poniedziałek, 14 marca 2016

Pstrąg po śródziemnomorsku

Ostatnimi czasy bardzo polubiłam się z wszelkimi rybami i staram się je przygotowywać w rozmaity sposób. Ich mięso dzięki swojej delikatności nie potrzebuje zbyt wielu dodatków i nie wymaga zbyt wielu czasu na jego obróbkę, stąd to świetny pomysł na zdrowy i szybki obiad :)


Składniki na 2 porcje:
2 nieduże pstrągi tęczowe
2 plasterki cytryny
1-2 ząbki czosnku
tymianek
rozmaryn
sól
pieprz
4 oliwki
masło

Przygotowanie:
  1. Rybę obmyć, osuszyć papierowymi ręcznikami. Naciąć z obu stron skórę. W te otwory włożyć plasterki obranego czosnku. 
  2. Rybę oprószyć z obu stron solą, pieprzem, tymiankiem i rozmarynem. Plasterki cytryny przekroić na połówki.  Włożyć do środka ryby wraz z małymi kawałkami masła i oliwkami pokrojonymi w plasterki.  Oprószyć w środku tymiankiem i rozmarynem.  Odstawić na 20 minut do lodówki.  
  3. Na patelni rozgrzać olej. Smażyć z obu stron na złoty kolor kilka minut pod przykryciem. 
  4. Tak przygotowaną rybę możecie upiec w 180 stopniach ok. 30 minut pod przykryciem. Na 5 minut przed końcem odkryjcie, aby rybka się zarumieniła.
Smacznego,
Anulla

23 komentarze:

  1. Oj jak dawno nie jadłam pstrąga. Ostatnio łosoś, łosoś... Muszę sobie takiego pstrąga zrobić bo bardzo apetycznie wygląda :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ach, jak ja uwielbiam rybki. Właśnie sobie przypomniałam, że tak dawno nie jadłam pstrąga. A w tak smakowitej odsłonie to już w ogóle baaardzo dawno. Cytryna, czosnek, zioła - takie przyprawienie jak właśnie lubię. Pozdrowionka serdeczne :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Ja również dawno nie jadłam pstrąga, dzięki za przypomnienie, przyrządzę podobnie :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Ależ apetyczna rybka! Aż ślinka mi pociekła na sam widok zdjęcia:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Ale mamy ochotę na pstrąga właśnie!!!! Uwielbiamy tą rybkę :D

    OdpowiedzUsuń
  6. Pysznie :) Bardzo lubimy ryby i często jadamy, za pstrągiem przepadają moje dzieci!

    OdpowiedzUsuń
  7. Mój mąż byłby zachwycony! Pozdrawiam Magda:)

    OdpowiedzUsuń
  8. Nic dodać, nic ując, po prostu świetny obiad :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Z chęcią wypróbuje przepis uwielbiam pstrągi:)

    OdpowiedzUsuń
  10. Świetny obiad, dawno tak przygotowanej rybki nie jadłam :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Pycha, u mnie tez dziś pstrąg:)

    OdpowiedzUsuń
  12. jak to świetnie wygląda! zjadłabym taką rybkę na obiad, oj zjadła.. :)

    OdpowiedzUsuń
  13. Każdą rybkę zawsze zjadam z wielką chęcią :)

    OdpowiedzUsuń
  14. Uwielbiamy pstrągi! To coś dla mnie! :-)

    OdpowiedzUsuń
  15. Wspaniale wygląda i bardzo smakowicie :)

    OdpowiedzUsuń
  16. Mniam aż się głodna robię. Wygląda wspaniale, czy mogę się wprosić ;) ??

    OdpowiedzUsuń
  17. Ryby lubię pod każdą postacią, na pewno takiego pstrąga bym nie odmówiła:)

    OdpowiedzUsuń

Podpisz się pod komentarzem, jeżeli jesteś Anonimowy:)