środa, 20 lipca 2016

Pizza z patelni w dwóch wariantach

Ten przepis znajduje się od dość dawna na mojej liście do zrobienia i pewnie jeszcze bym się za niego nie wzięła, gdyby nie małe „zamówienie”. Jak już się zdecydowałam na jej przygotowanie, stanęłam przed dylematem – ciasto na drożdżach czy proszku do pieczenia. Nie mogąc się zdecydować, postanowiłam przetestować dwie wersje. Jak już miałabym porównać to stwierdzam, że ciasto na drożdżach jest  wg nas smaczniejsze, choć obie pizze są naprawdę dobre. Wybór jest ciężki, bo wszystko zależy czego oczekujemy. Ciasto drożdżowe jest dość charakterystyczne w smaku i za to własnie je cenię. Z kolei to na proszku do pieczenia jest o wiele szybsze do przygotowania, gdyż nie ma wymaga oczekiwania aż ciasto wyrośnie. Sama pizza zaś smakuje tak jak ta z piekarnika, pieczona w zwykłej blaszce. Po prostu spróbujcie oba warianty i sami zdecydujcie :) Dodatki możecie dowolnie modyfikować w zależności od tego, co akurat macie w lodówce lub tego, co lubicie. 

Drożdżowa pizza z patelni
Pizza z patelni na drożdżach
Inspiracja – klik
Składniki na 1 pizzę o średnicy 28 cm:
ciasto:
20g drożdży (ok. 1/5 standardowego opakowania)
 szczypta cukru
 1,5 szklanki mąki pszennej
 pół szklanki ciepłej (letniej) wody
 2 łyżki oleju
 1/2 łyżeczki soli (lub ciut więcej, mało solę)

Dodatki:
Kilka plastrów salami lub szynki
½ małej czerwonej cebuli
Kilka pieczarek
1 łyżka oleju
5 dag startego sera żółtego

Sos pomidorowy:
70 ml przecieru pomidorowego (passata pomidorowa) – kilka łyżek
sól, pieprz do smaku
bazylia i oregano do smaku

Przygotowanie:
  1. W miseczce rozkruszyć drożdże, dodać odrobinę cukru i 2 łyżki ciepłej wody. Wyrobić i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia (na około 15 minut).
  2. Do miski wsypać mąkę ,olej, wodę ,sól i zaczyn z drożdży. Ciasto wyrobić na gładką masę –ręcznie lub za pomocą robota, do momentu, kiedy wszystkie składniki dobrze się połączą, a ciasto stanie się elastyczne. Następnie przykryć miskę z ciastem ściereczką i odstawić na około 30 minut do wyrośnięcia.
  3. Pieczarki pokroić w plasterki. Podsmażyć na patelni, aby odparował z nich nadmiar wody, jakie puściły.
  4. Wyrośnięte ciasto rozwałkować na cienki, okrągły placek o średnicy patelni lub po prostu za pomocą dłoni można mu nadać okrągły kształt. Jeżeli macie patelnię o mniejszej średnicy ciasto wyjdzie po prostu grubsze, jeżeli większą to cieńsze. Jeżeli boicie się, że nie macie dobrej patelni i ciasto może delikatnie przywrzeć posmarujcie je minimalną ilością oleju za pomocą pędzla. Ja smażyłam na suchej teflonowej patelni. 
  5. Sposób smażenia: Patelnię rozgrzać, przełożyć placek i smażyć ok. 3 minuty. Po tym czasie odwrócić go na drugą stronę, delikatnie za pomocą łopatki, aby pizza nie pękła. Zdjąć z ognia. Wierzch posmarować sosem (podgrzać go w rondelku z przyprawami do momentu zredukowania nadmiaru wody, czyli gdy lekko zgęstnieje) i ułożyć na nim ulubione dodatki np. podsmażone pieczarki, pokrojone w plasterki salami i cebulę pokrojoną w piórka. Posypać serem żółtym. Ponownie postawić patelnię na palniku. Przykryć pokrywką i smażyć na średnim ogniu ok. 5 minut.

Pizza z patelni na proszku do pieczenia:
Inspiracja - klik
Składniki na 1 pizzę o średnicy 28 cm:
ciasto:
1,5 szklanki mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki soli
½ łyżeczki oregano do ciasta
100-150ml wody
1 łyżka oliwy lub oleju + 1 łyżka do wysmarowania patelni

Sos pomidorowy:
70 ml przecieru pomidorowego (passata pomidorowa) – kilka łyżek
sól, pieprz do smaku
bazylia i oregano do smaku

Dodatki:
Kilka plastrów szynki lub salami
Kilka marynowanych papryczek jalapeno
½ małej czerwonej cebuli
5 dag startego sera żółtego

