wtorek, 23 sierpnia 2016

Sałatka z makaronem, figą i serem brie

Macie ochotę na coś konkretnego, a jednocześnie lekkiego?  Dorwałam w tym roku pierwsze figi, więc automatycznie weszły do mojego koszyka. Od razu wiedziałam, że będzie sałatka. Dodałam do niej makaronu i sera, który sprawił, że nasyci nas ona na dłużej. Całość natomiast polałam sosem na bazie octu balsamicznego, celem nadania aromatyczności i włoskiego klimatu. Chyba nie pogardzicie takim lunchboxem do pracy?

Składniki na 1 porcję:
Garść roszponki
40g suchego makaronu świderki Malma
30g sera brie naturalnego
1/3 czerwonej papryki
1 większa figa
Sos balsamiczny:
2 łyżki oliwy
1 łyżka octu balsamicznego
½ łyżeczki miodu
Ulubione zioła

Przygotowanie:
  1. Makaron ugotować w osolonej wodzie wg instrukcji na opakowaniu. Odlać i opłukać zimną wodą, aby był chłodny.
  2. Na talerzu ułożyć roszponkę, na niej ułożyć ugotowany makaron, pokrojoną w grubszą kostkę paprykę oraz ser brie. Na sam koniec ułożyć pokrojoną na cząstki figę.
  3. Składniki sosu dokładnie ze sobą wymieszać. Polać nim sałatkę.

Smacznego,
Anulla

28 komentarzy:

  1. Ciekawy przepis.Muszę spróbować jeszcze takiej nie jadłam.Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Świetny przepis, można zabrać do pracy i cieszyć się smakiem.
    Pyszka

    OdpowiedzUsuń
  3. Figa! Uwielbiam :) Pyszna sałatka. Nietypowa kompozycja. Z pewnością pyszna. Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Fajny pomysł. Figi jeszcze do takiej sałatki nie dodawałam :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Świetne i niezwykle apetyczne połączenie smaków :D Palce lizać :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Apetyczne połączenie :) Od świeżych fig wolę suszone, ale tutaj świeże pasują dużo bardziej :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. to fakt, akurat do tej sałatki suszone figi nie bardzo by się komponowały.

      Usuń
  7. Nie umiem wyobrazić sobie tego smaku. Nigdy nie jadłam też świeżych fig więc chyba wkrótce wybiorę się do sklepu :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Polecam spróbować :) Ja świeże figi po raz pierwszy spróbowałam niedawno, bo rok temu lub dwa i mnie bardzo zasmakowały :) Do serów lub sałatek wg mnie pasują znakomicie :)

      Usuń
  8. Ślicznie wygląda, bardzo zachęcająco:)

    OdpowiedzUsuń
  9. Ciekawe połaczęnie smaków i piękne kolory !

    OdpowiedzUsuń
  10. To coś dla mnie, uwielbiam takie kolorowe dania pełne różnych smaków :)

    OdpowiedzUsuń
  11. ooo u mnie jeszcze fig nie widziałam :( zjadłabym taką sałatkę :)

    OdpowiedzUsuń
  12. roszponka i serek brie - uwielbiam. sałatka musiała smakować pysznie. pozdrawiam ciepło!

    OdpowiedzUsuń
  13. Bardzo apetycznie się prezentuje ta sałatka :-)

    OdpowiedzUsuń
  14. Świetny pomysł :) Pamiętam jak rok temu odkryłam, że do fig podczas dojrzewania dostają się osy i w momencie gdy rozkładają się w środku, owoc nabiera swojego smaku. Powiedziałam sobie, że już nigdy nawet nie spojrzę na figę, a tu ledwo się pojawiły i już kupiłam kilka :D

    OdpowiedzUsuń
  15. Jak są figi to zjemy od razu :D Pysznie się prezentuje :P

    OdpowiedzUsuń
  16. Bardzo apetycznie wygląda :-))

    OdpowiedzUsuń

Podpisz się pod komentarzem, jeżeli jesteś Anonimowy:)