niedziela, 1 maja 2016

Tarta z budyniem i rabarbarem

Z utęsknieniem zawsze czekam na początek sezonu owocowo-warzywnego, więc gdy zobaczyłam pierwszy rabarbar, stało się jasne, że pora z nim poszaleć! :) Akurat miałam gości, więc postawiłam na słodki, ale jednocześnie lekki wypiek w postaci tarty. Kruche ciasto wypełniłam budyniem, który został zapieczony wraz z lekko podduszonym rabarbarem, który wykonał resztę pracy w postaci kropki nad przysłowiowym "i". Chyba nie muszę wspominać, że okazała się hitem? :)

Składniki na formę o średnicy 27cm:
Na ciasto:
250g mąki pszennej
125 g masła
½ szklanki cukru
2 żółtka
Krem:
750 ml mleka
2 budynie w proszku bez cukru
3 łyżki cukru
Dodatkowo:
350g rabarbaru
3 łyżki cukru + 1 łyżka do posypania na wierzch

Przygotowanie:
  1. Z podanych składników zagnieść ciasto. Wstawić na minimum 1h do lodówki lub 20 minut do zamrażalki.
  2. Z podanej ilości mleka odlać około pół szklanki mleka. W odlanym mleku rozrobić proszek budyniowy wraz z cukrem. Pozostałe mleko zagotować. Do gotującego się mleka wlać rozrobiony budyń i mieszać do zgęstnienia.
  3. Rabarbar zasypać cukrem, podlać kilkoma łyżkami wody. Poddusić kilka minut, aby nie był taki kwaśny.
  4. ¾ ciasta rozwałkować i wyłożyć do formy wysmarowanej masłem i obsypanej bułką tartą. Spód obciążyć (na spód nałożyć papier do pieczenia i obciążyć ryżem/grochem lub specjalnymi kulkami) i piec ok. 15 minut w 180 stopniach. Następnie wyłożyć na niego ugotowany budyń, na budyniu ułożyć odsączony rabarbar. Wierzch dodatkowo posypać 1 łyżką cukru. Pozostałe ciasto rozwałkować, wyciąć paski i ułożyć z niego kratkę na wierzchu. Piec na złoty kolor w 180 stopniach około 30 minut.

Smacznego,
Anulla


Wiosenne słodkości 2016

25 komentarzy:

  1. Piekłam podobne w zeszłym roku :) Narobiłaś mi ochoty na takie ciacho!

    OdpowiedzUsuń
  2. Fantastycznie się prezentuje! Aż ślinka cieknie..

    OdpowiedzUsuń
  3. Szukałam właśnie inspiracji na rabarbar i Twój przepis spadł mi z nieba :*

    OdpowiedzUsuń
  4. Tarta wygląda super smacznie ;)

    OdpowiedzUsuń
  5. Z dodatkiem budyniu to już rozpusta.. pyszności!

    OdpowiedzUsuń
  6. Kochana ale ta tarta pysznie wygląda, mniam :-)

    OdpowiedzUsuń
  7. Pyszna tarta. Fajna propozycja na ciacho z rabarbarem :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Dzisiaj to się najadłyśmy rabarbaru na kolejny tydzień ale taką tartę to też byśmy jeszcze zmieściły! :D

    OdpowiedzUsuń
  9. A ja w tym roku jeszcze nie jadłam żadnego ciasta z Rabarbarem. Taką tartę to ja bym z wielką chęcią posmakowała :) Wygląda obłędnie. Pozdrawiam ciepło :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Cudowna, uwielbiam wszystko co z rabarbarem :)

    OdpowiedzUsuń
  11. bardzo lubię taką tartę:)

    OdpowiedzUsuń
  12. Wspaniała i niezwykle apetyczna trata :D Palce lizać :)

    OdpowiedzUsuń
  13. o nie.. ale doborć tutaj <3 mniaaam! Wieki nie jadłam rabarbaru ;(
    Ahh.. aż mi tutaj zapachniało <3

    OdpowiedzUsuń
  14. Szczęściarze Ci goście :)

    OdpowiedzUsuń
  15. Wygląda bardzo pysznie :)

    OdpowiedzUsuń
  16. Jakbyś czytała w moich myślach. Ciasto z rabarbarem i budyniem chodzi za mną od kilku dni :)

    OdpowiedzUsuń
  17. Ale ta tarta musi być pyszna, wygląda idealnie! :)

    OdpowiedzUsuń
  18. Cały rok czekałam na rabarbar :)

    OdpowiedzUsuń
  19. Przepyszna , uwielbiam i tarty i rabarbar :)

    OdpowiedzUsuń
  20. Nie potrafimy się jej oprzeć :)

    OdpowiedzUsuń
  21. Ostatnio piekłam bardzo podobną, ale bez budyniu, więc będę musiała upiec kolejną :) Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń

Podpisz się pod komentarzem, jeżeli jesteś Anonimowy:)