czwartek, 8 września 2016

Łosoś z peperonatą i pieczonymi ziemniakami

Nie mając pomysłu na obiad, przeważnie sięgam do mojej małej biblioteczki, poszukując inspiracji. Tak też powstał dzisiejszy przepis, który w dość zmodyfikowanej wersji pochodzi z książki Ryby Są Super. Ci, którzy lubią łososia będą zachwyceni, gdyż w tym wydaniu ryba tylko zyskuje w smaku. Delikatnie doprawiona kolendrą, znakomicie współgra z lekko pikantnym sosem na bazie papryki, pomidorów i czosnku. Koniecznie podajcie je jak, z pieczonymi ziemniaczkami w marynacie czosnkowo-kuminowej.


Składniki na 2 porcje:
Ziemniaki:
400g małych ziemniaków
2 ząbki czosnku
½ łyżeczki kminu rzymskiego
Oliwa z oliwek
Łosoś:
300g fileta z łososia
1 ząbek czosnku
Mielona kolendra
Sól
Pieprz
Oliwa z oliwek

Peperonata:
200g pomidorów z puszki
1 papryka czerwona
1 papryka żółta
1 cebula
2 ząbki czosnku
Kilkucentymetrowy kawałek pora
Kawałek papryczki chili
Sól
Pieprz
¾ łyżeczki bazylii
Oliwa z oliwek

Przygotowanie:
  1. Ziemniaki obrać, opłukać, osuszyć papierowym ręcznikiem.  Odrobinę oliwy wymieszać z kminem oraz posiekanym czosnkiem. Obtoczyć w niej ziemniaki. Piec w 180 stopniach ok. 40 minut.
  2. Łosoś:  łososia umyć, osuszyć papierowym ręcznikiem. Natrzeć solą, pieprzem, obsypać kolendrą i obłożyć posiekanym czosnkiem. Zamarynować ok. 20 minut. Dno naczynia żaroodpornego posmarować oliwą z oliwek. Piec ok. 15-20 minut  180 stopniach.
  3. Peperonata: Cebulę i czosnek posiekać. Zeszklić na odrobinie oliwy z oliwek. Następnie dodać pokrojonego w paski pora i posiekaną papryczkę chili. Chwilę smażyć. Następnie dodać pokrojone w grubą kostkę papryki. Smażyć kilka minut, dodać pomidory z puszki. Doprawić do smaku solą, pieprzem i bazylią. Dusić do odparowania nadmiaru wody z pomidorów.
  4. Na talerz wyłożyć pieczone ziemniaki, obok peperonatę, a na nią ułożyć pieczonego łososia.


Smacznego,
Anulla

29 komentarzy:

  1. Pięknie wygląda. Jakoś nie mogę się przełamać jeśli chodzi o łososia. ;) pozdrawiam serdecznie 😆

    OdpowiedzUsuń
  2. Super obiad, lubię łososia, a dawno nie robiłam, muszę wykorzystać Twój pomysł :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Wygląda bardzo smacznie, choć do łososia się przekonać nie mogę za bardzo. Z grilla mi nie smakował, ale piec jeszcze nie piekłam :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Och, to ja, ja lubię, z chęcią zrobię :-)))

    OdpowiedzUsuń
  5. łososia lubię, ale nie wiem czy ta wersja do mnie trafi, mam mieszane uczucia, ale postaram się spróbować przetestować

    OdpowiedzUsuń
  6. Świetny przepis. Zwłaszcza peperonata przypadła nam do gustu. Bardzo lubimy papryke, więc jest to coś dla nas. :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Całę danie bardzo smakowite i zdrowe! :-)

    OdpowiedzUsuń
  8. Pyszny :) u mnie dzisiaj z komosą ryżową :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Łosoś zdrowa ryba pomimo że jest tłusta :) uwielbiam smak tej rybki

    OdpowiedzUsuń
  10. Ale dawno nie jadłam łososia. Zrobiłaś mi smaka. Ale to wszystko pięknie podane. Tylko usiąść do stołu i jeść :) Pozdrawiam serdecznie :)

    OdpowiedzUsuń
  11. łososia w takiej postaci jadłabym w ciemno! Pysznie się prezentuje ;)

    OdpowiedzUsuń
  12. Świetny przepis i na pewno bardzo smaczne danie :)

    OdpowiedzUsuń
  13. Pysznie po stokroć! Idealnie wpasowuje się w moje gusta. Trafił do ulubionych <3

    OdpowiedzUsuń
  14. Wygląda tak apetycznie, że aż się prosi, aby go zjeść! Moje smaki. :)

    OdpowiedzUsuń
  15. Łosoś w tak prostym wydaniu jest najlepszy :D

    OdpowiedzUsuń
  16. Ciekawy przepis. DO łososia zazwyczaj sięgam po ryż. Ziemniaki pieczone zawsze są na miejscu :)

    OdpowiedzUsuń
  17. Ależ kolorowy obiad. Pyszny i piękny :)

    OdpowiedzUsuń
  18. też łączyłam łososia z papryką, pycha ;)

    OdpowiedzUsuń
  19. O, taki obiadek to ja bym chciała dostać pod nos, apetyczny:)

    OdpowiedzUsuń
  20. Wspaniały pomysł na obiad, któregoś dnia na pewno przygotuję go z Twojego przepisu :)

    OdpowiedzUsuń

Podpisz się pod komentarzem, jeżeli jesteś Anonimowy:)