czwartek, 3 marca 2016

Meksykańska miska

Lubię odtwarzać dania, które mam okazję zjeść na mieście. Tak było i tym razem, stąd poniżej przedstawiam Wam moją wariację na temat meksykańskiej miski, na którą wybrałam się z koleżanką. Na tyle nam zasmakowała, że obiecałam pokombinować z domową jej wersją. Danie składa się z poszczególnych warstw, które tworzy ryż, podsmażone warzywa, mięso, salsa pomidorowa i ser żółty.


Składniki na 4 porcje:
300-400g brązowego ryżu lub basmati (moja porcja ma 50g, z kolei A. -100g) - u mnie brązowy
700g piersi z kurczaka
2 łyżki przyprawy meksykańskiej lub mieszanka słodkiej i ostrej papryki w proszku z solą, pieprzem i kolendrą
1/3 łyżeczki kminu rzymskiego

sos pomidorowy:
400 ml passaty pomidorowej
1/3 łyżeczki kminu rzymskiego
1 łyżka oleju
sól
pieprz
1 łyżeczka oregano
pieprz cayenne (ilość zależy od tego jak ostro lubicie)

warzywa:
1 papryka czerwona
1 papryka zielona
1 cebula
sól
pieprz
1 łyżka oleju

salsa:
2 pomidory
½ czerwonej cebuli
sól
pieprz
odrobina soku z cytryny
świeża kolendra lub pietruszka do smaku

Dodatki:
2 liście sałaty rzymskiej lub innej ulubionej
½ puszki kukurydzy
opcjonalnie 4 łyżki czerwonej fasoli z puszki - ja pominęłam
2 łyżki startego sera żółtego
opcjonalnie prażona cebulka

Przygotowanie:
  1. Ryż ugotować wg instrukcji na opakowaniu. Kurczaka pokroić w kostkę. Dodać łyżkę oleju i przyprawy. Zamarynować min. 20 minut, a następnie podsmażyć go do miękkości.
  2. Sos: do rondelka wlać passatę. Doprawić solą, pieprzem, oregano, kminem rzymskim i pieprzem cayenne. Chwilę dusić do odparowania wody z pomidorów.
  3. Warzywa: paprykę pokroić w paski lub w kostkę, a cebulę w piórka. Posolić i popieprzyć. Podsmażyć na odrobinie oleju.
  4. Salsa: Pomidory i cebulę pokroić w drobną kostkę. Doprawić solą, pieprzem i posiekaną pietruszką lub kolendrą.
  5. Na dno talerza ułożyć porcję ryżu, na to podsmażone warzywa, a na nie podsmażonego kurczaka. Następnie polać sosem pomidorowym i posypać salsą pomidorową. Na wierzch posypać odrobiną kukurydzy, sałaty, startego sera żółtego i prażoną cebulką.
Smacznego,
Anulla

29 komentarzy:

  1. Bardzo smacznie wygląda. Pewnie można by zabrać takie danie do pudełka i do pracy :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Powiem Ci Aniu, że wspaniale wygląda. Tak kolorowo, chyba spróbuję :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Sama chętnie zjadłabym dużą porcje tej pysznej mieszanki :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Takie kolorowe danie zawsze przyciągnie moje oko, a jak jeszcze przeczytałam co w nim jest, to nic tylko jeść i się zachwycać.

    OdpowiedzUsuń
  5. Bardzo fajna sałatka :-) ja często dodaje tuńczyka :-)

    OdpowiedzUsuń
  6. Bardzo smakowita propozycja! My bardzo u nas lubimy meksykańskie smaki! :-)

    OdpowiedzUsuń
  7. Świetne danie! Narobiłaś mi ochoty! Muszę koniecznie wypróbować :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Moje smaki:) mniam
    http://monikawkuchnifika.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  9. Poproszę taką meksykańską miseczkę :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Wpraszam się na porcję:)

    OdpowiedzUsuń
  11. Lubię takie zakręcone sałatki, dużo składników, musi być pyszna :)
    Pozdrawiam serdecznie!

    OdpowiedzUsuń
  12. Smakowicie się prezentuje :) Sałatka jutro albo pojutrze pewnie u nas powstanie :)

    OdpowiedzUsuń
  13. Kolorowa, sama się prosi, żeby ją zjeść :)

    OdpowiedzUsuń
  14. Super sałatka. Moje smaki ;)

    OdpowiedzUsuń
  15. Wygląda bardzo kolorowo i smacznie. Lubię takie rzeczy, trafia na moją listę do zrobienia :)

    OdpowiedzUsuń
  16. brzmi smakowicie i pysznie wygląda :)

    OdpowiedzUsuń
  17. U mnie też kuchnia meksykańska, Twoje danie wygląda pysznie :)

    OdpowiedzUsuń
  18. Uwielbiam takie danie wygląda świetnie

    OdpowiedzUsuń
  19. Bardzo fajna potrawa. Kolorowa, pełna warzyw. Super :)

    OdpowiedzUsuń
  20. uwielbiam takie sycące dania, a zwłaszcza meksykańskie ;)

    OdpowiedzUsuń
  21. Uwielbiam! mamy chyba identyczne smaki :):)

    OdpowiedzUsuń
  22. Fajne połączenie smaków :) Kolorowo i wiosennie!

    OdpowiedzUsuń
  23. Takie danie to ja bym mogła codziennie jeść :)
    Pychotka :)

    OdpowiedzUsuń

Podpisz się pod komentarzem, jeżeli jesteś Anonimowy:)