Te roladki wymyśliłam już jakiś czas temu, ale jak to
bywa z moimi możliwościami czasowymi szybciej trafiły do akcji Gotowanie za
Głosowanie aniżeli do wcześniejszego mojego wykonania. Wyszły inne niż wszystkie, ale bardzo
smaczne. Nadzienie z botwinki i serka to był trafiony pomysł. Ja swoje roladki
upiekłam w worku do pieczenia, dzięki czemu wyszły lekkie, ale i soczyste, idealne dla osób dbających o linię. Dodatkowo podałam je z lekka sałatką i kaszą. Takie obiady lubię najbardziej.
W sezonie używam świeżej botwinki, natomiast poza wykorzystuję swoje zapasy z zamrażalki. Od kilku lat nie może zabraknąć jej kilku paczuszek, które wykorzystuję potem do różnych dań i o dziwo najrzadziej do zupy.
W sezonie używam świeżej botwinki, natomiast poza wykorzystuję swoje zapasy z zamrażalki. Od kilku lat nie może zabraknąć jej kilku paczuszek, które wykorzystuję potem do różnych dań i o dziwo najrzadziej do zupy.
1 pęczek botwinki świeżej lub mrożonej
2 ząbki czosnku
2 łyżki serka śmietankowego (np. Twój smak)
Sól
Pieprz
1 łyżka oleju rzepakowego
Przygotowanie:
- Farsz: Botwinkę drobno pokroić. Na patelni rozgrzać olej. Dodać posiekany czosnek, chwilę go podsmażyć. Następnie dodać botwinkę, którą smażyć do miękkości, aby nie przywierała dodać łyżkę lub dwie wody, aby się dusiła. Na koniec dodać serek śmietankowy. Doprawić do smaku solą i pieprzem oraz dokładnie wymieszać.
- Filety z kurczaka przekroić wzdłuż na pół. Następnie je rozbić (przykryć fileta folią spożywczą i rozbić delikatnie, aby się nie podziurawił), oprószyć delikatnie solą i pieprzem oraz rozsmarować farsz z botwinki. Delikatnie zwijać, końce spiąć za pomocą wykałaczek, aby farsz nie uciekł w trakcie pieczenia.
- Gotowe roladki umieścić luźno w worku do pieczenia, piec w 180 stopniach ok. 20 minut. Podawać z ulubioną surówką oraz kaszą lub ziemniakami.
Smacznego,
Anulla
Jejku jak to cudownie wygląda!:) Zapraszam na mój blog kulinarny! :) https://jaglusia.wordpress.com/
OdpowiedzUsuńPyszna kompozycja :)
OdpowiedzUsuńSuper roladki! Szkoda, że ja nie zamroziłam sobie trochę botwinki :/
OdpowiedzUsuńNaprawdę świetny przepis kochana :-)
OdpowiedzUsuńTe roladki w środku to normalnie dfgbtfhbrg <3
OdpowiedzUsuńSzkoda, że nie mam już botwinki, bo chętnie spróbowałbym takiej wersji roladek :)
OdpowiedzUsuńOjej jakie wspaniałe połączenie.
OdpowiedzUsuńZ botwinką? Super pomysł. Takich nie jadłam. A jaki ładny kolorek wyszedł. Apetyczne i zdrowe :) Pozdrowionka :)
OdpowiedzUsuńSmaczne, zdrowe i pięknie podane :)
OdpowiedzUsuńGenialne mięsiwo!
OdpowiedzUsuńŚwietny pomysł na botwinkę, pysznie
OdpowiedzUsuńbotwinka w takim wydaniu? super!
OdpowiedzUsuńJak smakowicie wyszło! :)
OdpowiedzUsuńPysznie to wygląda
OdpowiedzUsuńZnakomity pomysł na nadzienie, sama bym chyba nigdy na to nie wpadła :D
OdpowiedzUsuńTeż kiedyś robiłam podobne roladki. To świetny sposób na jej wykorzystanie.
OdpowiedzUsuńApetycznie wygląda :)
OdpowiedzUsuńDoskonały pomysł na pyszny obiad. Roladki z botwinką... bardzo fajnie to połączyłaś. Wyglądają ciekawie, smakowicie i niezwykle :)
OdpowiedzUsuńFotka apetyczna, więc i roladki pewnie super :)
OdpowiedzUsuńSkradłaś moje serce!!! Buraki ♥
OdpowiedzUsuńale pysznie wyglądają :)
OdpowiedzUsuńSmaczny obiadek serwujesz.Ciekawy pomysł :)
OdpowiedzUsuńWspaniały obiadek:)
OdpowiedzUsuńbardzo pomysłowa propozycja!
OdpowiedzUsuńAleż one pięknie wyglądają!
OdpowiedzUsuńIdealny ten Twój obiadek :-))))
OdpowiedzUsuńMniam ! Trzeba spróbować bo wygląda bosko :)
OdpowiedzUsuńBardzo fajny przepis ;) Nigdy nie próbowałam takiego połączenia z botwinką, ciekawa jestem smaku ;)
OdpowiedzUsuńBardzo trafiony pomysł, zdrowo i ciekawie wyglądają :)
OdpowiedzUsuńWyglądają przepysznie!
OdpowiedzUsuńUwielbiam botwinkę, a w takim połączeniu musi być mega! :)
Pozdrawiam!
Wspaniałe na niedzielny obiad 😊
OdpowiedzUsuńFajny pomysł na pyszne roladki :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam botwinkę, a w połączeniu z kurczakiem musi smakować cudnie <3 Piękne roladki :)
OdpowiedzUsuńŚwietny pomysł! Nigdy nie jadłam roladek z botwinką, a bardzo ją lubię! :)
OdpowiedzUsuńŚwietne danie :)
OdpowiedzUsuńNigdy nie robiłam takich roladek. Świetnie Ci wyszły! ❤
OdpowiedzUsuńMniaaam! Idealny obiad! :)
OdpowiedzUsuńnigdy nie próbowałam tak wykorzystać botwinki! A to bardzo smaczny pomysł ;)
OdpowiedzUsuń