Klasyczne połączenie sernika i brownie zawiera sporą
ilość cukru i masła. Fit wersja jest dużo mniej kaloryczna. Spód został
przygotowany na bazie czerwonej fasoli i posłodzony bananami, natomiast masa serowa zawiera jedynie 2 łyżki ksylitolu. Ostatecznie możecie zastąpić go cukrem. Fasola w smaku jest niewyczuwalna,
a dzięki niej ciasto nie ma mąki, więc jest także bezglutenowe i zawiera sporą
ilość białka. Dodatkowo na wierzch dałam sezonowe owoce dla przełamania smaku.
U mnie są to truskawki, możecie użyć także malin, wiśni czy borówek, ewentualnie je całkowicie pominąć.
Spód:
1 puszka czerwonej fasoli
2 banany
2 jajka
3 czubate łyżki kakao
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Opcjonalnie słodzidło do smaku
Masa serowa:
250g twarogu
1 jajko
20g (1/2 opakowania) budyniu waniliowego lub śmietankowego (proszek) - można zastąpić mąką ziemniaczaną w tej samej ilości
2 łyżki ksylitolu lub więcej
1 łyżeczka aromatu waniliowego
Dodatkowo:
Garść owoców (świeże lub poza sezonem mrożone) –
truskawki, wiśnie, maliny lub borówki
Przygotowanie:
- Fasolę odsączyć i opłukać. Banany i jajka dodać do fasoli, zblendować na jednolitą masę. Dodać kakao i proszek do pieczenia. Opcjonalnie można dodatkowo dosłodzić. Ponownie zblendować. Wyłożyć do formy silikonowej lub blaszki wyłożonej papierem do pieczenia.
- Twaróg zblendować z pozostałymi składnikami. Wyłożyć na masę czekoladową. Z resztek ciasta czekoladowego, które zostało w misce można zrobić wzorki na masie serowej za pomocą wykałaczki.
- Na wierzchu ułożyć owoce (wiśnie wydrylować, w przypadku truskawek pokroić na połówki)
- Piec w temperaturze 170 stopni przez ok. 40 minut.
Smacznego,
Anulla
Do fasolowych wypieków nie trzeba nas przekonywać a szczególnie do takich z serem <3
OdpowiedzUsuńJuż mam ślinotok :) Kocham brownie i kocham sernik, a fit ciasta jeszcze bardziej :)
OdpowiedzUsuńhttps://rankiemwszystkolepsze.blogspot.com/
Na takie ciasto to ja jestem chętna :) Pysznie wygląda :)
OdpowiedzUsuńCiasto REWELACJA! Ma w sobie dwa ciasta, za którymi przepadam :))
OdpowiedzUsuńNo dla mnie bomba :)
OdpowiedzUsuńDobre połączenie. Jest i smacznie i lekko. Bardzo ciekawy i fajny pomysł. Chętnie zapiszę i chętnie wypróbuję. Pewnie smakuje nieziemsko. Miłego dnia :)
OdpowiedzUsuńOj kusisz ostatnio tymi pysznymi fit ciastami ! :D Sernikobrownie też mam w planach - muszę w końcu je zrobić :)
OdpowiedzUsuńW życiu bym nie pomyślała, że sernik można połączyć razem z brownie <3 a tutaj jednak niespodzianka ;-) super!
OdpowiedzUsuńhttps://bitasmietanka.blogspot.com
Można połączyć i jest pysznie :) a tutaj jeszcze w zdrowszej wersji :)
UsuńPyszności! :)
OdpowiedzUsuńAleż obłędnie się prezentuje! <3
OdpowiedzUsuńWitam czy obojętnie jaki twaróg? Mam dwa z czego jeden jestt chudy
OdpowiedzUsuńWitam, obojętnie jaki twaróg. Ja zazwyczaj używam chudy lub półtłusty
UsuńCzy może być ricotta?
UsuńNie robiłam z ricotta tego ciasta.
Usuń