czwartek, 28 stycznia 2016

Jogurtowo-cukiniowe risotto + pieczona flądra

Zdrowy obiad wcale nie musi być nudny. Wystarczy tylko uruchomić naszą wyobraźnię. Poza tym myślę, że ta wersja znakomicie się nada także na kolację we dwoje czy uroczysty obiad. Po raz kolejny podkreślę, że fit obiad to nie muszą być warzywa i gotowany kurczak. Jest tyle ciekawych smaków, które można ze sobą połączyć. Zdrowe odżywanie to kwestia zamiany pewnych nawyków przygotowania potraw. Nie powiem zdarza mi się zjeść coś niezdrowego, ale zdecydowanie bardziej wolę swoje uzdrowione posiłki, stąd na blogu ostatnim czasem możecie zobaczyć sporą różnorodność.
Z kolei wracając do dzisiejszego dania, warto podkreślić, że delikatne risotto z cukinią świetnie komponuje się z  pieczoną rybą doprawioną pieprzem cytrynowym i lubczykiem. Do tego wystarczy lekki mix sałat i mamy pełnowartościowy oraz smaczny posiłek.


Składniki na 2 porcje:
150-200g ryżu arborio (w zależności jak duża ma być wasza porcja, moja porcja zawsze jest mniejsza stąd podaję widełki)
1 mała cukinia
1 mała cebula
1 ząbek czosnku
75g jogurtu naturalnego
ok. 600 ml bulionu warzywnego
sól
pieprz
2 łyżki oliwy

Ryba:
ok. 450-500g filetów mrożonej flądry (jak uda się to ok. 350g świeżej) - możecie zastąpić np. morszczukiem lub dorszem
pieprz cytrynowy
sól
suszony lubczyk

Przygotowanie:
  1. Risotto: Cebulę i czosnek posiekać. Zeszklić na oliwie. Wsypać ryż, chwilę podsmażyć do momentu aż tłuszcz dokładnie oblepi ryż. Podlać 1 czerpakiem bulionu, co jakiś czas mieszając. Czynność powtarzać, tzn. po odparowaniu bulionu podlewać go do momentu, aż ryż będzie miękki. Gotować tak. ok. 25 minut. 10 minut przed końcem wraz z czerpakiem bulionu dodać dodatkowo jogurt naturalny i zeszkloną na oddzielnej patelni cukinię. Podawać w momencie, gdy bulion odparuje, a całość nabierze kremowej konsystencji.
  2. Ryba: rybę oprószyć solą, pieprzem cytrynowym i lubczykiem. Formę wysmarować za pomocą pędzla oliwą. Ułożyć na niej filety ryby. Piec pod przykryciem ok. 10 minut, a następne kilka minut bez przykrycia by się zarumieniła.

 Smacznego,
Anulla

13 komentarzy:

  1. Smaczny, pomysłowy obiad. Akurat na jutro. Bardzo mi się podoba rosotto i ryba do tego :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ostatnio flądra to królowa moich rybnych dań, chętnie skorzystam z pomysłu na risotto - to świetny dodatek do ryby :)

    OdpowiedzUsuń
  3. ale naszła nas ochota na risotto :) mniam

    OdpowiedzUsuń
  4. Dla mnie to najlepsza ryba i nawet niezły kawała widzę bo zwykle takie maleństwo mam na talerzu :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Smakowicie to wygląda, mniam :)

    OdpowiedzUsuń
  6. U Ciebie zawsze coś ciekawego można znaleźć! :-)

    OdpowiedzUsuń
  7. Chodzi za mną w ostatnim czasie ryba i chyba już wiem, jak ją zrobię :) A risotto zastąpię mixem sałat skropionym oliwą z oliwek.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. mix sałat do takiej ryby świetnie pasuje, na kolację wtedy będzie w sam raz. Jednak w ramach obiadu do sałaty warto dodać choć małą porcję węgli np właśnie w risotto, by posiłek był bardziej syty ;)

      Usuń
  8. Skąd Ty wzięłaś fladrę? Wygląda mega apetycznie. Uwielbiam tę rybkę, jednak nad morze mam za daleko, a sprzedawane w sklepach to nie to :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. w moim sklepie na dziale z rybami akurat mieli flądrę, więc nie mogłam przejść obojętnie :) ryba prosto z morza jest wiadomo inna, ale co zrobić jak do morza kawałek.

      Usuń

Podpisz się pod komentarzem, jeżeli jesteś Anonimowy:)