sobota, 30 sierpnia 2014

Kotlety z kaszy kuskus z sosem pieczarkowym

W tygodniu nie ma zbyt wiele czasu na długie przesiadywanie w kuchni stąd bardzo często kombinuję z obiadami, które da się zrobić dość szybko. A wersje bezmięsne coraz częściej wchodzą do mojego stałego menu jak ta, którą Wam dziś prezentuję. 
Na początku miały być kotlety z warzyw, jednak ich ilość w lodówce nie była imponująca, stąd postanowiłam połączyć to co było z kaszą. I tak oto powstały pyszne, a zarazem szybkie kotleciki z kuskusem.


Składniki:
Na kotlety – 9 sztuk:
200 g kuskus
Ok. 250 ml bulionu drobiowego lub warzywnego
½ dowolnej papryki – u mnie biała
1 szalotka lub pół cebuli
1 ząbek czosnku
½ dużego pomidora
1 jajko
1 łyżka mąki pszennej (może też być kukurydziana lub pełnoziarnista albo otręby)
Papryka słodka w proszku
Przyprawa kuchni arabsiej shoarma (kamis) lub kebab gyros
Sól
Pieprz
1 łyżka oleju

Przygotowanie:
  1. Kaszę zalać bulionem. Przykryć. Odczekać 5 minut aż spęcznieje.
  2. Pomidora sparzyć, obrać i pokroić pozbywając się nasienia. Paprykę również pokroić w kostkę, a cebulę i czosnek posiekać.  Warzywa zeszklić na oleju do rozpadnięcia pomidorów.  Przyprawić solą, pieprzem, papryką słodką i przyprawa kuchni arabskiej do smaku.
  3. Warzywa przełożyć do kaszy, dodać do niej jajko i mąkę. Wymieszać na jednolitą masę.  Następnie formułować spłaszczone kulki.  Układać na papierze do pieczenia . Piec w 190 stopniach przez ok. 20 minut. Możecie też je usmażyć. Jednak ja ostatnio jak tylko mogę wykorzystuję piekarnik do dań obiadowych.
Sos:
Garść pieczarek pokrojonych
1 szklanka bulionu (200 ml)
1 łyżka mąki pszennej
Szalotka lub pół cebuli
Łyżka czubata jogurtu naturalnego
Sól
Pieprz
1 łyżka oleju

Przygotowanie:
  1. Cebulę posiekać. Zeszklić. Dodać pieczarki. Smażyć do momentu odparowania wody. Zalać bulionem. Gotować chwilę do uzyskania grzybowego posmaku. Doprawić jogurtem naturalnym (aby nie zrobiły się Wam grudki w sosie należy odlać trochę wywaru grzybowego do miseczki, wymieszać z jogurtem i wlać do sosu), solą i pieprzem. Zagęścić mąką rozrobioną w łyżce wody. 
Smacznego,
Anulla

38 komentarzy:

  1. Lubię kasze kuskus, ale kotletów jeszcze z niej nie robiłam. Świetny pomysł:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Świetny obiad i bardzo zdrowy, a kuskus lubię ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Bardzo lubię kuskus. Świetny pomysł na obiad :-) zapisuje sobie przepis :-)

    OdpowiedzUsuń
  4. pyszności obiadowe, kuskus jest rewelacyjny do kotlecików ;)

    OdpowiedzUsuń
  5. Świetny pomysł na takie pieczenie w piekarniku. Dietetycznie. A placuszki...ummm. Pysznie wyglądają. Chętnie wykorzystam moja kaszkę, bo narobiłaś mi smaka :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. ostatnio coraz częściej wykorzystuję piekarnik do obiadów :)

      Usuń
  6. super przepis , muszę koniecznie spróbować !

    OdpowiedzUsuń
  7. Nie zawsze obiad musi być wystawny. Chętnie wypróbuje takie kotleciki:)

    OdpowiedzUsuń
  8. robiłam z kaszy, boskie są! Chrupiące, idealne do sosu :) i szybkie-to fakt!

    OdpowiedzUsuń
  9. Z grzybkowym sosikiem, no niebo w gębie :))

    OdpowiedzUsuń
  10. Bardzo fajne wege kotleciki. Kaszę jaglaną uwielbiam muszę wykombinować coś podobnego. Dla rodzinki mięcho dla mnie taka wersja :-)

    OdpowiedzUsuń
  11. Super pomysł :) Szybko i smacznie :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Oj, ten sos musi być smaczny, z kotlecikami stanowi zgraną parę :)

    OdpowiedzUsuń
  13. Super pomysł! Ja do tej pory robiłam smakowy kuskus lub wykorzystywałam go w sałatkach... ale kotleciki będą pyszne :)

    OdpowiedzUsuń
  14. Pomysł przedni, kotleciki wyglądają bardzo smacznie :)

    OdpowiedzUsuń
  15. Cudowny pomysł, ale mi smaku narobiłaś :)

    OdpowiedzUsuń
  16. Lubię takie przepisy na szybkie obiady, bo niestety nie zawsze mamy dużo czasu by przesiadywać w kuchni a jeść coś trzeba :) Przepis pozwoliłam sobie zapisać :)

    OdpowiedzUsuń
  17. Oooo i tu mega ogromne zaskoczenie :) Kocham kuskus ale pod taką postacią jeszcze nie jadłam :) Jeszcze !

    OdpowiedzUsuń
  18. kuskus jest pyszny, a w towarzystwie sosu - mniam!:)

    OdpowiedzUsuń
  19. Miła odmiana i ciekawy sposób na kuskus. Taki niespotykany. :)

    OdpowiedzUsuń
  20. Kotleciki super, ale ten sosik....Mmmm palce lizać!

    OdpowiedzUsuń
  21. Nie próbowałam takich placuszków, a przepis bardzo fajny!!:)

    OdpowiedzUsuń
  22. Pyszności tu u Ciebie! Jeszcze się nie spotkałam z kuskusowymi kotletami, ale wyglądają idealnie ;))

    OdpowiedzUsuń
  23. Wystarczy na urlop wyjechać a Ty już tu takie cuda zdążyłaś naprodukować!:)

    OdpowiedzUsuń
  24. Pychota. Uwielbiam kuskus w każdej postac- do obiadu, w sałatce- a z kotletami nigdy nie próbowałam, ale kto wie, może akurat. Jeszcze pieczarki obok- moje smaki. Pozdrawiam :) Zapraszam do mnie na www.megly.pl

    OdpowiedzUsuń
  25. wow! naprawdę świetny pomysł na kotleciki :)

    OdpowiedzUsuń
  26. lekko i smacznie :) muszę wypróbować ten przepis :)

    OdpowiedzUsuń
  27. Tak naprawdę nie przepadam za mięsem, robię je tylko dlatego, że moja rodzina się domaga. Takie kotleciki są idealne na moje podniebienie :)

    OdpowiedzUsuń
  28. Hmmmmm, to ja się wpraszam na takie kotleciki do Ciebie :-)

    OdpowiedzUsuń
  29. Bardzo fajne i zdrowe kotleciki! Ciekawa jestem czy mojej rodzince by posmakowały?!

    OdpowiedzUsuń
  30. Jednym słowem improwizacja stwarza bardzo ciekawe dania :)

    OdpowiedzUsuń
  31. Super przepis, a tak wagowo to ile będę potrzebować pieczarek dla 2 osób? Ania

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. 200 g spokojnie wystarczy :) zalezy też jak intensywny sos chcesz mieć :)

      Pozdrawiam Anulla

      Usuń

Podpisz się pod komentarzem, jeżeli jesteś Anonimowy:)