Makaron spaghetti kojarzy mi się przeważnie z wersją
pomidorową z mięsem mielonym na styl boloński, tym razem jednak przygotowałam coś
zupełnie innego. Na główny plan poszła cukinia i boczek, które zostały
połączone w sosie śmietanowym. Wyszedł prosty, ale smaczny obiad, który raz dwa
możecie zrobić po pracy. Nie zajmie Wam to więcej niż ugotowanie makaronu :)
Składniki na 2
porcje:
160-180g makaronu spaghetti Malma
1 cukinia
2 ząbki czosnku
100g wędzonego boczku
200g śmietany (u mnie 18%)
½ łyżeczki suszonego oregano
Sól
Pieprz
Przygotowanie:
- Makaron ugotować w osolonej wodzie wg instrukcji na opakowaniu.
- Boczek pokroić w kostkę. Wrzucić na patelnię, smażyć do momentu aż wytopi się z niego tłuszcz. Następnie dodać posiekany czosnek- zeszklić. Potem wrzucić pokrojoną w kostkę cukinię. Smażyć do miękkości kilka minut. Dodać śmietanę. Chwilę gotować na wolnym ogniu uważając, aby śmietana się nie zwarzyła. Doprawić do smaku oregano, solą i pieprzem.
- Tak przygotowany sos wymieszać z ugotowanym makaronem.
Smacznego,
Anulla
Wowo podkradam pomysł.
OdpowiedzUsuńBomba!
OdpowiedzUsuńAle dobre zestawienie :D
OdpowiedzUsuńŚwietne jedzonko :)
OdpowiedzUsuńBardzo smakowite danie na obiad. I ładnie wygląda :)
OdpowiedzUsuńSmacznie wygląda. :)
OdpowiedzUsuńświetna propozycja ;) lubię cukinię i boczek :)
OdpowiedzUsuńCukinię i boczek obecnie mam. Może by zrobić takie pyszności na obiadek? :) W sumie nie miałam pomysłu na wykorzystanie tej cukinii. Pozdrowionka :)
OdpowiedzUsuńProsty i fajny zestaw, cukinia daje wiele możliwości :)
OdpowiedzUsuńPołączenie bardzo smakowite, sama nie raz taki makaron przygotowuję :)
OdpowiedzUsuńno, no, no.. połączenie miazga <3
OdpowiedzUsuńTakiej wersji jeszcze nie jadłam, ale ja to ogólnie nie lubię jeść wymyślnych dań z makaronu i ograniczam się do spaghetti i makaronu z białym serem i cukrem :)
OdpowiedzUsuńmakaron to nieskończone możliwości :) minimalizm w nich nawet jest wskazany by wyczarować cuda :)
Usuńuniwersalny przepis :) bardzo lubię :)
OdpowiedzUsuńBardzo lubię makaron z takimi dodatkami. Co prawda ja nie dodaję śmietany, ale chętnie bym spróbował Twojej propozycji :)
OdpowiedzUsuńbez śmietany też bardzo lubię, ale ostatnio postanowiłam go wzbogacić, bo leżała zaczęta :)
UsuńJa mam to samo ze spaghetti - mięso mielone i sos pomidorowy od razu przychodzi na myśl :D Ale szczerze w takim połączeniu z cukinią i boczkiem o wiele bardziej mnie zachęca, cudnie wygląda <3
OdpowiedzUsuńPyszne danie Aniu:)
OdpowiedzUsuńczasami nie trzeba dużo kombinować, żeby było fajne danie ;-)
OdpowiedzUsuńWędzony boczek musi wspaniałego aromatu nadać :)
OdpowiedzUsuńBardzo lubię takie smaki :-) wspaniałe danie :-)
OdpowiedzUsuńTakie jedzonko to ja bardzo lubię :) makaron z cukinią jak dla mnie idealne połączenie
OdpowiedzUsuńuwielbiam cukinię pod każdą postacią ! :)
OdpowiedzUsuńTo musiało super smakować ! :)
OdpowiedzUsuńMakaron uwielbiam w każdej postaci! :D
OdpowiedzUsuńSwego czasu często taki robiłam tyle ze cukinie tarłam na tarce. Bardzo smaczne danie
OdpowiedzUsuńBardzo fajne połączenie. jak jest moja ulubiona cukinia, to musi byc pysznie:-)
OdpowiedzUsuńWłaśnie za to lubię makaron w kuchni - można z niego wyczarować przepyszne kombinacje na obiad :) Chętnie bym spróbowała z cukinią i boczkiem :)
OdpowiedzUsuńpodobne do carbonara i też pyszne :)
OdpowiedzUsuńU mnie też jak spaghetti to przeważnie z pomidorowym sosem, a tu proszę! Świetny pomysł, obiad był na pewno przepyszny :)
OdpowiedzUsuń