wtorek, 29 marca 2016

Naleśniki bananowo-kokosowe (wegańskie)

Zapewne macie już dość słodkości po świątecznej rozpuście. Ja z pewnością, więc od dziś wracam do swojego zdrowszego i lżejszego jedzenia. Jednak tymczasem na blogu mam dla Was propozycję na naleśniki, które wybraliście w akcji Gotowanie za Głosowanie. Możecie je spokojnie zrobić na leniwe niedzielne śniadanie. Gwarantuję, że jeden z pewnością zaspokoi Waszą ochotę na słodkie na cały dzień. Brak cukru niech Was nie zwiedzie, bo są wystarczająco słodkie od bananów.
Inspiracja: Wesoła Kuchnia


Składniki:
Ciasto na 3-4 szt:
1 szklanka mąki pszennej
3/4 szklanki wody kokosowej
¼ - 1/2 szklanki wody gazowanej
1 banan
Szczypta soli

Nadzienie na 3 szt:
1 puszka mleczka kokosowego
Sok z 1/2 cytryny
3 banany
1 czubata łyżka miodu
olej do smażenia
3-4 tabliczki gorzkiej czekolady
Opcjonalnie posiekane orzechy włoskie

Przygotowanie:
  1. Mleczko kokosowe odstawić na kilka godzin i nie wstrząsać nim. Po otwarciu odłożyć gęstą masę kokosową na nadzienie. Odstała woda kokosową zostanie dodana do ciasta.
  2. Karmelizowane banany: Banany obrać, polać sokiem z cytryny. Na patelnię nałożyć miód doprowadzić do rozpuszczenia, ułożyć  banany i przesmażyć je aż się skarmelizują.
  3. Ciasto: Banana zblendować. Do miski wsypać mąkę, dodać zblendowanego banana, sól, wodę gazowaną i kokosową. Ciasto zmiksować (ja dałam trochę więcej wody gazowanej, bo moje ciasto było dość gęste, stąd radzę najpierw dać 1/4 szklanki i ewentualnie jeszcze dolać). Naleśniki smażyć na rozgrzanym oleju. Ja delikatnie smaruję olejem, za pomocą pędzla, patelnię do naleśników. 
  4. Jak lekko przestygną, naleśniki posmarować gęstym mleczkiem kokosowym, ułożyć banana i zwinąć. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej i polewać nią naleśniki tworząc wzory. Opcjonalnie posypać posiekanymi orzechami włoskimi
Smacznego,
Anulla

33 komentarze:

  1. Ja ostatnio też robiłam na;leśniki bananowe ale normalne.

    OdpowiedzUsuń
  2. Banany, kokosy i wegański posiłek! To jest to, co uwielbiam. Ekstra przepis i zrobię niebawem, może nawet dziś! Ale wspaniałe połączenia smakowe. Muszę po świętach powrócić do zdrowszego jedzonka, mam już dość ciast i sałatek z majonezem ;) Pozdrowionka :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Cudowne. Zjadłabym teraz takie z chęcią :-)

    OdpowiedzUsuń
  4. Mmmm takie naleśniki na śniadanie to marzenie :D

    OdpowiedzUsuń
  5. Ten smak, to mój klimat. Nie dość, że naleśniki (które uwielbiam), to jeszcze smak kokosa. Muszę takie zrobić :)

    OdpowiedzUsuń
  6. mmm... wygladaja super mimo ze nie jestem weganka!

    OdpowiedzUsuń
  7. Banan i kokos :D mniammm... Nabrałam ochoty na naleśniki ;D

    OdpowiedzUsuń
  8. Mniam jakie pyszności!:)
    Zapraszam do obserwacji naszego bloga!:)

    OdpowiedzUsuń
  9. Z mleczkiem kokosowym jeszcze nie robiłam, muszą być pyszne!

    OdpowiedzUsuń
  10. Banan i kokos, zamiast banana z nutellą :D Alternatywa palce lizać :D

    OdpowiedzUsuń
  11. Fajne, dietetyczne! Chętnie spróbuję :)

    OdpowiedzUsuń
  12. na wodzie kokosowej! Tak to jeszcze nie próbowałam, ależ jestem ciekawa :)

    OdpowiedzUsuń
  13. A Ty znów kusisz;) Pyszności!

    OdpowiedzUsuń
  14. Juz jestem ciekawa smaku bananowych naleśników....mniam :)

    OdpowiedzUsuń
  15. Dziś smażyłam naleśniki, ale do krokietów :)

    OdpowiedzUsuń
  16. Brzmią i wyglądają jak marzenie! :)

    OdpowiedzUsuń
  17. przepyszne :) też ostatnio robiłam naleśniki bananowe ;)

    OdpowiedzUsuń
  18. Fajny przepis, muszę wypróbować taką wariację!

    OdpowiedzUsuń
  19. Czekałam na te naleśniki - są świetne :)

    OdpowiedzUsuń
  20. Na naleśniki to ja się piszę o każdej porze dnia i nocy, a na takie to już w ogóle. ;)

    OdpowiedzUsuń
  21. Oj musiały być pyszne. Ja dziś robię naleśniki! Ale tradycyjne, choć na takie też się pewno kiedys skuszę! :-)

    OdpowiedzUsuń
  22. Pyszności Uwielbiam naleśniki każdego rodzaju
    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  23. Bardzo ciekawa propozycja na smaczne naleśniki. Musze dzieciakom takie przygotować :-)

    OdpowiedzUsuń
  24. świetny przepis, a naleśniki wyglądają bardzo apetycznie. Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń

Podpisz się pod komentarzem, jeżeli jesteś Anonimowy:)