niedziela, 24 stycznia 2016

Kinder kanapka/Mleczna kanapka w wersji fit

Czy może być coś lepszego od możliwości zjedzenia ciasta bez wyrzutów sumienia? Dla łasuchów na diecie lub osób zdrowo się odżywiających to ciasto będzie nie tylko objawieniem, ale i zaskoczeniem jak dobrze smakuje. To najlepszy dowód, że ciasto może być także dietetyczne :)
Ps. Jeżeli macie ochotę możecie dodatkowo wierzch oblać polewą czekoladową np. z gorzkiej czekolady.




Składniki na 4 sztuki o wymiarach  6x10,5 cm:
ciasto:
puszka białej fasoli (240g po odsączeniu)
2,5 łyżki kakao
1 banan
1 jajko
1 łyżeczka proszku do pieczenia
3 łyżki cukru (może być ksylitol,miód czy stewia) - do smaku
1 łyżeczka cynamonu (opcjonalnie)

masa:
1 czubata łyżeczka żelatyny
1 łyżka cukru lub innego słodzidła (do smaku)
1 łyżka wiórków kokosowych (opcjonalnie)
210g serka homogenizowanego naturalnego (u mnie tutti 0%)- 1,5 opakowania

Przygotowanie:
  1. Ciasto: Fasolę odsączyć i opłukać. Banana obrać. Wrzucić do blendera wraz z jajkiem. Zmiksować na gładką masę. Następnie dodać słodzidło, proszek do pieczenia, kakao i opcjonalnie cynamon. Ponownie zmiksować. Gotowe ciasto przełożyć do mniejszych foremek. Ja użyłam małych silikonowych w kształcie prostokąta. Piec w 190 stopniach ok. 30 minut. Ostudzić
  2. Krem: Serek przełożyć do miski. Dodać cukier i wiórki kokosowe. Wymieszać. Żelatynę rozrobić w minimalnej ilości gorącej wody. Ostudzić. Dodać do kremu i dokładnie wymieszać.
  3. Ciasto przekroić na pół i przełożyć gotowym kremem. Wstawić na minimum 2h do lodówki, a najlepiej całą noc, aby masa stężała.

Smacznego,
Anulla

Niskokaloryczny styczeń 2016

33 komentarze:

  1. kanapka z białej fasoli - świetny pomysł! jestem na tak :)! wygląda pysznie.

    OdpowiedzUsuń
  2. Fakt takie ciasto dla osób na diecie może okazać się hitem ;-) pomysł super

    OdpowiedzUsuń
  3. Fajny przepis, muszę wypróbować.
    zapraszam do siebie http://danusia-piecyk.blogspot.com/
    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  4. Taka kanapka to super sprawa. I słodko i zdrowiej :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Bardzo fajny pomysł :-) pewnie smakuje pysznie :-)

    OdpowiedzUsuń
  6. Bardzo fajny przepis! Jestem ciekawa jak smakuje taka kanapka :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Wygląda pysznie! robiłam już ciasto z czerwonej fasoli i nie do końca mi smakowało, ale może biała będzie mniej dominować :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. z białej jest świetne. Nie robiłam z czerwonej, ale też się przymierzam :) Poza mną ciasto próbowały jeszcze 3 osoby i wszystkim smakowało :)

      Usuń
  8. Nie ma to jak mieć pomysł na smaczne, zdrowe i do tego ciekawe desery. Podoba mi się Twój przepis :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Pięknie wyrosło to fasolowo - bananowe ciacho, chętnie spróbuję :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Pycha!.
    Próbowane od samej twórczyni ;).

    -- Ruda

    OdpowiedzUsuń
  11. Wow, super pomysł :) Smakowicie wyglądają!

    OdpowiedzUsuń
  12. bardzo apetyczne i chętnie bym się poczęstowała :)

    OdpowiedzUsuń
  13. Moja rodzinka (ja też ) uwielbiam je:)

    OdpowiedzUsuń
  14. Kolejny raz spotykam się z wykorzystaniem fasoli w wypiekach. Twoje kanapeczki wyglądają bardzo smakowicie!

    OdpowiedzUsuń
  15. Świetny pomysł! Ja zawsze mam wyrzuty sumienia, gdy zabieram się za słodkości, a Tw batoniki ... mozna faktycznie jeść prawie że bezkarnie! :-)

    OdpowiedzUsuń
  16. Czaderskie! Muszę mężulowi pokazać, bo on nie chce ostatnio jeść ciast (dieta).
    Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  17. Wyszły naprawdę pyszne POLECAM:)

    OdpowiedzUsuń
  18. Zrobiłam wczoraj i mnie niestety nie zasmakowało. Być może dlatego, że nie przepadam za smakiem fasoli, a tutaj jednak smak fasoli jest mocno wyczuwalny (mimo banana i innych dodatków) Zjadłam pół z jednego egzemplarza i zrezygnowałam.

    Za to bardzo zasmakowało mojemu facetowi. Od razu zjadł prawie wszystkie :) Jedna mu została na dzisiaj :D

    OdpowiedzUsuń
  19. Zrobiłam wczoraj i mnie niestety nie zasmakowało. Być może dlatego, że nie przepadam za smakiem fasoli, a tutaj jednak smak fasoli jest mocno wyczuwalny (mimo banana i innych dodatków) Zjadłam pół z jednego egzemplarza i zrezygnowałam.

    Za to bardzo zasmakowało mojemu facetowi. Od razu zjadł prawie wszystkie :) Jedna mu została na dzisiaj :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. takie smaki to już kwestia gustu :) ja fasoli w tym cieście nie wyczuwałam akurat, ale skoro jej nie lubisz to może faktycznie jesteś wrażliwa na jej smak :) fajnie, że smakowało Twojemu facetowi :)

      Usuń

Podpisz się pod komentarzem, jeżeli jesteś Anonimowy:)