niedziela, 25 września 2016

Roladki z botwinką i serkiem śmietankowym

Te roladki wymyśliłam już jakiś czas temu, ale jak to bywa z moimi możliwościami czasowymi szybciej trafiły do akcji Gotowanie za Głosowanie aniżeli do wcześniejszego mojego wykonania.  Wyszły inne niż wszystkie, ale bardzo smaczne. Nadzienie z botwinki i serka to był trafiony pomysł. Ja swoje roladki upiekłam w worku do pieczenia, dzięki czemu wyszły lekkie, ale i soczyste, idealne dla osób dbających o linię. Dodatkowo podałam je z lekka sałatką i kaszą. Takie obiady lubię najbardziej. 
W sezonie używam świeżej botwinki, natomiast poza wykorzystuję swoje zapasy z zamrażalki. Od kilku lat nie może zabraknąć jej kilku paczuszek, które wykorzystuję potem do różnych dań i o dziwo najrzadziej do zupy.

Składniki na 6 roladek:
3 pojedyncze piersi z kurczaka
1 pęczek botwinki świeżej lub mrożonej
2 ząbki czosnku
2 łyżki serka śmietankowego (np. Twój smak)
Sól
Pieprz
1 łyżka oleju rzepakowego

Przygotowanie:
  1. Farsz: Botwinkę drobno pokroić. Na patelni rozgrzać olej. Dodać posiekany czosnek, chwilę go podsmażyć. Następnie dodać botwinkę, którą smażyć do miękkości, aby nie przywierała dodać łyżkę lub dwie wody, aby się dusiła.  Na koniec dodać serek śmietankowy. Doprawić do smaku solą i pieprzem oraz dokładnie wymieszać.
  2. Filety z kurczaka przekroić wzdłuż na pół. Następnie je rozbić (przykryć fileta folią spożywczą i rozbić delikatnie, aby się nie podziurawił), oprószyć delikatnie solą i pieprzem oraz rozsmarować farsz z botwinki. Delikatnie zwijać, końce spiąć za pomocą wykałaczek, aby farsz nie uciekł w trakcie pieczenia. 
  3. Gotowe roladki umieścić luźno w worku do pieczenia, piec w 180 stopniach ok. 20 minut. Podawać z ulubioną surówką oraz kaszą lub ziemniakami.

Smacznego,
Anulla

38 komentarzy:

  1. Jejku jak to cudownie wygląda!:) Zapraszam na mój blog kulinarny! :) https://jaglusia.wordpress.com/

    OdpowiedzUsuń
  2. Super roladki! Szkoda, że ja nie zamroziłam sobie trochę botwinki :/

    OdpowiedzUsuń
  3. Naprawdę świetny przepis kochana :-)

    OdpowiedzUsuń
  4. Te roladki w środku to normalnie dfgbtfhbrg <3

    OdpowiedzUsuń
  5. Szkoda, że nie mam już botwinki, bo chętnie spróbowałbym takiej wersji roladek :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Z botwinką? Super pomysł. Takich nie jadłam. A jaki ładny kolorek wyszedł. Apetyczne i zdrowe :) Pozdrowionka :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Świetny pomysł na botwinkę, pysznie

    OdpowiedzUsuń
  8. botwinka w takim wydaniu? super!

    OdpowiedzUsuń
  9. Znakomity pomysł na nadzienie, sama bym chyba nigdy na to nie wpadła :D

    OdpowiedzUsuń
  10. Też kiedyś robiłam podobne roladki. To świetny sposób na jej wykorzystanie.

    OdpowiedzUsuń
  11. Doskonały pomysł na pyszny obiad. Roladki z botwinką... bardzo fajnie to połączyłaś. Wyglądają ciekawie, smakowicie i niezwykle :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Fotka apetyczna, więc i roladki pewnie super :)

    OdpowiedzUsuń
  13. Skradłaś moje serce!!! Buraki ♥

    OdpowiedzUsuń
  14. Smaczny obiadek serwujesz.Ciekawy pomysł :)

    OdpowiedzUsuń
  15. Ależ one pięknie wyglądają!

    OdpowiedzUsuń
  16. Idealny ten Twój obiadek :-))))

    OdpowiedzUsuń
  17. Mniam ! Trzeba spróbować bo wygląda bosko :)

    OdpowiedzUsuń
  18. Bardzo fajny przepis ;) Nigdy nie próbowałam takiego połączenia z botwinką, ciekawa jestem smaku ;)

    OdpowiedzUsuń
  19. Bardzo trafiony pomysł, zdrowo i ciekawie wyglądają :)

    OdpowiedzUsuń
  20. Wyglądają przepysznie!
    Uwielbiam botwinkę, a w takim połączeniu musi być mega! :)

    Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  21. Wspaniałe na niedzielny obiad 😊

    OdpowiedzUsuń
  22. Uwielbiam botwinkę, a w połączeniu z kurczakiem musi smakować cudnie <3 Piękne roladki :)

    OdpowiedzUsuń
  23. Świetny pomysł! Nigdy nie jadłam roladek z botwinką, a bardzo ją lubię! :)

    OdpowiedzUsuń
  24. Nigdy nie robiłam takich roladek. Świetnie Ci wyszły! ❤

    OdpowiedzUsuń
  25. nigdy nie próbowałam tak wykorzystać botwinki! A to bardzo smaczny pomysł ;)

    OdpowiedzUsuń

Podpisz się pod komentarzem, jeżeli jesteś Anonimowy:)