sobota, 20 sierpnia 2016

Gryczana tarta ze śliwkami

Na to ciasto czekałam cały rok, więc gdy na straganach pojawiły się pierwsze śliwki wiedziałam, że je zrobię. Po raz pierwszy spróbowałam je od kolegi z pracy i już wtedy zachwyciło mnie smakiem, więc postanowiłam je odtworzyć. Pokombinowałam i wyszło. Kruche ciasto gryczane jest o wiele bardziej kruche, a smak trochę inny niż zwykłego na białej mące. Do gryczanej wersji zatem świetnie pasują śliwki lub jabłka. Gryczaną szarlotkę też wspominam ze smakiem, więc kiedyś Wam ją zaprezentuję.

Składniki na formę o średnicy 27 cm:
Ciasto:
250g mąki gryczanej
125 g masła
4 czubate łyżki cukru (ok. 70g)
1 jajko

Dodatkowo:
500g śliwek
2 łyżki trzcinowego cukru (możecie zastąpić białym)

Przygotowanie:
  1. Z podanych składników zagnieść ciasto. Wstawić na minimum 1h do lodówki lub 20 minut do zamrażalki.
  2. Śliwki umyć i wypestkować.
  3. 2/3 ciasta rozwałkować i wyłożyć do formy wysmarowanej masłem i obsypanej bułką tartą lub mąką. Ponakłuwać widelcem. Opcjonalnie: możecie spód posypać 1 łyżką bułki tartej – to stary trik, dzięki któremu sok z owoców wsiąka w bułkę celem ewentualnego uniknięcia zakalca, a smaku bułki nie czuć. Na spodzie ułożyć skórką do dołu połówki śliwek. Posypać po wierzchu 2 łyżkami trzcinowego cukru. 1/3 pozostałego ciasta rozwałkować, aby się łatwiej go układało na wierzchu pokroiłam je na paski. Następnie te paski ułożyłam koło siebie, tak aby cały wierzch został pokryty ciastem.
  4. Piec w 180 stopniach ok. 30 minut.

Smacznego,
Anulla

33 komentarze:

  1. Wspaniała! Chętnie skosztowałabym choć kawałeczek :D

    OdpowiedzUsuń
  2. Za mną właśnie chodzi taka tarta ze śliwkami na ciemnej mące... <3

    OdpowiedzUsuń
  3. Kochamy pieczone śliwki <3 Musimy koniecznie wykorzystać przepis :D

    OdpowiedzUsuń
  4. Doskonała :) Gryczanej tarty jeszcze nie jadłam, ale wygląda tak pięknie, że aż ślinka cieknie. Śliwek pod dostatkiem, tylko robić takie pyszności. Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Tarty na gryczanym cieście to coś co uwielbiam jesienią, mniam!

    OdpowiedzUsuń
  6. Aniu ciasto wygląda przepysznie:)pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
  7. ulala.. ciacho ze śliwkami <3 boooskość <3

    OdpowiedzUsuń
  8. Ciekawe to gryczane ciasto, lubię takie kombinacje. Pysznie wygląda :)

    OdpowiedzUsuń
  9. super ! Czy spód wyszedł kruchy z takiej mąki?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. tak, spód jest kruchy, a nawet bardziej niż ze zwykłej białej, ciasto jest ciężej rozwałkować i nadać mu kształt w formie, ale da się :)

      Usuń
  10. Bardzo lubię tarty ze śliwkami, ciekawa jestem smaku takiej gryczanej :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Pyszne ciasto. Narobiłaś mi ochoty na placek ze śliwkami. Jutro miały być pierogi ze śliwkami, a kto wie, czy nie zrobi się z tego placek:-)

    OdpowiedzUsuń
  12. Dawno nie piekłam ciasta... dlatego z chęcią zjadłabym kilka kawałków:)

    OdpowiedzUsuń
  13. Pyszności! Muszę spróbować koniecznie zrobić taką, z mąką gryczaną :)

    OdpowiedzUsuń
  14. Ja też muszę zmierzyć się z tartą gryczaną :D

    OdpowiedzUsuń
  15. Pyszne i bez wyrzutów sumienia mniam :)

    OdpowiedzUsuń
  16. Kiedyś robiłam gryczaną tartę i chętnie do niej wrócę :)

    OdpowiedzUsuń
  17. Uwielbiam połączenia kruchego ciasta z owocami, a śliwka wpasowała się tu idealnie! :)

    OdpowiedzUsuń
  18. Mąka gryczana w ogóle jest ciekawa. Tarta smakowicie się prezentuje :)

    OdpowiedzUsuń
  19. Podoba mi się ten przepis. Chętnie się przekonam jak smakuje taka tarta :)

    OdpowiedzUsuń
  20. Smakowitości! :)
    Muszę spróbować tego przepisu, bo bardzo zachęca! *.*

    OdpowiedzUsuń

Podpisz się pod komentarzem, jeżeli jesteś Anonimowy:)