poniedziałek, 9 maja 2016

Gołąbki z młodej kapusty z mięsem mielonym (z piekarnika)

Młodą kapustę w sezonie kupuję bardzo często. Przeważnie jednak robię ją w wersji z koperkiem i pomidorami (klik). Tym razem zaszalałam i przygotowałam gołąbki, które robi się o wiele krócej niż te ze zwykłej kapusty. Poza tym postanowiłam je upiec w piekarniku, co pozwoliło zaoszczędzić sporo czasu. To świetna opcja dla leniwych, gdyż zawijanie wraz z przygotowaniem mięsa nie wiem czy zajęło mi 30 minut. Potem piekło się już samo :) Ryż spokojnie możecie ugotować dzień wcześniej lub przygotować więcej do obiadu, aby specjalnie zostało go do farszu.



Składniki  na 9 sztuk:
1 młoda kapusta
500g mięsa mielonego (u mnie z szynki)
100g ryżu
1 mała cebula
1 ząbek czosnku
1 jajko
Sól
Pieprz
750 ml bulionu lub wody

Sos:
350 ml passaty pomidorowej
1 ząbek czosnku
½ małej cebuli
½ łyżeczki bazylii
½ łyżeczki oregano
Sól
Pieprz
Szczypta cukru

Przygotowanie:
  1. Ryż ugotować wg instrukcji na opakowaniu. Ostudzić. Cebulę i czosnek posiekać – zeszklić na odrobinie oleju. Następnie do miski dodać ryż, mięso, jajko, cebulę z czosnkiem. Doprawić do smaku solą i pieprzem.  Wszystkie składniki farszu dokładnie ze sobą wymieszać.
  2. Kapustę zaparzyć w gorącej wodzie ok. 5 minut. Następnie wyciąć głąba i zdejmować z niej duże liście, mi wyszło 9 sztuk. Pozostałe mniejsze liście rozłożyć na dnie naczynia żaroodpornego.
  3. Na liście nakładać farsz na część od strony głąba i zwijać, boki liścia zwinąć do środka, a następnie zwinąć jak roladkę (instrukcja dokładniejsza na obrazku).
  4. Tak przygotowane gołąbki ułożyć w naczyniu żaroodpornym. Zalać bulionem lub wodą. Piec w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni ok. 40-50 minut do miękkości.
  5. Sos: Czosnek posiekać, a cebulę pokroić w drobną kostkę. Zeszklić.  Dodać przecier pomidorowy. Doprawić go do smaku solą, pieprzem, bazylią, oregano i szczyptą cukru. Dusić aż sos zgęstnieje i odparuje z niego nadmiar wody.
Smacznego
Anulla

37 komentarzy:

  1. U mnie wszyscy kochają gołąbki, najlepsze od mamy :)

    OdpowiedzUsuń
  2. nabyłam dziś kapustę, będę gotować :D

    pozdrawiam serdecznie Kasia

    OdpowiedzUsuń
  3. Prawda jest taka, że jeszcze nigdy nie robiłam sama gołąbków! W dzieciństwie jadłam ich tak dużo, że teraz nie odczuwam takiej potrzeby. Ale Twoje wyglądają na prawdę ładnie i smacznie. Z chęcią bym się skusiła :)
    Pozdrawiam serdecznie :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Jeszcze nie robiłam w piekarniku, ale widzę, że warto:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Mama robiła w weekend, więc mam jeszcze zapas w zamrażalce. Gołąbki - absolutnie uwielbiam :) Pozdrawiam serdecznie :)

    OdpowiedzUsuń
  6. gołąbki z piekarnika? Super:)

    OdpowiedzUsuń
  7. Jak ja dawno nie jadłam gołąbków!! Twoje pysznie wyglądają! :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Z młodą kapustą muszą być wyjątkowo smaczne!

    OdpowiedzUsuń
  9. Bardzo lubię gołąbki :)))

    OdpowiedzUsuń
  10. Czy ja mogłabym na taki talerzyk...? ;) Wygląda pysznie ;)

    OdpowiedzUsuń
  11. Gołąbki uwielbiam, ale jeszcze nigdy ich nie piekłem :) Czas spróbować :)

    OdpowiedzUsuń
  12. rewelacyjnie wyglądają :) aż mam ochotę je zjeść :)

    OdpowiedzUsuń
  13. Uwielbiam! Mogłabym je jeść non stop :)

    OdpowiedzUsuń
  14. Nigdy nie robiłam gołąbków z młodej kapusty, ale narobiłaś mi właśnie takiej ochoty, że chyba wkrótce właśnie takich spróbuję.

    OdpowiedzUsuń
  15. Młoda kapucha powoli wkrada się również do mnie. Pycha!

    OdpowiedzUsuń
  16. Gołąbki uwielbia moja cała rodzinka :)
    Ale tych z piekarnika jeszcze nie robiłam :)

    OdpowiedzUsuń
  17. Pyszne, ja tez zawsze robię w piekarniku. Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  18. Dziękuję, że mi o gołąbkach przypomniałaś. Uwielbiam je, a z młodej kapusty łatwiej się je przygotowuje :)

    OdpowiedzUsuń
  19. Wspaniale się prezentują! :) Fajny pomysł, żeby je upiec - no i kwestia oszczędności czasu jest też istotna! :)

    OdpowiedzUsuń
  20. Świetne gołąbki, w takiej wersji też mi pasują :)

    OdpowiedzUsuń
  21. Własnoręcznie robione gołąbki biją na głowę te sklepowe :) Super :)

    OdpowiedzUsuń
  22. Nasza mama jest mistrzynią w robieniu gołąbków ale Twoje też byśmy pożarły w 5 minut :D

    OdpowiedzUsuń
  23. Pyszne danie! Ja lubię klasykę, więc to coś dla mnie! :-)

    OdpowiedzUsuń
  24. Kocham gołąbki, super patent z piekarnikiem :)

    OdpowiedzUsuń
  25. Z piekarnika smakują najlepiej :) Uwielbiam!

    OdpowiedzUsuń
  26. Jak ja kocham gołąbki, Twoje Anulka, wyglądają obłędnie ;)

    OdpowiedzUsuń
  27. Uwielbiam gołąbki, pieczone tez robiłam, a z młodej kapusty to już miodzio:)

    OdpowiedzUsuń
  28. Wczoraj wspominałam w domu, że muszę zrobić gołąbki. A tu proszę przepis sam się napatoczył :)

    OdpowiedzUsuń
  29. Muszę się zmotywować i tez je kiedys zrobić :)

    OdpowiedzUsuń
  30. Niedawno robiłam gołąbki, ale z białej jeszcze starej kapusty. Takie pieczone w piekarniku i z młodej kapusty muszą być smaczniejsze :)

    OdpowiedzUsuń
  31. Wczoraj robiłam gołąbki z młodej kapusty, ale gotowałam. Były pyszne, więc planuję niedługo powtórkę,może tym razem je upiekę.

    OdpowiedzUsuń
  32. Gołąbki z młodej kapusty są bardzo smaczne, bo kapusta nie jest bardzo twarda.
    Moim zdaniem pieczone są smaczniejsze niż gotowane, kapusta się dodatkowo nie rozgotowuje:)

    OdpowiedzUsuń

Podpisz się pod komentarzem, jeżeli jesteś Anonimowy:)