sobota, 27 lutego 2016

Makaron z ajwarem i warzywami + drobiowe pulpeciki i surówka z kiszonej kapusty

Dzisiejsza propozycja na LunchBox to sposób na wykorzystanie domowych przetworów. W lato zrobiłam kilka słoiczków ajwaru, który znakomicie nadaje się jako sos do makaronu z dodatkiem warzyw. Ja użyłam tych zamrożonych przeze mnie w lecie (zawsze robię zapasy cukinii, bakłażana i papryki). Do tego upiekłam drobiowe pulpeciki i tak oto powstał smaczny posiłek, który możemy zjeść na obiad w domu lub zabrać ze sobą do pracy. Jeżeli nie macie domowego ajwaru, możecie spróbować go kupić w większych marketach (od poniedziałku dostępny także Lidlu).



pulpety (9 sztuk)
składniki na 4 porcje
450 g mięsa mielonego drobiowego
2 łyżki posiekanej natki pietruszki
1 ząbek czosnku
1/3 łyżeczki kolendry
¾ łyżeczki kminu rzymskiego
¼ łyżeczki ostrej papryki w proszku
½ łyżeczki słodkiej papryki w proszku
3 łyżki otrąb pszennych
1 jajko opcjonalnie
sól
pieprz

Przygotowanie:
  1. Do miski przełożyć mięso. Dodać posiekany czosnek, natkę pietruszki, przyprawy i otręby plus opcjonalnie jajko (ja pominęłam, zależy czy mięso się będzie kleić). Wszystkie składniki dokładnie wymieszać. 
  2. Formować pulpeciki. Piec je w 180 stopniach ok. 20 minut pod przykryciem. Pod koniec odkryć, aby mięso się zarumieniło.
Makaron:
składniki na 2 porcje:
160 g makaronu (u mnie pełnoziarniste penne)
garść mrożonej cukinii lub kawałek świeżej
garść mrożonej papryki lub 1 mała świeża (u mnie czerwona)
mały słoiczek ajwaru (ja dałam domowy) 
kilka pieczarek
1 łyżka oleju

Przygotowanie:
  1. Makaron ugotować wg instrukcji na opakowaniu. Paprykę i cukinię pokroić w kostkę, a pieczarki w półtalarki. Podsmażyć na łyżce oleju z odrobiną soli. 
  2. Następnie dodać ajwar i chwilę dusić. Ugotowany makaron dodać do sosu i wymieszać. Podawać z pulpecikami i ulubioną surówką (ja podałam z kiszoną kapustą).
Surówka
składniki na 2 porcje:
200 g kiszonej kapusty (niekwaszonej)
1/2 małej czerwonej cebuli
1 mała marchewka
1 łyżka oleju rzepakowego
sól
pieprz
szczypta cukru

Przygotowanie:
  1. Kapustę drobniej pokroić, dodać startą na grubych oczkach marchewkę i pokrojoną w drobną kostkę cebulkę. 
  2. Doprawić do smaku solą, pieprzem, cukrem i dodać olej. Wszystko dokładnie ze sobą wymieszać. Surówka jest najlepsza jak trochę przeleży.
Smacznego,
Anulla


Kulinarny garnek na winie czyli co się nawinie to w garnku :)

17 komentarzy:

  1. Pyszny lunch box:) Jak będę na swoim to muszę sobie takie zrobić :)

    OdpowiedzUsuń
  2. mmmm aż mi ślinka cieknie ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Taki lunch box chętnie bym przygarnęła :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Kochana pysznie :-) uwielbiam takie zestawienia :-)

    OdpowiedzUsuń
  5. Zdecydowanie zrobię w domu:)

    OdpowiedzUsuń
  6. Już wiem co będzie na obiad :D

    OdpowiedzUsuń
  7. często w pracy na przekąskę zabieram jakieś owoce, a czasem brakuje takiego dobrego posiłku, dla mnie rewelacja! :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Wygląda pysznie :D Koledzy z pracy pewnie zazdrościli :D

    OdpowiedzUsuń
  9. Ola la! Z ajwarem - lubię bardzo! I widzę, że dobrze doprawione, pachnące, no boski obiad! Tak jak lubię :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Przepyszne smaki, takie pudełeczko chętnie zabrałabym do pracy :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Ale pychotka! Nabrałam ogromnej ochoty na Twój obiadek!

    OdpowiedzUsuń
  12. lunchbox wygląda perfekcyjnie :)
    niestety nigdy nie jadłam ajwaru, ale tym połączeniem baaardzo mnie skusiłaś :)

    OdpowiedzUsuń
  13. Pyszny miałaś obiad, koniecznie do zrobienia :)

    OdpowiedzUsuń
  14. O, z ajwarem bardzo lubię.

    OdpowiedzUsuń

Podpisz się pod komentarzem, jeżeli jesteś Anonimowy:)