środa, 21 grudnia 2016

Kluski z ricotty zapiekane w sosie pomidorowym

Grudniowe Gotowanie za Głosowanie było dość emocjonujące, gdyż do ostatnich minut nie było wiadomo, kto zostanie zwycięzcą miesiąca. Po zaciętej walce jednym głosem na prowadzenie wysunęły się kluseczki z ricotty zapiekane w sosie pomidorowym, które poniżej Wam prezentuję. To dość delikatny w smaku obiad, który zadowoli amatorów włoskich smaków.
Przepis pochodzi z gazetki Biedronki Włoskie Smaki z moimi małymi modyfikacjami.


Składniki na 4 porcje:
Na kluski:
450g mrożonego rozdrobnionego szpinaku (uprzednio rozmrozić do klusek)
500g ricotty
120g mąki pszennej do klusek + ok. 100g do obtoczenia
2 jajka
25g bułki tartej
Sól i pieprz do smaku

Sos:
1 mała cebula
1 łyżka oliwy z oliwek
3 ząbki czosnku
1 pęczek natki pietruszki
750 ml przecieru pomidorowego
Sól i pieprz do smaku

Dodatkowo:
80g startego parmezanu

Przygotowanie:
  1. Piekarnik rozgrzej do 200 stopni.  Wstaw wodę na kluski.
  2. Rozmrożony szpinak odciśnij. W misce wymieszaj szpinak, ricottę, 120g mąki pszennej, jajka oraz bułkę tartą. Dopraw do smaku solą i pieprzem. Za pomocą łyżeczki lub palcami uformuj kluseczki w formie wałeczków ok 3x5cm. Obtocz je w mące i wkładaj pojedynczo do wrzątku po kilka kluseczek. Gotuj do momentu wypłynięcia. Wyjmij na talerz.
  3. Czosnek i cebulę posiekaj. Zeszklij na oliwie. Wlej passatę, dopraw solą, pieprzem oraz posiekaną natką pietruszki. Duś chwilę do momentu odparowania nadmiaru wody z pomidorów.
  4. Do naczynia żaroodpornego wlej sos. Ułóż kluseczki, tak aby były zanurzone w sosie. Całość posyp parmezanem. Zapiecz ok. 10 minut.
Smacznego,
Anulla

31 komentarzy:

  1. Coś nowego... coś smacznego... Do wypróbowania.
    Korzystając z okazji... składam Ci najserdeczniejsze życzenia:
    ZDROWYCH, RADOSNYCH I SMACZNYCH ŚWIĄT :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ciekawe danie :) Z chęcią bym chciała spróbować tych pyszności. Ricottę bardzo lubię i jest idealna do zapiekanek. Robiłam podobne nieraz. Pyszności! Pozdrowionka przedświąteczne :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Kochana! Zycze Tobie wspaniałych swiat! Niech radość i milosc będą widoczne na twarzach najbizszych a cudowny zapach będzie zachecal do wspólnej biesiady! Magicznych swiat! Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  4. Wygląda to przepysznie! Chętnie bym zjadła porcyjkę :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Bardzo lubię szpinak, podoba mi się Twój pomysł :)

    OdpowiedzUsuń
  6. jedno z dań, które mogabym jeść codziennie.

    OdpowiedzUsuń
  7. Pyszne i pożywne danie. Na obiad będzie idealne :)
    Zdrowych, wesołych Świąt :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Zdrowych i spokojnych świat Anulko:)

    OdpowiedzUsuń
  9. Ale smakowite ! Życzę Ci wszystkiego, co najlepsze ! :* Wesołych !

    OdpowiedzUsuń
  10. Wygląda naprawdę smacznie :D na pewno pyszne takie zapiekane kluski :D

    OdpowiedzUsuń
  11. Muszę koniecznie wypróbować tych pyszności :-)

    OdpowiedzUsuń
  12. O rany to danie w naszych smakach, muszę koniecznie wypróbować :)
    Zdrowych i Wesołych Świąt! :)

    OdpowiedzUsuń
  13. Uwielbiam szpinak.Sprubuje to danie.Serdecznie pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  14. Zapowiada się bardzo ciekawie :) Moje smaki!

    OdpowiedzUsuń
  15. wspaniałe kluski <3 zgłodniałam!

    OdpowiedzUsuń
  16. O mniam! Obiad palce lizać :) Nie dość, że świetnie się prezentuje, to jeszcze dodatkowo super wygląda :)

    OdpowiedzUsuń
  17. Pyszne, rozgrzewające danie :) Wszystkiego dobrego w Nowym Roku :)

    OdpowiedzUsuń
  18. Ależ to musi być pyszne! Z przyjemnością zjadłabym taki obiadek :)

    OdpowiedzUsuń
  19. Badzo fajny, pomysłowy przepis :) Chętnie wypróbuję w najbliższej przyszłości!

    OdpowiedzUsuń
  20. Wspaniały przepis, musi być bardzo aromatyczny. Z chęcią bym spróbowała :)

    OdpowiedzUsuń
  21. wspaniale się prezentują :)

    OdpowiedzUsuń
  22. Bardzo pysznie prezentuje się te danie :) Można by powiedzieć, że te danie to taka zapiekanka :)

    Serdecznie pozdrawiam,
    Patryk

    OdpowiedzUsuń
  23. Moja córka jest kluskowa więc porywam przepis bo te Twoje wyglądają na bardzo smakowite :)

    OdpowiedzUsuń
  24. Uwielbiam takie dania :) kluski wyglądają przepysznie :)

    OdpowiedzUsuń
  25. świetny przepis, wszystko w nim co lubię. To musi być pyszne.

    OdpowiedzUsuń

Podpisz się pod komentarzem, jeżeli jesteś Anonimowy:)