czwartek, 23 maja 2013

Duszona młoda kapusta z koperkiem

Lubicie? Chyba nie ma osoby, która nie byłaby jej fanką. Może stanowić świetny dodatek do obiadu, grilla czy być oddzielnym posiłkiem np. na kolację. Nie napracujemy się przy niej za dużo, a smak jest po prostu boski. Ja do swojej dodaję zawsze marchewkę, boczek parzony oraz pół pomidora dla smaku.  A jaka jest Wasza ulubiona wersja młodej kapuchy?

Ps. przepraszam, że zaniedbuję Wasze blogi, ale do poniedziałku włącznie mam nawał obowiązków. Po nim wszystko nadrobię, a i między czasie postaram się zerknąć do Was oraz wejść na bloga!:)


Składniki:
1 główka młodej kapusty
1 liść laurowy
20 dag boczku parzonego
1 młoda marchew
0,5-1 pomidor
0,5-0,75 szklanki wody
Pęczek koperku
2-3 ziarna ziela angielskiego
Sól
Pieprz

Składniki:
  1. Kapustę poszatkować, marchew obrać i zetrzeć na tarce na grubych oczkach. Przełożyć do garnka. Posolić i odstawić na kilka minut. 
  2. W tym czasie pokroić w kostkę boczek, przesmażyć (ja to zrobiłam na tłuszczy, który się wytopił z boczku. Gdy boczek jest chudy to zrobić to na łyżce masła).
  3.  Przesmażony boczek dodać do kapusty wraz z zielem angielskim i liściem laurowym. Podlać wodą (ja najpierw dałam 0,5 szklanki, a później jeszcze trochę). Dusić około 20 minut do miękkości.
  4.  Pod koniec dodać sparzonego, obranego ze skórki i pokrojonego pomidora oraz posiekany koperek. Dusić jeszcze chwilę, do czasu rozpadnięcia się pomidora – krok z pomidorem można pominąć. Doprawić pieprzem do smaku.
Smacznego,
Anulla

39 komentarzy:

  1. ja też zawsze dodaję młodą marchewkę do młodej kapustki

    OdpowiedzUsuń
  2. Ja tez dołączam do grona wielbicieli młodej kapusty:) Ja robię bez pomidora i marchewki, za to z dużą ilością zieleniny.

    OdpowiedzUsuń
  3. mmmm pycha! bardzo apetyczna:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Ja też młodą kapustę bardzo lubię :)) Ja najczęściej robię jako dodatek do obiadu :)Nawał obowiązków ostatnio też mnie dopadł :((Brak czasu i sił, ale mam nadzieję, że wszystko wróci do normy :)

    OdpowiedzUsuń
  5. u mnie po prostu gotuje się ją z dodatkiem octu:) Ale twoja wersja wygląda na pożywniejszą, podrzucę pomysł mamie;)

    OdpowiedzUsuń
  6. taka właśnie lubię:) mmmmmm

    OdpowiedzUsuń
  7. O jak lubię młodą kapustę!

    OdpowiedzUsuń
  8. Właśnie dzisiaj mam ją na obiad:D

    OdpowiedzUsuń
  9. Pyszna taka młoda kapustka,muszę też zrobić ;)

    OdpowiedzUsuń
  10. U mnie też dzisiaj robili młodą kapustę z koperkiem :)

    OdpowiedzUsuń
  11. jakie pyszności:) nie znam osoby która by nie uwielbiała młodej kapusty. W twoim wydaniu wygląda i za pewne smakowała cudnie:)

    OdpowiedzUsuń
  12. u mnie w domu standardowe wiosennie danie na które czekam z utęsknieniem całą zimę:)

    OdpowiedzUsuń
  13. Jasne, że kapustę lubimy, mój T. szaleje na jej punkcie. Powodzenia w rozgardiaszu :)

    OdpowiedzUsuń
  14. Lekko Cię rozcaruję, znam parę osób, które nie przepadają za młodą kapustą. Ja do nich się nie zaliczam, bardzo lubię z dużą ilością koperku :)

    OdpowiedzUsuń
  15. Ja lubię taką bez dodatków, z samym koperkiem tylko. Ale Twoja propozcyja też mi się bardzo podoba - a na pewno zyska fanów wśród męskiego grona przy stole:)

    OdpowiedzUsuń
  16. Pycha! :) i jeszcze ten boczek... :D

    OdpowiedzUsuń
  17. też wczoraj robiłam kapustkę:) mniam

    OdpowiedzUsuń
  18. jejku, ale ja uwielbiam młoda kapustke :) zostalo Ci jej, to wpadne :)

    OdpowiedzUsuń
  19. Oj tak młoda kapusta i duuuużo koperku... uwielbiam :)

    OdpowiedzUsuń
  20. Często robię młoda kapustę, ale z zieleniną:)

    OdpowiedzUsuń
  21. Mniam, uwielbiam taką kapustę :D

    OdpowiedzUsuń
  22. u mnie tez dziś była kapustka - robię troszkę inaczej, niedługo też napiszę :-) pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  23. Uwielbiam ją :) Moja mama robi ją zawsze w sezonie :)

    OdpowiedzUsuń
  24. najlepsze danie wiosenne :D

    OdpowiedzUsuń
  25. O tak, to sa moje smaki! Mloda kapusta, mloda marchewka i swiezy koperek;) Czy bede wielkim wysrancem jesli dorzuce to tego mlode ziemniaczki i kotleta mielonego?:)))

    OdpowiedzUsuń
  26. u nas też zawsze z boczkiem, pycha

    OdpowiedzUsuń
  27. Oj też ostatnio jadłam !! uwielbiam :)

    OdpowiedzUsuń
  28. jaki pyszny dodatek do młodych ziemniaczków zrobiłaś;)

    OdpowiedzUsuń
  29. Smakuje od razu, smakuje na drugi dzień odgrzana i za z każdym dniem jest coraz lepsza:)

    OdpowiedzUsuń
  30. Pychotka..a ja jeszcze nie robiłam nic z młodej kapusty..muszę to nadrobic..

    OdpowiedzUsuń
  31. Pyszna :-) Moja mama zawsze przygotowuje taką kapustkę.

    OdpowiedzUsuń
  32. Uwielbiam, uwielbiam i jeszcze raz uwielbiam! Daj znać, jak tam wszystkie egzaminy i poszukiwania pracy. 3mam kciuki!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. co do egzaminów jak na razie wszystko do przodu, zostało jeszcze jutro zaliczyć ćwiczenia, 1 egzamin w czerwcu, no i obrona. A co do szukania pracy to szukam, ale jutro idę na drugi test kwalifikacyjny do urzędu i zobaczymy:P właśnie czytam te magiczne ustawy :D

      Usuń
  33. Uwielbiam! Trzymam kciuki za egzamin i obronę i...pracę :)!

    OdpowiedzUsuń

Podpisz się pod komentarzem, jeżeli jesteś Anonimowy:)