czwartek, 17 listopada 2016

Curry z soczewicą i warzywami

To świetne odmiana od tradycyjnego curry z warzywami z dodatkiem mięsa, po które dość chętnie sięgam. Ma w sobie wszystko co lubię, czyli wyraziste przyprawy, sporo warzyw i białko z soczewicy. Wystarczy ugotować do niego ryż, aby cieszyć się wszystkimi smakami w kompletnym posiłku.


Składniki na 6 porcji:
300 g czerwonej soczewicy
1 cukinia
1 czerwona papryka
3 marchewki
1 cebula
2 ząbki czosnku
500 g przecieru pomidorowego
170 ml mleczka kokosowego
1/2 łyżeczki imbiru
2/3 łyżeczki kminu rzymskiego
2 łyżeczki curry
1 łyżeczka kurkumy
1 łyżeczka kolendry
1 czubata łyżeczka słodkiej papryki
1/2 łyżeczki pieprzu cayenne
2 łyżki oleju ryżowego (może być rzepakowy)
Sól do smaku
pieprz do smaku

Przygotowanie:
  1. Najpierw najwygodniej jest pokroić wszystkie warzywa. Marchewkę obrać i pokroić w cienkie plasterki, a cukinię w grubą kostkę. Paprykę wydrążyć i również pokroić w kostkę, cebule w drobną kostkę, a czosnek posiekać.
  2. Cebulę i czosnek zeszklić na rozgrzanym oleju. Następnie dodać wszystkie przyprawy i smażyć je chwilę, celem wydobycia aromatu.  
  3. Dodać marchewkę i smażyć ok. 10 minut co jakiś czas mieszając. Pod koniec smażenia dodać cukinię. Podsmażyć ją z marchewką ok. 3 minut. 
  4. Wlać przecier pomidorowy oraz mleczko kokosowe. Dokładnie wymieszać. Dodać paprykę pokrojoną w kostkę oraz dokładnie opłukaną i odcedzoną soczewicę. Dusić ok. 7-10 minut do miękkości soczewicy i marchewki (w zależności ile ma się gotować soczewica wg opakowania). 
  5. Podawać z ugotowanym ryżem.
Smacznego,
Anulla

36 komentarzy:

  1. Koniecznie do zrobienia! Jeszcze nigdy nie jadłam curry :)
    http://rankiemwszystkolepsze.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  2. Cudowne, rozgrzewające curry. Uwielbiam, zapisuję przepis!

    OdpowiedzUsuń
  3. Sama rzadko robię curry, choć bardzo je lubię. Gdy studiowałam na poprzedniej uczelni mieliśmy obok wspaniałą wegańską restauracyjkę, gdzie podawali wyborne curry właśnie z soczewicą. Stąd moja miłość do niego :) Muszę zrobić w domu. Pozdrawiam piątkowo :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Z ryżem taka potrawka smakuje nam najbardziej :D

    OdpowiedzUsuń
  5. Danie wygląda wspaniale :) pozdrawiam Aniu :)

    OdpowiedzUsuń
  6. jadłam. curry z soczewicą jest naprawdę pyszne i sycące. mniam!

    OdpowiedzUsuń
  7. Wygląda cudownie :) Bardzo lubię takie dania

    OdpowiedzUsuń
  8. Mniam pysznie, bardzo lubię takie smaki :-)

    OdpowiedzUsuń
  9. Ciekawa kompozycja, warta wypróbowania.

    OdpowiedzUsuń
  10. Ostatnio zajadałam się podobną wersją też bez mięsa, za to z dodatkiem dyni, palce lizać!
    Mimo, że jestem mięsożercą czasem wersje bezmięsne smakują jeszcze lepiej. Po takie curry chętnie bym sięgnęła :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Takie syte, rozgrzewające i jesienne to danie, czyli idealne :D

    OdpowiedzUsuń
  12. U mnie zwykle jest właśnie curry z mięsem ale takie z soczewicą już jadłam i jest pyszne!

    OdpowiedzUsuń
  13. Uwielbiam takie dania i właśnie miałam ochotę na coś podobnego to na pewno znak :)

    OdpowiedzUsuń
  14. Fajne warzywne danie :) Jak świetnie doprawione - tyle przypraw :)

    OdpowiedzUsuń
  15. Taki obiadek to ja poproszę :)

    OdpowiedzUsuń
  16. O bardzo ciekawe połączenie składników! Lubie takie wariacje! Mysle ze przepis utkwi mi w pamięci!

    OdpowiedzUsuń
  17. Najważniejsze aby potrawa była dobrze i intensywnie przyprawiona. Patrząc na skład, Twoja właśnie taka jest :) Pyszności!

    OdpowiedzUsuń
  18. Bardzo dobra wege propozycja ;) Dziękuję za odwiedziny na moim blogu :)

    OdpowiedzUsuń
  19. Pycha, przepis ląduje w ulubionych:)

    OdpowiedzUsuń
  20. uwielbiam soczewicę, choć przyznam że dawno z niej nie korzystałam. Twój przepis brzmi zachęcająco :)

    OdpowiedzUsuń
  21. Wspaniały pomysł na obiad! Zapisuję :)

    OdpowiedzUsuń
  22. Ojej, jaka pyszna propozycja. Ja jesienią curry mówię TAK!

    OdpowiedzUsuń
  23. Super alternatywa dla dań mięsnych.
    Pyszny obiadek :)

    OdpowiedzUsuń
  24. Świetne rozgrzewające danie :-)

    OdpowiedzUsuń
  25. Bardzo lubię takie dania, dlatego chętnie zrobię : )

    OdpowiedzUsuń
  26. uwielbiam soczewicę, Twoja wersja jest świetna :)

    OdpowiedzUsuń
  27. jak ja lubię takie potrawki, na pewno bardzo smaczna. :)

    OdpowiedzUsuń

Podpisz się pod komentarzem, jeżeli jesteś Anonimowy:)