Przygotowanie:
  1. Wszystkie składniki na ciasto zagnieść razem, gdyby ciasto było za suche dodać więcej wody, gdyby było za mokre podsypać mąką.
  2. Sos: przecier pomidorowy wraz z przyprawami podgrzać w rondelku do momentu zredukowania nadmiaru wody, czyli gdy lekko zgęstnieje.
  3. Ciasto rozwałkować na cienki placek, patelnię posmarować cienką warstwą oliwy lub oleju. Rozgrzać na małym ogniu. Ciasto przełożyć na gorącą patelnię. Smażyć ok. 5 minut na wolnym ogniu do zrumienienia. Po tym czasie odwrócić go na drugą stronę, delikatnie za pomocą łopatki, aby pizza nie pękła. Zdjąć z ognia. Wierzch posmarować sosem i ułożyć na niej ulubione dodatki, u mnie pokrojone papryczki, salami i cebula. Posypać startym serem żółtym.
  4. Ponownie postawić patelnię na palniku. Przykryć pokrywką i smażyć na średnim ogniu ok. 5 minut do momentu roztopienia się sera.
Pizza na proszku do pieczenia
Smacznego,
Anulla

37 komentarzy:

  1. Ja preferuję tradycyjnie - na drożdżach:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ja już dawno zastanawiałam się, jak taka pizza smakuje. Uwielbiam tą tradycyjną, z pieca :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Chętnie spróbowałbym obu wersji :) pizzy nigdy nie odmówię ;)

    OdpowiedzUsuń
  4. bardzo często przygotowuję w ten sposób drożdżową, na proszku jeszcze nie próbowałam, ale zapisuje do wypróbowania:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Zrobię drożdżową. Pozdrawiam serdecznie 😄

    OdpowiedzUsuń
  6. Widziałam, ale jeszcze nie próbowałam :-)

    OdpowiedzUsuń
  7. Ale mi apetytu narobiłaś! :D

    OdpowiedzUsuń
  8. Bardzo fajna propozycja na pizzę, pyszności :-)

    OdpowiedzUsuń
  9. Muszę właśnie sprobowac zrobic pizze z patelni:)

    OdpowiedzUsuń
  10. Super pizza, chyba się na taką skuszę.

    OdpowiedzUsuń
  11. nie znałam takich wersji;)

    OdpowiedzUsuń
  12. O rany, nabrałam ochoty na Twoją pizzę! :)

    OdpowiedzUsuń
  13. Fajny pomysł dla zabieganych :) ciekawa jestem jak smakuje taka pizza :)

    OdpowiedzUsuń
  14. ale mnie smak naszedł na taką dobrą pizze.. z pieczarkami, brokułami, mmmm <3
    ale pierwszy raz spotykam się z takim pomysłem, ciekawy!

    OdpowiedzUsuń
  15. Przymierzam się do takiej z patelni, ale wybieram wersję z drożdżami :)

    OdpowiedzUsuń
  16. Też pizzę z patelni mamy wypróbować już od bardzo dawna i jakoś to odkładamy w czasie :D Ale byśmy sobie teraz taką zjadły :D

    OdpowiedzUsuń
  17. Pizza z patelni - tego jeszcze nie próbowałam! Podoba mi się ten pomysł :)

    OdpowiedzUsuń
  18. Pewnie że wszystko zależy od oczekiwań zjadaczy lub ich upodobań smakowych. Jak dla mnie to....jest pora na drożdżowe smaku i na te w proszku, zależy od nastroju :)

    OdpowiedzUsuń
  19. Wyglądają smakowicie. Dla mnie ważne jest i ciasto i to co na nim. Pizza domowa jest najlepsza. Myślę, że obie wersje są doskonałe. Muszę taką z patelni wypróbować :)

    OdpowiedzUsuń
  20. Kiedyś robiłam pizzę z patelni w wersji ultra fit i ultra zdrowej :D Bez mąki, a na bazie otrębów, itp. Jednak o takiej prawdziwszej wersji, jeszcze z drożdżami to pierwszy raz czytam :)

    OdpowiedzUsuń
  21. Rozpusta! I to w mgnieniu oka! Z pizzerii dłużej przywożą :)

    OdpowiedzUsuń
  22. Muszę nareszcie spróbować pizzy z patelni, bo wygląda bardzo pysznie! :)

    OdpowiedzUsuń
  23. Nie próbowałam, a szkoda, wyglada bardzo apetycznie :)

    OdpowiedzUsuń
  24. Nie jadłam żadnej pizzy z patelni.Ciekawe przepisy warto spróbować. Pozdrawiam serdecznie.

    OdpowiedzUsuń
  25. Nie jadłam żadnej pizzy z patelni. Ciekawe przepisy warto spróbować. Pozdrawiam serdecznie.

    OdpowiedzUsuń
  26. Na pewno skusze się na tę z drożdżami. Sposób przygotowania świetny:)

    OdpowiedzUsuń
  27. Takiej wersji nie znałam, a wygląda pysznie! :-)

    OdpowiedzUsuń
  28. Pizza z patelni jest super, muszę koniecznie spróbować Twojej wersji :)

    OdpowiedzUsuń
  29. O, takiej pizzy z patelni to jeszcze nie jadłam, fajna :)

    OdpowiedzUsuń
  30. O, świetny pomysł! Na pewno wykorzystam!

    OdpowiedzUsuń
  31. Koniecznie muszę wypróbować :)

    OdpowiedzUsuń

Podpisz się pod komentarzem, jeżeli jesteś Anonimowy:)