Lubię odtwarzać dania, które mam okazję zjeść na mieście.
Tak było i tym razem, stąd poniżej przedstawiam Wam moją wariację na temat meksykańskiej miski, na którą wybrałam się z koleżanką. Na tyle nam zasmakowała, że obiecałam pokombinować z domową jej wersją. Danie składa się z poszczególnych warstw,
które tworzy ryż, podsmażone warzywa, mięso, salsa pomidorowa i ser żółty.
Składniki na 4 porcje:
300-400g brązowego ryżu lub basmati - u mnie brązowy
700g piersi z kurczaka
2 łyżki przyprawy meksykańskiej lub mieszanka słodkiej i
ostrej papryki w proszku z solą, pieprzem i kolendrą
1/3 łyżeczki kminu rzymskiego
sos pomidorowy:
400 ml passaty pomidorowej
1/3 łyżeczki kminu rzymskiego
1 łyżka oleju
sól
pieprz
1 łyżeczka oregano
pieprz cayenne (ilość zależy od tego jak ostro lubicie)
warzywa:
1 papryka czerwona
1 papryka zielona
1 cebula
sól
pieprz
1 łyżka oleju
salsa:
2 pomidory
½ czerwonej cebuli
sól
pieprz
odrobina soku z cytryny
świeża kolendra lub pietruszka do smaku
Dodatki:
2 liście sałaty rzymskiej lub innej ulubionej
½ puszki kukurydzy
opcjonalnie 4 łyżki czerwonej fasoli z puszki - ja pominęłam
2 łyżki startego sera żółtego
opcjonalnie prażona cebulka
Przygotowanie:
- Ryż ugotować wg instrukcji na opakowaniu. Kurczaka pokroić w kostkę. Dodać łyżkę oleju i przyprawy. Zamarynować min. 20 minut, a następnie podsmażyć go do miękkości.
- Sos: do rondelka wlać passatę. Doprawić solą, pieprzem, oregano, kminem rzymskim i pieprzem cayenne. Chwilę dusić do odparowania wody z pomidorów.
- Warzywa: paprykę pokroić w paski lub w kostkę, a cebulę w piórka. Posolić i popieprzyć. Podsmażyć na odrobinie oleju.
- Salsa: Pomidory i cebulę pokroić w drobną kostkę. Doprawić solą, pieprzem i posiekaną pietruszką lub kolendrą.
- Na dno talerza ułożyć porcję ryżu, na to podsmażone warzywa, a na nie podsmażonego kurczaka. Następnie polać sosem pomidorowym i posypać salsą pomidorową. Na wierzch posypać odrobiną kukurydzy, sałaty, startego sera żółtego i prażoną cebulką.
Anulla
Bardzo smacznie wygląda. Pewnie można by zabrać takie danie do pudełka i do pracy :)
OdpowiedzUsuńPowiem Ci Aniu, że wspaniale wygląda. Tak kolorowo, chyba spróbuję :)
OdpowiedzUsuńcudownie kolorowo:)
OdpowiedzUsuńDobra micha nie jest zła :D
OdpowiedzUsuńSmakowita micha :D
OdpowiedzUsuńSama chętnie zjadłabym dużą porcje tej pysznej mieszanki :)
OdpowiedzUsuńTakie kolorowe danie zawsze przyciągnie moje oko, a jak jeszcze przeczytałam co w nim jest, to nic tylko jeść i się zachwycać.
OdpowiedzUsuńBardzo fajna sałatka :-) ja często dodaje tuńczyka :-)
OdpowiedzUsuńBardzo smakowita propozycja! My bardzo u nas lubimy meksykańskie smaki! :-)
OdpowiedzUsuńŚwietne danie! Narobiłaś mi ochoty! Muszę koniecznie wypróbować :)
OdpowiedzUsuńUczta smaku :)
OdpowiedzUsuńMoje smaki:) mniam
OdpowiedzUsuńhttp://monikawkuchnifika.blogspot.com/
Poproszę taką meksykańską miseczkę :)
OdpowiedzUsuńWpraszam się na porcję:)
OdpowiedzUsuńLubię takie zakręcone sałatki, dużo składników, musi być pyszna :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam serdecznie!
Smakowicie się prezentuje :) Sałatka jutro albo pojutrze pewnie u nas powstanie :)
OdpowiedzUsuńKolorowa, sama się prosi, żeby ją zjeść :)
OdpowiedzUsuńSuper sałatka. Moje smaki ;)
OdpowiedzUsuńWygląda bardzo kolorowo i smacznie. Lubię takie rzeczy, trafia na moją listę do zrobienia :)
OdpowiedzUsuńbrzmi smakowicie i pysznie wygląda :)
OdpowiedzUsuńU mnie też kuchnia meksykańska, Twoje danie wygląda pysznie :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam takie danie wygląda świetnie
OdpowiedzUsuńAle kolorowo. Pysznie !
OdpowiedzUsuńBardzo fajna potrawa. Kolorowa, pełna warzyw. Super :)
OdpowiedzUsuńuwielbiam takie sycące dania, a zwłaszcza meksykańskie ;)
OdpowiedzUsuńMicha pełna pyszności!
OdpowiedzUsuńUwielbiam! mamy chyba identyczne smaki :):)
OdpowiedzUsuńFajne połączenie smaków :) Kolorowo i wiosennie!
OdpowiedzUsuńTakie danie to ja bym mogła codziennie jeść :)
OdpowiedzUsuńPychotka :)