Sezon na rabarbar w pełni, więc staram się teraz z niego
korzystać, gdyż stanowi doskonałe urozmaicenie dla moich słodkich śniadań.Tym razem wykorzystałam go do przygotowania serniczka na bazie płatków jaglanych,
serka twarogowego i duszonego rabarbaru (można również użyć surowego, ale ja wolę lekko podduszony). Już sam smak masy mnie urzekł, a
rabarbar tylko go dopełnił, dając słodko-kwaśną nutę, którą bardzo lubię w deserach.
Inspiracja: Okiem dietetyka
100g płatków jaglanych
1 szklanka mleka krowiego lub roślinnego (u mnie 2%)
2 jajka
200g naturalnego serka (u mnie twarogowy grani), może być
homogenizowany lub zwykły twaróg
2 łyżki ksylitolu +0,5 łyżki do rabarbaru (ewentualnie cukier lub inne słodzidło, nada się także zgnieciony banan - lubię jego połączenie z rabarbarem)
Kilka kropli aromatu waniliowego
1 duża łodyga rabarbaru (100g) - możecie wykorzystać także inne owoce np. truskawki
Przygotowanie:
- Płatki ugotować na mleku wg instrukcji na opakowaniu. Odstawić do wystudzenia i napęcznienia.
- Jajko wymieszać z serkiem i cukrem. Następnie dodać ugotowane płatki i esencję waniliową. Wymieszać.
- Przełożyć do silikonowej keksówki lub natłuszczone blaszki.
- Rabarbar pokroić, zasypać cukrem, podlać kilkoma łyżkami wody. Chwilę dusić aż będzie lekko miękki, ale nie rozpadający się. Wyłożyć na masę jaglano-sernikwą. Gotowe ciasto wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Piec około 40 minut.
Smacznego,
Anulla
Serniczek musi być pyszny :) moje smaki. Przepis zapisuję sobie -:)
OdpowiedzUsuńNie znam kompletnie tego przepisu. Pierwsze słyszę.
OdpowiedzUsuńWydaje się bardzo fajny. Zjadłoby się :) ...zwłaszcza, że z rabarbarem moi ukochanym.
Pozdrowionka :)
Fajny sernik :) Idealna propozycja deseru dla osób odchudzających się :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam,
Patryk
Jeszcze takiego nie jadłam, a wygląda pysznie:)
OdpowiedzUsuńPyszny serniczek. Skusiłabym się na kawałek :)
OdpowiedzUsuńFajny pomysł. Wart powtórzenia. W mojej kuchni w deserach też się kasza jaglana sprawdziła. Pysznie i zdrowo :)
OdpowiedzUsuńGenialny pomysł dla osób dbających o linię! Zapisuję :)
OdpowiedzUsuńJaki smakowity :-)
OdpowiedzUsuńWygląda wspaniale :) Bardzo fajny przepis :)
OdpowiedzUsuńSuper ciasto :)
OdpowiedzUsuńBardzo lubię zdrowe słodkości :)
OdpowiedzUsuńAlemi smaka narobiłaś, wygląda cudnie
OdpowiedzUsuńPychotka☺
OdpowiedzUsuńFajny pomysł. Bardzo apetyczne ciasto :)
OdpowiedzUsuńNie Wiedziałam ,ze są płatki jaglane.Muszę sobie zrobić taki sernik.Pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuńPłatki jaglane znajdziesz w Biedronce :)
UsuńBardzo ciekawe połączenie :)
OdpowiedzUsuńJa też często dodajè rabarbar do moich śniadań ;))
Poczęstowałabym sie z miłą chęcią :)
OdpowiedzUsuńTen rabarbar pasuje idealnie :D Bardzo lubimy takie serniczki :D Choć my każdy sernik lubimy xD
OdpowiedzUsuńWygląda wspaniale!!! :)
OdpowiedzUsuńHejka tak zachwalacie ten serniczek, że musze wypróbować ten przepis!!!:) mam już wszystkie składniki, tylko powiedzcie mi gdzie mogę kupić łyżkę do rabarbaru?:(
OdpowiedzUsuńW przepisie jest skrót myślowy, chodzi o dodatkowe 0.5 łyżki ksylitolu/ cukru które należy dodać do rabarbaru. Jeżeli jest to niejasne poprawie w przepisie.
UsuńPozdrawiam
Anulla