wtorek, 19 stycznia 2016

Orzechowiec, czyli ciasto orzechowo-budyniowe

Do orzechów mam ogromną słabość, a to ciasto z nimi w roli głównej kusiło mnie od bardzo dawna. Wreszcie się zebrałam i przygotowałam je na Święta. Okazało się hitem! W końcu nic bardziej nie cieszy jak zadowolenie innych z tego, co się przygotowało. I choć ja na słodycze pozwalam sobie rzadko, to lubię uszczęśliwiać innych. A może Wy przygotujecie je z okazji zbliżającego się Dnia Babci lub Dnia Dziadka? :)
Inspiracja: Moje Wypieki


Składniki na blaszkę o wymiarach 22x30 cm:
Na ciasto:
3 szklanki mąki pszennej
1/2 szklanki cukru
150 g masła
2 jajka
2 łyżki miodu
2 łyżeczki sody oczyszczonej

Przygotowanie:
  1. Składniki posiekać, zagnieść ciasto i podzielić na 2 części.

Warstwa orzechowa:
250 g orzechów włoskich
75 g masła
5 łyżek cukru
2 łyżki miodu

Przygotowanie:
  1. Masło z cukrem i miodem zagotować i gotować do momentu rozpuszczenia cukru. Dodać posiekane orzechy, wymieszać, chwilkę pogotować.

Masa maślana:
3 szklanki mleka
2/3 szklanki cukru
250 g masła
2 opakowania budyniu śmietankowego bez cukru

Przygotowanie:
  1. Budynie ugotować wg przepisu na opakowaniu, dodając zamiast 4 szklanek mleka - 3 szklanki. Odlać trochę mleka, w którym wymieszać proszek budyniowy wraz z cukrem. Ostudzić.
  2. Masło utrzeć na pulchna masę, ucierając nadal dodawać partiami zimny budyń.
  3. Formę wyłożyć papierem do pieczenia. Z podzielonego ciasta jedną część wyłożyć do formy, wyrównać. Piec w temperaturze 180ºC przez około 10 minut.
  4. Drugą część ciasta wyłożyć do tej samej formy, nakładając na nią warstwę orzechową. Piec również 10 minut w temperaturze 180ºC.
  5. Gotowe ciasta przełożyć masą budyniową, ciasto z orzechami oczywiście układając na wierzchu.

Smacznego,
Anulla

20 komentarzy:

  1. Kiedyś robiłam, ale mi nie wyszedł :(

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. to może warto zrobić drugie podejście :)

      Usuń
    2. dokładnie - nie ma co się poddawać

      Usuń
  2. bardzo bym miała na niego smak :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Ostał się jeszcze jakiś kawałek?;)

    OdpowiedzUsuń
  4. Cudowne ciacho. Oj zjadłabym kawałek :-)

    OdpowiedzUsuń
  5. Jedno z moich ulubionych ciast :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Chętnie wpiszę się na kawałek tego pysznego ciasta :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Nie skończyłoby się na jednym kawałku ;)

    OdpowiedzUsuń
  8. poproszę kawałek
    albo od razu...pięć :P

    OdpowiedzUsuń
  9. Uwielbiam ciasta orzechowe :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Namówiłaś mnie! Muszę zrobić takiego orzechowca:)

    OdpowiedzUsuń
  11. Takim ciastem trafiłaś w mój smak! Wszystko w nim jest to co lubię:-)

    OdpowiedzUsuń
  12. Robiłam takie ciasto kiedyś i pamiętam, że było pysznie.

    OdpowiedzUsuń
  13. Nasze ulubione! :) Pysznie u Ciebie wygląda :)

    OdpowiedzUsuń
  14. Kocham takie ciasta. Mogę jeść i jeść.

    OdpowiedzUsuń

Podpisz się pod komentarzem, jeżeli jesteś Anonimowy:)