Święta tuż tuż, więc szykuję dla Was mały cykl świątecznych przepisów. Mogę Wam zdradzić, że w następnych postach pojawią się przede wszystkim znacznie zdrowsze propozycje. A może jest coś , co chcecie szczególnie zobaczyć? Jeżeli tylko czas mi pozwoli, postaram się zamieścić je na blogu.
Na pierwszy rzut poszło ciasto, które jest świetnym urozmaiceniem od tradycyjnego piernika. Pięknie pachnie korzennymi przyprawami, a całość dodatkowo przełamuje krem budyniowy i powidła śliwkowe. Gwarantuję, że nie poprzestaniecie na jednym kawałku!
Na pierwszy rzut poszło ciasto, które jest świetnym urozmaiceniem od tradycyjnego piernika. Pięknie pachnie korzennymi przyprawami, a całość dodatkowo przełamuje krem budyniowy i powidła śliwkowe. Gwarantuję, że nie poprzestaniecie na jednym kawałku!
Na ciasto:
4 jajka
½ szklanki cukru
1 szklanki letniego mleka
1 szklanka oleju
1 szklanka miodu
3 szklanki mąki pszennej
2 łyżeczki sody oczyszczonej
1 opakowanie przyprawy
do piernika (15g)
Na krem:
500 ml mleka
2 budynie waniliowe
3 łyżki cukru
200 g masła
Polewa czekoladowa:
100 g gorzkiej czekolady
2 łyżki masła
Dodatkowo:
Słoik powideł śliwkowych lub dżemu porzeczkowego
Przygotowanie:
- Ciasto: Jajka ubić z cukrem na gęstą, jasną masę . Następnie wciąż miksując ciasto dodać kolejne składniki w kolejności jaka jest wymieniona w liście składników. Tak przygotowana masę podzielić na 3 części i każdą z nich piec oddzielnie w blaszce wyłożonej papierem do pieczenia w temp. 170 stopni przez 15 min . Wszystkie przygotowane blaty ciasta odstawić do wystygnięcia.
- Krem: W połowie szklanki mleka rozpuścić budynie i trzy łyżki cukru. Resztę mleka zagotować i przygotować budyń. Ostudzić. Miękkie masło zmiksować na puszystą masę (ok. 5 minut na najwyższych obrotach miksera). Łyżka po łyżce dodawać budyń i miksować do uzyskania gładkiej masy.
- Polewa: Czekoladę połamać na mniejsze kawałki, dodać masło. Rozpuścić w kąpieli wodnej i mieszać do czasu uzyskania gładkiej polewy.
- Do blachy przełożyć pierwszy placek ciasta. Posmarować połową powideł, a następnie delikatnie wyłożyć połowę kremu. Powtórzyć. Ostatni placek polać polewą czekoladową, ja dodatkowo udekorowałam go kolorową cukrową posypką.
Smacznego,
Anulla
Świetne ciasto :) Chętnie skosztowałabym kawałek :)
OdpowiedzUsuńPowidła z pewnością wzbogaciły smak wypieku :)
OdpowiedzUsuńPyszne ciasto :)Na jednym kawałku na pewno bym nie poprzestała :D
OdpowiedzUsuńNa tak pyszne ciasto miałabym ochotę nawet teraz :)
OdpowiedzUsuńZapraszam serdecznie do udziału w konkursie na pierniki :)
OdpowiedzUsuńhttps://cookpad.com/pl/konkursy/260-pierniki-i-pierniczki
Ciasto piernikowe niczym tort. Idealne na święta :)
OdpowiedzUsuńNa pewno na jednym kawałku bym nie poprzestała, pycha! :)
OdpowiedzUsuńSuper. Uwielbiam takie ciasta :)
OdpowiedzUsuńPrezentuje się wręcz bosko :D
OdpowiedzUsuńRobię bardzo podobne :)
OdpowiedzUsuńRewelacyjne <3 Takie świąteczne ciasto biorę w ciemno, na pewno by mi bardzo smakowało :D
OdpowiedzUsuńMoje ulubione ciasto:)
OdpowiedzUsuńOstatnio ograniczam mocno słodycze, ale Twoje ciacho skusiłoby mnie:-). Już mi ślina cieknie na sam widok! :-)
OdpowiedzUsuń