Zebrało mi się kilka przepisów na różne słodkości, jedne zdrowe, inne trochę mniej. Zamierzam je systematycznie Wam pokazać, pomiędzy z przepisami wytrawnymi, abyście nie zanudzili się samymi deserami. Śnieżny Puch to ciasto, które miałam okazję kiedyś zjeść. Nie wzięłam jednak na niego wtedy przepisu, a później o nim zapomniałam, do czasu aż zobaczyłam je na blogu Po Prostu Pycha. Zrobiłam je na Święta, aby przypomnieć sobie tamten smak ciasta, które jest niezbyt słodkie, orzeźwiające i
lekkie. Coś pomiędzy sernikiem, a pianką typu ptasie mleczko. Dodatkowym atutem
jest prostota jego przygotowania. Jedynie musimy uzbroić się w cierpliwość, aby
całość stężała.
500 g twarogu sernikowego, zmielonego
2 śnieżki w proszku
350 ml mleka
2 galaretki cytrynowe
450 ml wrzącej wody
80 g wiórek kokosowych
1 duża łyżka masła
½ łyżki cukru
150-250 g herbatników (ja zużyłam mniej tzn. 150g, w
kwadratowej blaszce być może pójdzie więcej)
Przygotowanie:
- Galaretki rozpuścić w 450 ml wrzącej wody, odstawić do wystudzenia na kilka godzin. Gdy galaretka nie będzie już płynna, tężejąca to wtedy ubić śnieżki. Śnieżki zalać mlekiem i ubijać do momentu uzyskania gęstej i puszystej bitej śmietany. Następnie dodać do niej zmielony ser (opcjonalnie możecie dosłodzić do smaku, ja tego nie robiłam, bo galaretki są dla mnie już wystarczająco słodkie). Wystudzoną galaretkę wlać do masy, ciągle miksując, aż składniki się połączą. Herbatniki wyłożyć na spodzie foremki. Na nie wylać masę, wyrównać górę. Schłodzić w lodówce przez kilka godzin lub najlepiej przez całą noc.
- Kokosowy wierzch: Masło stopić w garnuszku, dodać cukier (1/2 łyżki) oraz wiórki kokosowe i smażyć kilka minut, aż kokos się lekko zarumieni (uważać, aby nie spalić). Gdy wiórki przestygną to posypać nimi wierzch masy serowej.
- Ciasto przechowywać w lodówce.
Smacznego,
Anulla
bardzo lubię to ciasto :) Mniam... :)
OdpowiedzUsuńPiękne imię dla ciasta
OdpowiedzUsuńWygląda tak apetycznie, że trudno się powstrzymać, żeby nie sięgnąć po kawałek. A tu... niestety szyba monitora. A szkoda :)
OdpowiedzUsuńSuper! Lubię takie ciasta. Idealna propozycja na weekend. Mniam.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam serdecznie :)
Już czujemy jak rozpływa się w ustach <3
OdpowiedzUsuńJak ja lubię to ciasto :)
OdpowiedzUsuńA robiłam kiedyś podobne ciacho, ta pianka rzeczywiscie jest super taka puszysta i lekko słodka :) a ciacho Twoje to pięknie wygląda ❤
OdpowiedzUsuńFaktycznie wyglada jak puszek :) Nigdy takiego nie jadłam!
OdpowiedzUsuńhttp://rankiemwszystkolepsze.blogspot.com/
Dla mnie słodkości nigdy dość :D Ciasto wygląda cudownie :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam to ciasto, najbardziej w wersji z prażonym kokosem :)
OdpowiedzUsuńFajny przepis na sernik :) Muszę spróbować zrobić sernik, ale na zimno z galaretką :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam,
Patryk
Wspaniale wygląda :)
OdpowiedzUsuńPrzymierzam się od jakiegoś czasu do tego ciasta. Teraz już na pewno zrobię, narobiłaś mi ochoty -:)
OdpowiedzUsuńJuż sama nazwa tego ciacha brzmi bardzo zachęcająco :)
OdpowiedzUsuńWygląda obłędnie :).
OdpowiedzUsuńZ przyjemnością skorzystam z przepisu.
OdpowiedzUsuńMega apetyczne ciasto!
OdpowiedzUsuńSuper przepis... a ciasto prezentuje się genialnie... Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńFajna nazwa i ciasto :)
OdpowiedzUsuńPo samym tytule brzmi już smacznie, do tego smaki cytrynowe - jedne z moich ulubionych :)
OdpowiedzUsuńMuszę w końcu zrobić to ciacho, pysznie wygląda :-)
OdpowiedzUsuńWspaniały wypiek, skuszę się na pewno :)
OdpowiedzUsuńCiasto prezentuje się jak z bajki :) ciekawa jestem jego smaku, bo jeśli smakuje tak jak wygląda, to rewelacja <3
OdpowiedzUsuńUwielbiam je, jest przepyszne
OdpowiedzUsuńWspaniałe ☺
OdpowiedzUsuńCiasto wygląda bardzo pysznie :)
OdpowiedzUsuńPycha, muszę wypróbować to ciasto.
OdpowiedzUsuńTo bardzo wygląda jak coś, co ja bardzo chcę zjeść <3 <3 <3
OdpowiedzUsuńoch! ale wszamałabym kawałek!
OdpowiedzUsuńCiacho znam, nie raz robiłam. Jest naprawdę pyszne, a nazwa oddaje w pełni jego puszystość:)
OdpowiedzUsuń