niedziela, 3 grudnia 2017

Domowe batoniki fig bar

Znacie sklepową wersję tych batoników? W smaku są słodkie i pełnoziarniste, wypełnione nadzieniem owocowym. Wzorując się nimi pokombinowałam z domową wersją, która znakomicie się nada do szkolnej śniadaniówki lub jako drugie śniadanie do pracy.


Składniki na 20 sztuk
Ciasto:
120g mąki owsianej
150g mąki pszennej pełnoziarnistej
50g mąki kasztanowej Radix-bis (można zastąpić większą ilością pszennej pełnoziarnistej lub owsianej)
200g suszonych daktyli Radix-bis
100g masła
1 jajko
2 łyżeczki proszku do pieczenia

Nadzienie:
200g suszonej żurawiny
200g suszonych fig Radix- bis
Opcjonalnie sok z cytryny

Przygotowanie:
  1. Ciasto: Daktyle zalać wrzątkiem i moczyć ok. 20 minut, następnie je odsączyć oraz zblendować na mus. Mąki oraz proszek do pieczenia wymieszać ze sobą. Dodać do nich jajko oraz pokrojone na mniejsze kawałki masło i zblendowane daktyle. Zagnieść jednolite ciasto. Wstawić je na około godzinę do lodówki.
  2. Nadzienie I: do miski wsypać żurawinę. Zalać ją wrzątkiem, a następnie dokładnie zblendować. Jeżeli masa będzie za słodka dodać odrobinę soku z cytryny, jednak ma pozostać gęsta
  3. Nadzienie II: Figi pozbawić twardych końcówek, wsypać do miski. Zalać wrzątkiem i dokładnie zblendować. Jeżeli masa będzie za słodka dodać odrobinę soku z cytryny, jednak  ma pozostać gęsta. 
  4. Ciasto podzielić na trzy części. Jedną część rozwałkować na stolnicy w kształcie prostokąta (nie za cienko i nie za grubo). Wyłożyć pasek wybranego nadzienia wzdłuż ciasta przez środek. Zwinąć prawą stronę ciasta do środka, a następnie skleić lewą częścią ciasta do środka.  Pokroić na mniejsze części ok. 6-7 batoników. Czynność powtórzyć z pozostałym ciastem.  Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni ok. 12-15 minut na złoty kolor.
Smacznego,
Anulla

24 komentarze:

  1. Podoba mi się ten przepis. Chętnie zrobię takie batoniki dla moich wnuczek. Oj, będą się zajadały :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo apetyczne :) Na pewno smakują świetnie :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Wyglądają lepiej od gotowców i na pewno lepiej smakują (te gotowe nie przypadły mi do gustu) :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Akurat takich batoników nigdy nie jadłam.
    Sądzę, że byśmy się polubili. Kiedyś uwielbiałam figowe smaki.
    Teraz rzadko się kuszę na te pyszności. Szkoda.
    Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Super pomysł na nadzienie - skorzystam z pomysłu! :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Nue znam ich,ale to coś dla mnie☺

    OdpowiedzUsuń
  7. Pyszne i pożywne! <3 Z chęcią spróbowałabym kilka ;)

    OdpowiedzUsuń
  8. Myślę, że smakowały dużo lepiej niż te gotowe :D

    OdpowiedzUsuń
  9. Uwielbiam oryginalne, a więc te domowe muszą być jeszcze smaczniejsze! :)
    https://rankiemwszystkolepsze.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  10. Bardzo apetyczne ciasteczka! Wersji sklepowej nie znam, ale Twoją chętnie bym spróbowała :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Wyglądają cudownie :D Batoniki idealne do zabrania i chrupania :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Są idealne! Taka przegryzka w pracy bardzo by mi odpowiadała :)

    OdpowiedzUsuń
  13. Zrobię na pewno, uwielbiam tego typu batoniki :)

    OdpowiedzUsuń
  14. Wyglądają super! O wiele lepiej niż te ze sklepu :)

    OdpowiedzUsuń
  15. ulala, ale wspaniałe batoniki! <3

    OdpowiedzUsuń
  16. Wspaniałe batoniki, już mi smakują :-)

    OdpowiedzUsuń
  17. Koniecznie muszę je zrobić :D

    OdpowiedzUsuń

Podpisz się pod komentarzem, jeżeli jesteś Anonimowy:)