sobota, 2 stycznia 2016

Medaliony z indyka z warzywami po włosku

Witam Was w Nowym Roku z naładowanymi siłami do działania oraz postanowieniami . Mam nadzieję, że i w tym zaskoczę Was nowymi smakami i połączeniami, które zechcecie później przygotować w swoich kuchniach. Kilka propozycji dla Was już czeka w kolejce, a tymczasem po świąteczno - sylwestrowym objedzeniu zapraszam na coś lżejszego z piekarnika. W przypadku dzisiejszego obiadu surówkę możecie pominąć, zapiekane warzywa już wystarczą by całość dobrze wyglądała na talerzu :)

Dzisiejsza inspiracja pochodzi od Krysi z moimi modyfikacjami.

Składniki na 4 porcje:
600 g medalionów z indyka (możecie zastąpić piersią z kurczaka)
2 marchewki (ok. 15 dag)
2 ząbki czosnku
1 łyżka oleju
2 pomidory
1 cebula
1 cukinia
1 por (biała część)
1 żółta papryka
1 łyżka ziół toskańskich Kotanyi (lub po łyżeczce bazylii i oregano)
sól
pieprz
2 łyżki oliwy z oliwek lub oleju rzepakowego

Przygotowanie:
  1. Mięso oprószyć solą i pieprzem. Natrzeć drobno posiekanym czosnkiem. Odstawić na min. 30 minut.
  2. W tym czasie obrać marchewkę i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Cebulę posiekać. Cukinię i i paprykę pokroić w kostkę. Pomidory sparzyć, obrać ze skórki, pozbyć się gniazd nasiennych i pokroić w kostkę. Pora pokroić w paski. Wszystkie warzywa ze sobą wymieszać. Dodać oliwę i zioła toskańskie (ewentualnie bazylię, oregano i szczyptę soli). Ponownie wymieszać. Zeszklić. Przełożyć na dno naczynia żaroodpornego.
  3. Na tak przygotowanych warzywach ułożyć kawałki mięsa. Piec w 180 stopniach ok. 30-40 minut. Pierwsze 20-30 minut piec pod przykryciem, aby mięso za bardzo nie wyschło. Następnie piec odkryte, aby się ładnie zarumieniło.
Smacznego,
Anulla

Niskokaloryczny styczeń 2016

29 komentarzy:

  1. Smakowity obiad, zjadłabym z chęcią:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Prezentuje się pysznie. Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  3. bardzo smakowity pomysł na podanie indyka. Danie wygląda pysznie i kolorowo :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Po prostu pyszny obiadek :-) lekko i smacznie :-)

    OdpowiedzUsuń
  5. Smakowity początek roku, zdrowo i smacznie :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Pyszny zdrowy i lekki obiadek:)

    OdpowiedzUsuń
  7. Mmm,a ja w porze obiadowej będę w pracy,pech.

    OdpowiedzUsuń
  8. Wspaniałe danie! A włoskie smaki bardzo mi odpowiadają:-)

    OdpowiedzUsuń
  9. bardzo lubię medaliony z indyka, pyszna sprawa :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Lekki obiad po świątecznym przejedzeniu:)

    OdpowiedzUsuń
  11. Apetyczny pomysł na obiad!

    OdpowiedzUsuń
  12. Smaczny obiad, w sam raz na zimne dni :)

    OdpowiedzUsuń
  13. Idealny pomysł na obiad po całym grudniowym opychaniu się :)

    OdpowiedzUsuń
  14. Kolorowo! Apetyczny obiadek :)
    Pozdrawiam serdecznie!

    OdpowiedzUsuń
  15. MEDALIONY WYSZŁY BARDZO SMACZNE. POLECAM WSZYSTKIM:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Elu, przygotowujesz moje przepisy z prędkością światła :)

      Usuń
  16. To danie trafia w moje gusta smakowe :) Postaram się je przygotować ;)

    OdpowiedzUsuń

Podpisz się pod komentarzem, jeżeli jesteś Anonimowy:)