niedziela, 10 lipca 2016

Pudding z tapioki z musem malinowym

To jedno z moich ulubionych śniadań zaraz obok owsianki, gdyż mogę je przygotować dzień wcześniej. W szczególności sprawdzi się teraz, gdy mamy dostęp do świeżych owoców. 
W związku z tym, że sama tapioka jest bez smaku, smak zyskuje dzięki temu w czym ją gotujemy, stąd oprócz zwykłego mleka znakomite jest do jej przygotowania także mleczko kokosowe.

Ps. tapiokę możecie kupić w sklepach internetowych lub stacjonarnie jest w Auchan na dziale z orientalną żywnością.


Składniki na 2 porcje:
1/3 szklanki drobnych ziaren tapioki
500 ml mleka (kokosowe, krowie lub inne) – ja zazwyczaj robię na kokosowym lub zwykłym
Opcjonalnie miód lub cukier (ja nie słodzę)
150g świeżych malin (poza sezonem mogą być mrożone, ale uprzednio rozmrożone)
  
Przygotowanie:
  1. Mleko zagotować. Następnie wsypać do niego tapiokę, opcjonalnie cukier i gotować na wolnym ogniu ok. 10-15 minut ciągle mieszając, aby pudding się nie przypalił.
  2. Tapioka jest ugotowana gdy kuleczki staną się całkowicie przezroczyste, a całość ma konsystencję lekko rozrzedzonego budyniu. Ugotowaną tapiokę przełożyć do małych słoiczków lub pucharków, wtedy zgęstnieje. Tak przygotowany pudding odstawić do schłodzenia do lodówki.
  3. Maliny zblendować. Można je lekko osłodzić. Wyłożyć na gotowy pudding przed jedzeniem.
Smacznego,
Anulla

38 komentarzy:

  1. Szczerze mówiąc nie jadłam jeszcze tapioki ;) Przepis brzmi smakowicie.

    OdpowiedzUsuń
  2. Idealne letnie śniadanie :)

    OdpowiedzUsuń
  3. W końcu muszę zakupić tapiokę :)Pyszny deserek :))

    OdpowiedzUsuń
  4. Podoba mi się Twoja propozycja na śniadanie. Lubię takie śniadania :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Jeszcze nigdy nie jadłam tapioki. Muszę ją kupić, bo taki deser będzie super na drugie śniadanie w pracy!

    OdpowiedzUsuń
  6. Fantastyczny pomysł - tapioki z malinami nie jadłam - mam ochotę spróbować :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Bardzo pomysłowe śniadanie. Nie miałam jeszcze okazji próbować tapioki, ale wygląda mega apetycznie :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Deser w słoiku, niektórzy krytykują, a ja twierdzę, że ma klimat :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Nie próbowałam tapioki, ale chętnie się skuszę, bo zapowiada się bardzo apetycznie :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Też lubię przygotowywać sniadania dzien wczesniej:)

    OdpowiedzUsuń
  11. Żałuję, że nigdy nie próbowałam tapioki :( Chciałabym bardzo skosztować taki pudding. Pięknie podany :) Pozdrawiam cieplutko :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Bardzo lubię tapiokę,dawno nie robiłam, a w szafie czekają dwie torebki :)

    OdpowiedzUsuń
  13. o tak, pudding z tapioki to jeden z naszych ulubionych deserów :D mniam

    OdpowiedzUsuń
  14. Ostatnio kupiłyśmy tapiokę na bubble tea ale taki pudding na pewno też zrobimy bo prezentuje się pysznie :)

    OdpowiedzUsuń
  15. genialność, a zastanawiałam się ostatnio nad kupnem tapioki :)

    OdpowiedzUsuń
  16. Tapioka jeszcze nie stanęła w moich kuchennych progach. Super pudding!

    OdpowiedzUsuń
  17. Uwielbiam takie desery, ten wygląda pysznie :)

    OdpowiedzUsuń
  18. takiego puddingu jeszcze nie jadłam. wygląda pysznie <3!

    OdpowiedzUsuń
  19. Muszę spróbować tego dania.Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  20. Nie jadłam tapioki, muszę spróbować, przekonałaś mnie :)

    OdpowiedzUsuń
  21. Bardzo pyszny deserek i do tego jaki prosty :)

    OdpowiedzUsuń
  22. Przepis godny uwagi! Nie ma u mnie Auchana, ale jak dostanę tapiokę, z pewnością wypróbuję.

    OdpowiedzUsuń
  23. Nigdy nie próbowałam tapioki, ale wygląda pysznie :)

    OdpowiedzUsuń
  24. Maliny to jeden z moich ulubionych składników, kocham te małe słodko-kwaśne owoce <3

    OdpowiedzUsuń
  25. Miałam jedno podejście do tapioki, niestety wyszła mi galaretkowata maź. Nie wiem co zrobiłam źle... Muszę spróbować jeszcze raz.

    OdpowiedzUsuń

Podpisz się pod komentarzem, jeżeli jesteś Anonimowy:)