Zapewne macie już dość słodkości po świątecznej
rozpuście. Ja z pewnością, więc od dziś wracam do swojego zdrowszego i lżejszego
jedzenia. Jednak tymczasem na blogu mam dla Was propozycję na naleśniki, które
wybraliście w akcji Gotowanie za Głosowanie. Możecie je spokojnie zrobić na
leniwe niedzielne śniadanie. Gwarantuję, że jeden z pewnością zaspokoi Waszą
ochotę na słodkie na cały dzień. Brak cukru niech Was nie zwiedzie, bo są wystarczająco słodkie od bananów.
Inspiracja: Wesoła Kuchnia
Ciasto na 3-4 szt:
1 szklanka mąki pszennej
3/4 szklanki wody kokosowej
¼ - 1/2 szklanki wody gazowanej
1 banan
Szczypta soli
Nadzienie na 3 szt:
1 puszka mleczka kokosowego
Sok z 1/2 cytryny
3 banany
1 czubata łyżka miodu
olej do smażenia
3-4 tabliczki gorzkiej czekolady
Opcjonalnie posiekane orzechy włoskie
Przygotowanie:
- Mleczko kokosowe odstawić na kilka godzin i nie wstrząsać nim. Po otwarciu odłożyć gęstą masę kokosową na nadzienie. Odstała woda kokosową zostanie dodana do ciasta.
- Karmelizowane banany: Banany obrać, polać sokiem z cytryny. Na patelnię nałożyć miód doprowadzić do rozpuszczenia, ułożyć banany i przesmażyć je aż się skarmelizują.
- Ciasto: Banana zblendować. Do miski wsypać mąkę, dodać zblendowanego banana, sól, wodę gazowaną i kokosową. Ciasto zmiksować (ja dałam trochę więcej wody gazowanej, bo moje ciasto było dość gęste, stąd radzę najpierw dać 1/4 szklanki i ewentualnie jeszcze dolać). Naleśniki smażyć na rozgrzanym oleju. Ja delikatnie smaruję olejem, za pomocą pędzla, patelnię do naleśników.
- Jak lekko przestygną, naleśniki posmarować gęstym mleczkiem kokosowym, ułożyć banana i zwinąć. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej i polewać nią naleśniki tworząc wzory. Opcjonalnie posypać posiekanymi orzechami włoskimi
Smacznego,
Anulla
Ja ostatnio też robiłam na;leśniki bananowe ale normalne.
OdpowiedzUsuńBanany, kokosy i wegański posiłek! To jest to, co uwielbiam. Ekstra przepis i zrobię niebawem, może nawet dziś! Ale wspaniałe połączenia smakowe. Muszę po świętach powrócić do zdrowszego jedzonka, mam już dość ciast i sałatek z majonezem ;) Pozdrowionka :)
OdpowiedzUsuńCudowne. Zjadłabym teraz takie z chęcią :-)
OdpowiedzUsuńWyglądają super:)
OdpowiedzUsuńMmmm takie naleśniki na śniadanie to marzenie :D
OdpowiedzUsuńTen smak, to mój klimat. Nie dość, że naleśniki (które uwielbiam), to jeszcze smak kokosa. Muszę takie zrobić :)
OdpowiedzUsuńmmm... wygladaja super mimo ze nie jestem weganka!
OdpowiedzUsuńBanan i kokos :D mniammm... Nabrałam ochoty na naleśniki ;D
OdpowiedzUsuńMmmm,po prostu pycha.
OdpowiedzUsuńMniam jakie pyszności!:)
OdpowiedzUsuńZapraszam do obserwacji naszego bloga!:)
Z mleczkiem kokosowym jeszcze nie robiłam, muszą być pyszne!
OdpowiedzUsuńBanan i kokos, zamiast banana z nutellą :D Alternatywa palce lizać :D
OdpowiedzUsuńFajne, dietetyczne! Chętnie spróbuję :)
OdpowiedzUsuńna wodzie kokosowej! Tak to jeszcze nie próbowałam, ależ jestem ciekawa :)
OdpowiedzUsuńA Ty znów kusisz;) Pyszności!
OdpowiedzUsuńJuz jestem ciekawa smaku bananowych naleśników....mniam :)
OdpowiedzUsuńDziś smażyłam naleśniki, ale do krokietów :)
OdpowiedzUsuńBrzmią i wyglądają jak marzenie! :)
OdpowiedzUsuńObłędne :>
OdpowiedzUsuńPysznie!
OdpowiedzUsuńprzepyszne :) też ostatnio robiłam naleśniki bananowe ;)
OdpowiedzUsuńFajny przepis, muszę wypróbować taką wariację!
OdpowiedzUsuńCzekałam na te naleśniki - są świetne :)
OdpowiedzUsuńNa naleśniki to ja się piszę o każdej porze dnia i nocy, a na takie to już w ogóle. ;)
OdpowiedzUsuńOj musiały być pyszne. Ja dziś robię naleśniki! Ale tradycyjne, choć na takie też się pewno kiedys skuszę! :-)
OdpowiedzUsuńSuper naleśniczki :)
OdpowiedzUsuńPyszności Uwielbiam naleśniki każdego rodzaju
OdpowiedzUsuńPozdrawiam
Mniam, ale pyszności :D
OdpowiedzUsuńBardzo ciekawa propozycja na smaczne naleśniki. Musze dzieciakom takie przygotować :-)
OdpowiedzUsuńSuper naleśniki :)
OdpowiedzUsuńAle to musi być pyszne!!!:)
OdpowiedzUsuńświetny przepis, a naleśniki wyglądają bardzo apetycznie. Pozdrawiam
OdpowiedzUsuń