Lubię niestandardowe połączenia i eksperymenty, z których może wyjść coś, co pozostanie w naszym menu na stałe. Rzadko korzystam z książek kucharskich, najczęściej po prostu wchodzę do kuchni i gotuję z tego, co akurat mam w szafkach. Kaszę czy różnego rodzaju strączki mam w niej zawsze. Te drugie zarówno w postaci suchej, jak i puszkowanej lub słoikach, wtedy ratują mnie w awaryjnych sytuacjach. Miałam ochotę na bataty i kupiłam ładny świeży szpinak w swoim warzywniaku. To wszystko połączyłam w całość. Wyszedł smaczny obiad, który można zjeść także na zimno.
500g batatów
400g świeżego szpinaku
200g suchej ciecierzycy (lub 2 puszki)
1 cebula
3 ząbki czosnku
2 łyżki oleju
1 łyżeczka przyprawy cajun (lub jeżeli nie masz wymieszaj ze sobą ¾ łyżeczki słodkiej papryki w proszku, ¼
łyżeczki ostrej papryki, odrobina soli i pieprzu)
Sól
Pieprz
Przygotowanie:
- Cieciorkę namoczyć w zimnej wodzie przez 8-10h. Odlać i przepłukać. Zalać wodą – trzy razy więcej niż jest cieciorki i gotować do miękkości ok. 60-90 minut. Nie należy jej solić w trakcie gotowania, a dopiero na koniec. Jeżeli używasz cieciorki z puszki/słoika to pomiń ten krok.
- Kaszę gryczaną ugotować w osolonej wodzie wg instrukcji na opakowaniu (u mnie 15 minut) w proporcji 1:2 - 2 razy więcej wody niż kaszy (na 1,5 szklanki kaszy 3 szklanki gorącej wody). Następnie odstawić pod przykryciem na kolejne 10 minut, by kasza wchłonęła całą wodę.
- Bataty obrać i pokroić w grubą kostkę. Polać 1 łyżką oleju i mieszanką przyprawy cajun. Wymieszać. Piec 25 minut w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni.
- Cebulę i czosnek posiekać. Zeszklić na pozostałej ilości oleju (1 łyżka). Dodać pokrojony na drobniejsze kawałki szpinak (jeżeli używasz baby, nie musisz go już kroić, ja kupiłam w warzywniaku spore liście). Smażyć aż zmniejszy objętość. Posolić i popieprzyć do smaku. Do szpinaku dodać, ugotowaną kaszę, upieczone bataty i ugotowana odcedzoną cieciorkę.
Smacznego,
Anulla
Jakie pyszne danie! Ostatnio chodzi własnie za mną batat i będe musiała go tak fajnie wkomponować z kaszą ;)
OdpowiedzUsuńhttps://rankiemwszystkolepsze.blogspot.com/
Zdrowe i kolorowe danie. I bardzo sycące :)
OdpowiedzUsuńPrzepyszny miks smaków Ci wyszedł :)
OdpowiedzUsuńBardzo apetyczne danie :) Takie właśnie lubię :)
OdpowiedzUsuńPyszna propozycja na obiad! Bardzo lubię takie połączenia :)
OdpowiedzUsuńPyszny pomysł na lekki obiadek 😃
OdpowiedzUsuńBardzo zdrowe danie,pycha☺
OdpowiedzUsuńPysznie, lubię takie dania :-)
OdpowiedzUsuńFajna propozycja na letni obiadek :)
OdpowiedzUsuńKaszowe dania są jak najbardziej dla mnie :) Kolorowo i smacznie :)
OdpowiedzUsuńKaszowe dania są jak najbardziej dla mnie :) Kolorowo i smacznie :)
OdpowiedzUsuńZ kaszą musiało byś smaczne ;)
OdpowiedzUsuńŚwietne połączenie :) Ostatnio często jem dania na bazie różnych kasz :)
OdpowiedzUsuń