Truskawki mogłabym jeść na okrągło, to jedne z tych owoców, które nigdy mi się
nie znudzą. Chociaż raz w sezonie musi powstać z nimi jakieś ciasto, a kruche z owocami
to dla mnie kwintesencja przełomu wiosny i lata. Postawiłam jednak na fit
wypiek, który doskonale można zjeść także jako drugie śniadanie. Spód i
kruszonka powstały z mąki pszennej pełnoziarnistej i płatków
owsianych. Nie spodziewałam się, że to ciasto wyjdzie, aż tak dobre, a jego przygotowanie jest naprawdę szybkie. Spokojnie możecie je zrobić nawet w tygodniu.
Ciasto:
1 szklanka mąki pszennej pełnoziarnistej
1 szklanka płatków owsianych
50g masła
1 jajko (L)
2 łyżki mleka
50g erytrytolu (lub innego słodzidła)
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Nadzienie:
200g truskawek
1 łyżka mąki ziemniaczanej
Przygotowanie:
- Masło rozpuścić. Odstawić do ostudzenia.
- Mąkę wymieszać z płatkami owsianymi, słodzidłem i proszkiem do pieczenia. Dodać jajko, rozpuszczone masło i ekstrakt waniliowy. Zagnieść jednolite ciasto.
- Foremkę wyłożyć papierem do pieczenia (możesz pominąć ten krok jak używasz silikonowych). Połowę ciasta rozłożyć na dnie formy. Aby mieć pewność, że unikniesz zakalca polecam posypać spód odrobiną bułki tartej (stary trik mojej babci, dzięki temu bułka pochłania soki).
- Truskawki pokroić na mniejsze kawałki, wymieszać z mąką ziemniaczaną. Rozłożyć na spodzie ciasta. Drugą połowę ciasta pokruszyć na owocach, tak by zostały dokładnie przykryte.
- Piec w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni około 25 minut.
Smacznego,
Anulla
Ja też lubię kiedy jest czas truskawkowego szaleństwa. Można z nimi robić dosłownie każde danie. Twoje ciasto pysznie wygląda. Schrupałabym kawałek teraz, zaraz do kawki :)
OdpowiedzUsuńPysznie wygląda :)
OdpowiedzUsuńMam tak samo! Truskawki na śniadanie, obiad, kolację...mogę jeśc tonami ;) A ciasto wygląda bajecznie. Oj do zrobienia!
OdpowiedzUsuńhttps://rankiemwszystkolepsze.blogspot.com/
Bardzo apetyczne ciacho :-)
OdpowiedzUsuńUwielbiam kruche ciasto☺
OdpowiedzUsuńRobię podobne. Jest pyszne i banalnie proste. Aż ślinka cieknie jak patrzę na nie :)
OdpowiedzUsuńCiekawy przepis na ciasto:)
OdpowiedzUsuńTo coś dla mnie, lubię jeść słodkości i dobrze wyglądać. Ciasto prezentuje się znakomicie :))
OdpowiedzUsuńW weekend właśnie robiłyśmy podobne ciacho ale jeszcze rabarbar miałyśmy do tego :D
OdpowiedzUsuńFit? nie piekłam takiego:(
OdpowiedzUsuńCiacho prezentuję się przewspaniale :) Muszę też pomyśleć nad jakimś fit wypiekiem z truskawkami :D
OdpowiedzUsuńSmakowity przepis :)
OdpowiedzUsuńCiasto wyszło bardzo dobre, dodałam jeszcze borówki. Tylko zwiększyłabym o 1/2 proporcje składników. Druga połowa ciasta nie starczyła mi na kruszonkę!
OdpowiedzUsuńJa robiłam dosc cienki spód :) cieszę się że ciasto smakowało! :) Z malinami też jest super, w ogóle owoce można dowolnie zamienić na to co mamy lub lubimy :)
Usuńczy mogę użyć mąki ryżowej lub kokosowej zamiast pszennej ?
OdpowiedzUsuńNie probowalam tego ciasta z inną mąka wiec nie pomoge :( kokosowa na pewno nie, prędzej ryżowa ale nie dam gwarancji że wyjdzie ok.
UsuńCzy do ciasta można zamiast truskawek dodać śliwki? Jeśli tak, to czy wystarczy tylko przekroić je na pół i czy mąkę ziemniaczana jest wówczas też potrzebna?
OdpowiedzUsuńCzy śliwki sprawdzą się w tym cieście? Jeśli tak, to poproszę o wskazówki jak z nimi postąpić i jaka ilość byłaby optymala.
OdpowiedzUsuńŚliwki z pewnością się nadadzą, ale nie robiłam tego ciasta ze śliwkami więc ciężko mi powiedzieć ile, tak żeby je rozłożyć na spodzie. Ja bym wtedy pominęła mąkę ziemniaczana.
OdpowiedzUsuń