poniedziałek, 25 kwietnia 2016

Burgery (kotlety) z soczewicy

W tym miesiącu w akcji Gotowanie za Głosowanie wybraliście burgery. Jak wspomniałam wcześniej możecie je podać na dwa sposoby. Po pierwsze, jako burger w bułce, który stanowi świetną odmianę od tego mięsnego. Po drugie, w formie kotletów, które wystarczy skomponować z lekką sałatką lub kaszą z warzywami. 
Inspiracja: pink envelope


Składniki na 7 burgerów
1 szklanka czerwonej soczewicy
2 średnie marchewki
1/2 cebuli
2 ząbki czosnku
natka pietruszki
1/2 szklanki bułki tartej + bułka tarta do obtoczenia burgerów
1 jajko
1/2 łyżeczki ostrej papryki
pieprz, sól
3 łyżki oliwy lub oleju rzepakowego


dodatkowo
ulubione bułki
sałata
ogórek
ulubiony ser

sos pomidorowy

300 ml passaty pomidorowej (przecier)
1 ząbek czosnku
1/2 cebuli
½ łyżeczki oregano
Sól
pieprz                                                                                 

Sposób przygotowania
  1. Marchewkę pokroić na mniejsze kawałki, wrzucić do garnka, zalać wodą i gotować pod przykryciem aż będzie miękka. Odcedzić. Zblendować.
  2. Cebulę pokroić w kostkę, a czosnek posiekać – zeszklić.
  3. Soczewicę ugotować według instrukcji na opakowaniu, odcedzić i blenderem zmiksować na gładką masę. Wymieszać w dużej misce soczewicę z marchewką. Dodać posiekaną natkę pietruszki, podsmażoną cebulę z czosnkiem, ostrą paprykę, pieprz, sól i wymieszać. Wsypać bułkę tartą i wbić jajko. Dokładnie połączyć wszystkie składniki. Zmoczyć dłonie w zimnej wodzie i uformować burgery. Obtoczyć w bułce tartej
  4. Na patelni rozgrzać oliwę i smażyć burgery z obu stron na złoty kolor.
  5. Sos pomidorowy: Czosnek posiekać, a cebulę pokroić w drobną kostkę. Zeszklić na odrobinie oleju lub oliwy. Dodać przecier pomidorowy i doprawić do smaku solą, pieprzem oraz oregano. Dusić chwilę do odparowania wody z pomidorów.
  6. Bułki przekroić na pół, posmarować sosem i układać na niej sałatę, kotlety z soczewicy, ulubiony ser, ogórka lub inne ulubione dodatki.

Smacznego,
Anulla

29 komentarzy:

  1. Pysznie zrobione kochana. Oj zjadłabym :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam takie domowe burgery :))

    OdpowiedzUsuń
  3. Ja wybieram tą drugą wersje :) Burgery przepyszne!

    OdpowiedzUsuń
  4. Ale dawno nie jadłam burgerów. Jakoś z tych na mieście zrezygnowałam, a domowych mi się nie chciało zrobić. Ale taki pyszny soczewicowy to co innego. Pozdrawiam serdecznie :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Lubię od czasu do czasu takie w wersji wege, pycha:)

    OdpowiedzUsuń
  6. Świetny pomysł na wegetariańskie burgery :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Raczej jestem przeciwnikiem robienia kotletów z innych składników niż mięso, ale ten zapowiada się całkiem obiecująco :)

    OdpowiedzUsuń
  8. czy w bułce, czy w formie kotletów- jaaadłabym <3

    OdpowiedzUsuń
  9. Świetne burgery, kuszą mnie bardzo :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Juz od dawna chodzi za mna taki burger. Wypróbuję! :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Bardzo apetycznie wygląda ! Z chęcią bym zjadła! :-)

    OdpowiedzUsuń
  12. Muszę spróbować! Jakiś czas temu robiłam z cieciorki, soczewica moze być ciekawą alternatywą.

    OdpowiedzUsuń
  13. Super :) U nas by nie przeszły bo mięso jakby... króluje, ale dla siebie z chęcią zrobię!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. z soczewicą może być zaskoczenie, bo dobrze przyprawioną trudno odróżnić ;)

      Usuń
  14. Lubię wszystkie burgery. Twój wygląda kusząco :)

    OdpowiedzUsuń
  15. Domowe burgery zawsze smakują najlepiej :)

    OdpowiedzUsuń
  16. Ale świetny pomysł ;) kiedyś zrobię na pewno, szczególnie, że teraz chyba zacznę się bardziej soczewicą interesować ;d

    OdpowiedzUsuń
  17. na takie burgery zawsze się piszę! :)

    OdpowiedzUsuń

Podpisz się pod komentarzem, jeżeli jesteś Anonimowy:)