzUsuńPyszne, rozgrzewające danie :) Wszystkiego dobrego w Nowym Roku :)
OdpowiedzUsuńAleż to musi być pyszne! Z przyjemnością zjadłabym taki obiadek :)
OdpowiedzUsuńBadzo fajny, pomysłowy przepis :) Chętnie wypróbuję w najbliższej przyszłości!
OdpowiedzUsuńCudne danie.
OdpowiedzUsuńWspaniały przepis, musi być bardzo aromatyczny. Z chęcią bym spróbowała :)
OdpowiedzUsuńwspaniale się prezentują :)
OdpowiedzUsuńBardzo pysznie prezentuje się te danie :) Można by powiedzieć, że te danie to taka zapiekanka :)
OdpowiedzUsuńSerdecznie pozdrawiam,
Patryk
Moja córka jest kluskowa więc porywam przepis bo te Twoje wyglądają na bardzo smakowite :)
OdpowiedzUsuńMniam, ale bym zjadła!
OdpowiedzUsuńAle pyszności :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam takie dania :) kluski wyglądają przepysznie :)
OdpowiedzUsuńświetny przepis, wszystko w nim co lubię. To musi być pyszne.
OdpowiedzUsuńBardzo fajny przepis.
OdpowiedzUsuń