niedziela, 21 maja 2017

Soczewica z warzywami i sadzonym jajkiem

To jeden z moich ulubionych pomysłów na kolację. Gdy nie mam czasu posiłkuję się soczewicą z puszki i warzywami mrożonymi - wtedy mam smaczny posiłek w kilka minut. Możecie również wykorzystać ugotowane warzywa, które zostaną Wam z obiadu. W połączeniu z płynnym żółtkiem od jajka sadzonego tworzy wg mnie połączenie idealne! Śmiało mogę Wam napisać, że się zakochałam, stąd postanowiłam podzielić się tym prostym przepisem, do którego dość często wracam.


Składniki na 1 porcję
100-120g ugotowanej soczewicy lub ½ odsączonej soczewicy z puszki (dowolny kolor)
1 ugotowana al dente marchewka lub 70g mrożonej marchewki
100g ugotowanego lub mrożonego brokuła lub zielonej fasolki szparagowej (robiłam w obu wersjach)
1 jajko
1 łyżka oleju rzepakowego lub oliwy z oliwek
Sól
Pieprz

Przygotowanie:

  1. Na patelni rozgrzać olej. Dodać marchewkę i brokuła chwilę podsmażyć (gdy używamy mrożonego to wtedy smażymy chwilę dłużej, bo warzywa muszą się rozmrozić i zrobić ciepłe, wtedy także dodatkowo posólcie warzywa). 
  2. Następnie dodać odsączoną soczewicę z puszki. Chwilę podsmażyć aż odparuje z niej nadmiar wody. Całość przełożyć do talerza. 
  3. Następnie usmażyć jajko sadzone (jeżeli macie dobrą patelnię możecie spokojnie usmażyć je bez tłuszczu).  Jeżeli nie, posmarujcie delikatnie patelnię tłuszczem za pomocą pędzla. Jajo oprószyć solą i pieprzem. Usmażone jajko wyłożyć na soczewicę z warzywami.
Smacznego,
Anulla

16 komentarzy:

  1. Bardzo apetyczna propozycja na smaczne i łatwe w przygotowaniu danie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wow! Narobiłaś mi ochoty na taką soczewicę! Po prostu rewelacja. Na pewno smak genialny.
    Pozdrawiam cieplutko :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Podoba mi się ilość warzyw :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Mniam, wygląda apetycznie, lekko i wiosennie :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Bardzo lubię takie szybkie warzywne danie :) Twoja propozycja prezentuje się wybornie :)

    OdpowiedzUsuń
  6. pieprzu na jajo nie żałujesz ;-)

    OdpowiedzUsuń
  7. Gdybym gotowała sama dla siebie, jadłabym tylko takie obiady :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Zdecydowanie płynne żółtko najlepiej pasuje :D

    Przypominamy, że u nas do jutra trwa konkurs :) Wystarczy podesłać zdjęcie dania/deseru, który świetnie smakowałby z waflami Siejeje :) Będzie nam miło jeśli weźmiesz udział :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Ja często jadam warzywa z sadzonym jajkiem :) Teraz spróbuję dodać jeszcze soczewicę.

    OdpowiedzUsuń
  10. Takie potrawy mogłabym jeść na okrągło :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Soczewica to mój ulubiony zamiennik mięsa. Uwielbiam takie szybkie potrawy, które polegają na wymieszaniu paru składników

    OdpowiedzUsuń
  12. Też robię podobne szybkie dania☺

    OdpowiedzUsuń
  13. Kolorowe i pyszne danie. I zdrowe do tego:)

    OdpowiedzUsuń
  14. Smaczne i proste danie - super! Takie lubię :)

    OdpowiedzUsuń

Podpisz się pod komentarzem, jeżeli jesteś Anonimowy:)