środa, 24 maja 2017

Sernik jaglany z rabarbarem

Sezon na rabarbar w pełni, więc staram się teraz z niego korzystać, gdyż stanowi doskonałe urozmaicenie dla moich słodkich śniadań.Tym razem wykorzystałam go do przygotowania serniczka na bazie płatków jaglanych, serka twarogowego i duszonego rabarbaru (można również użyć surowego, ale ja wolę lekko podduszony). Już sam smak masy mnie urzekł, a rabarbar tylko go dopełnił, dając słodko-kwaśną nutę, którą bardzo lubię w deserach.
Inspiracja: Okiem dietetyka


Składniki na 2 większe porcje lub 4 mniejsze (keksówka)
100g płatków jaglanych
1 szklanka mleka krowiego lub roślinnego (u mnie 2%)
2 jajka
200g naturalnego serka (u mnie twarogowy grani), może być homogenizowany lub zwykły twaróg
2 łyżki ksylitolu +0,5 łyżki do rabarbaru (ewentualnie cukier lub inne słodzidło, nada się także zgnieciony banan - lubię jego połączenie z rabarbarem)
Kilka kropli aromatu waniliowego
1 duża łodyga rabarbaru (100g) - możecie wykorzystać także inne owoce np. truskawki

Przygotowanie:
  1. Płatki ugotować na mleku wg instrukcji na opakowaniu. Odstawić do wystudzenia i napęcznienia.
  2. Jajko wymieszać z serkiem i cukrem. Następnie dodać ugotowane płatki i esencję waniliową. Wymieszać.
  3. Przełożyć do silikonowej keksówki lub natłuszczone blaszki.
  4. Rabarbar pokroić, zasypać cukrem, podlać kilkoma łyżkami wody. Chwilę  dusić aż będzie lekko miękki, ale nie rozpadający się. Wyłożyć na masę jaglano-sernikwą. Gotowe ciasto wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Piec około 40 minut.
Smacznego,
Anulla

22 komentarze:

  1. Serniczek musi być pyszny :) moje smaki. Przepis zapisuję sobie -:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Nie znam kompletnie tego przepisu. Pierwsze słyszę.
    Wydaje się bardzo fajny. Zjadłoby się :) ...zwłaszcza, że z rabarbarem moi ukochanym.
    Pozdrowionka :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Fajny sernik :) Idealna propozycja deseru dla osób odchudzających się :)

    Pozdrawiam,
    Patryk

    OdpowiedzUsuń
  4. Jeszcze takiego nie jadłam, a wygląda pysznie:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Pyszny serniczek. Skusiłabym się na kawałek :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Fajny pomysł. Wart powtórzenia. W mojej kuchni w deserach też się kasza jaglana sprawdziła. Pysznie i zdrowo :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Genialny pomysł dla osób dbających o linię! Zapisuję :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Wygląda wspaniale :) Bardzo fajny przepis :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Alemi smaka narobiłaś, wygląda cudnie

    OdpowiedzUsuń
  10. Fajny pomysł. Bardzo apetyczne ciasto :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Nie Wiedziałam ,ze są płatki jaglane.Muszę sobie zrobić taki sernik.Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Bardzo ciekawe połączenie :)
    Ja też często dodajè rabarbar do moich śniadań ;))

    OdpowiedzUsuń
  13. Poczęstowałabym sie z miłą chęcią :)

    OdpowiedzUsuń
  14. Ten rabarbar pasuje idealnie :D Bardzo lubimy takie serniczki :D Choć my każdy sernik lubimy xD

    OdpowiedzUsuń
  15. Hejka tak zachwalacie ten serniczek, że musze wypróbować ten przepis!!!:) mam już wszystkie składniki, tylko powiedzcie mi gdzie mogę kupić łyżkę do rabarbaru?:(

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. W przepisie jest skrót myślowy, chodzi o dodatkowe 0.5 łyżki ksylitolu/ cukru które należy dodać do rabarbaru. Jeżeli jest to niejasne poprawie w przepisie.

      Pozdrawiam
      Anulla

      Usuń

Podpisz się pod komentarzem, jeżeli jesteś Anonimowy:)