wtorek, 8 marca 2016

Owsiany omlet z warzywami

Omlety dość często jem na śniadanie lub kolację. Oprócz tradycyjnej wersji, która publikowałam tu, zdarza mi się je urozmaicać lub uzdrawiać. Ostatnio proponowałam Wam opcję na słodko z bananem (klik). Tym razem postawiłam na warzywa. Inspirację znalazłam u Eweliny.


Składniki na 1 omleta:
2 jajka  
2 łyżki płatków owsianych
2 łyżki otrąb (u mnie orkiszowe)
1-2 pieczarki
Mały kawałek cukinii
½ małej czerwonej papryki
uulubione przyprawy – u mnie curry, papryka słodka, sól i pieprz
1 łyżka oleju

Przygotowanie:
  1. Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli. 
  2. Warzywa pokroić, podsmażyć na patelni na 1 łyżeczce oleju. Lekko przestudzone warzywa wymieszać z żółtkami, płatkami, otrębami i przyprawami. 
  3. Masę warzywną delikatnie połączyć z białkami. Patelnie posmarować delikatnie tłuszczem. Smażyć na niej omlet z obu stron na złoty kolor (jeżeli macie dobrą patelnię, możecie usmażyć go także bez tłuszczu).
Smacznego,
Anulla

17 komentarzy:

  1. Bardzo fajna propozycja na śniadanko lub obiad :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Lubię omlety:) Dobra alternatywa na śniadanie:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Fajny pomysł na śniadanie:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Wygląda jak mięsko na tym talerzu, może namówiłabym na niego męża :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Świetny pomysł! Wygląda jak prawdziwy, wielki kotlet, a tu samo zdrowie i zapewne świetny smak! :-)

    OdpowiedzUsuń
  6. Uwielbiam :) u mnie ostatnio króluje owsiany na słodko z jabłkami (muszę go w końcu opublikować :) ale w takiej wersji też bym chętnie zjadła :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Bardzo smacznie wygląda :) Raz w tygodniu omlet na śniadanie musi być :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Fajny pomysł na zdrowszy omlet :)

    OdpowiedzUsuń

Podpisz się pod komentarzem, jeżeli jesteś Anonimowy:)