Omlety dość często jem na śniadanie lub
kolację. Oprócz tradycyjnej wersji, która publikowałam tu, zdarza mi się je
urozmaicać lub uzdrawiać. Ostatnio proponowałam Wam opcję na słodko z bananem (klik). Tym razem postawiłam na warzywa. Inspirację znalazłam u Eweliny.
2 jajka
2 łyżki płatków owsianych
2 łyżki otrąb (u mnie orkiszowe)
1-2 pieczarki
Mały kawałek cukinii
½ małej czerwonej papryki
uulubione przyprawy – u mnie curry, papryka słodka, sól i
pieprz
1 łyżka oleju
Przygotowanie:
- Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli.
- Warzywa pokroić, podsmażyć na patelni na 1 łyżeczce oleju. Lekko przestudzone warzywa wymieszać z żółtkami, płatkami, otrębami i przyprawami.
- Masę warzywną delikatnie połączyć z białkami. Patelnie posmarować delikatnie tłuszczem. Smażyć na niej omlet z obu stron na złoty kolor (jeżeli macie dobrą patelnię, możecie usmażyć go także bez tłuszczu).
Smacznego,
Anulla
Bardzo apetyczny:)
OdpowiedzUsuńBardzo fajna propozycja na śniadanko lub obiad :-)
OdpowiedzUsuńMniam,zdrowo i pysznie.
OdpowiedzUsuńTaki omlecik to bym zjadła :)
OdpowiedzUsuńZdrowo i pysznie:)
OdpowiedzUsuńLubię omlety:) Dobra alternatywa na śniadanie:)
OdpowiedzUsuńZdrowe śniadanko
OdpowiedzUsuńFajny pomysł na śniadanie:)
OdpowiedzUsuńPiękny :>
OdpowiedzUsuńLubię owsiane omlety :)
OdpowiedzUsuńWygląda jak mięsko na tym talerzu, może namówiłabym na niego męża :)
OdpowiedzUsuńŚwietny pomysł! Wygląda jak prawdziwy, wielki kotlet, a tu samo zdrowie i zapewne świetny smak! :-)
OdpowiedzUsuńUwielbiam :) u mnie ostatnio króluje owsiany na słodko z jabłkami (muszę go w końcu opublikować :) ale w takiej wersji też bym chętnie zjadła :)
OdpowiedzUsuńBardzo smacznie wygląda :) Raz w tygodniu omlet na śniadanie musi być :)
OdpowiedzUsuńSamo zdrowie :)
OdpowiedzUsuńidealne śniadanie :)
OdpowiedzUsuńFajny pomysł na zdrowszy omlet :)
OdpowiedzUsuń