środa, 10 września 2014

Maślankowe ciasto ze śliwkami

Człowiek się nie obejrzy i mija1/3 miesiąca. Sama nie wiem kiedy te dni przeleciały, ale jakoś stanowczo były za krótkie na stworzenie posta. Kilka przepisów czeka na swoją kolejkę, więc powinny się teraz sukcesywnie pojawiać nowości :)
A dzisiaj na osłodę pojawiających się chłodniejszych dni proponuję ciasto maślankowe ze śliwkami, na które przepis zaczerpnęłam z bloga Fabryka Kulinarnych Inspiracji


Składniki: 
blaszka 25x35 cm
460 g mąki pszennej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
350 g cukru
3 jajka
500 ml maślanki
150 ml oleju 
ok. 12 śliwek węgierek + łyżka bułki tartej

Przygotowanie:
  1. Śliwki umyć, wypestkować i przekroić na pół. Obsypać bułką tartą. 
  2. Wszystkie składniki ciasta powinny być w temperaturze pokojowej. Do jednej miski przesiać mąkę, proszek do pieczenia, sól. Połączyć z cukrem. W drugiej misce lekko roztrzepać jajka, wymieszać z maślanką i olejem. Dodać mokre składniki do suchych i krótko zamieszać aż składniki się połączą. Gotowe przelać do formy wyścielonej papierem do pieczenia. Na cieście ułożyć śliwki - tak by na każdy kawałek ciasta przypadła połowa śliwki. 
  3. Piec w piekarniku rozgrzanym do temperatury 190-200 stopni przez około 40 minut - do suchego patyczka. Gdyby ciasto za mocno się zrumieniło - przykryć papierem do pieczenia.
Smacznego,
Anulla

Śliwka - robaczywka!

31 komentarzy:

  1. Bardzo lubię ciasta ze śliwkami, ale tego przepisu nie znam. Całość prezentuje się świetnie.

    OdpowiedzUsuń
  2. super ciacho! jeszcze nigdy takiego nie jadłam!

    OdpowiedzUsuń
  3. Pyszna propozycja, uwielbiam ciasta ze śliwkami :)

    OdpowiedzUsuń
  4. ten czas tak leci nie ubłaganie..
    Ale ciasto masz cudowne! :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Ciasto ze śliwkami zawsze chętnie i każde. A maślankowe to już pychota :)

    OdpowiedzUsuń
  6. U mnie też ciasto ze śliwkami, ale w nieco innej formie :) niebawem pojawi się na blogu :) A ciasta z maślanką/jogurtem naturalnym bardzo lubię, zwłaszcza muffiny.

    OdpowiedzUsuń
  7. uwielbiam ciasta z maślanką, nie tylko ze śliwką:)

    OdpowiedzUsuń
  8. Uwielbiam maślankowe, mniam :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Takim ciastem nigdy nie pogardzę, świetnie wygląda :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Bardzo często robię takie ciasta na maślance - są szybkei i niezawodne:)

    OdpowiedzUsuń
  11. Fantastyczne ciacho, nie ma co! :D

    OdpowiedzUsuń
  12. Pyszne ciacho :-) poproszę kawałeczek :-)

    OdpowiedzUsuń
  13. Cieszę się że upiekłaś :) Jak Ci fajnie owoce zeszły na dół!

    OdpowiedzUsuń
  14. Jak na osłodę, to ja poproszę kawałek :-)

    OdpowiedzUsuń
  15. pyszne ciasto:) ładnie wygląda!

    OdpowiedzUsuń
  16. Właśnie piję kawkę i coś mi do niej brakuje.. Przydałby się taki mały kawałeczek :)

    OdpowiedzUsuń
  17. Super ciacho! Uwielbiam ciasta ze śliwkami:)

    OdpowiedzUsuń
  18. 2 minuty temu skończyłam obiad a znów zrobiłam się głodna.... PYCHA!

    OdpowiedzUsuń
  19. Nie robiłam jeszcze ciasta z maślanką, więc bardzo mnie Twoje intryguje :) Środek taki ładniutki :) !

    OdpowiedzUsuń
  20. Musiało być pyszne, z tak dużymi śliwkami:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. nie wyszło :( klapa kompletna,wszystko robione wg przepisu...

      Usuń
    2. a mąka była dokładnie odmierzona czy na oko?
      ja robiąc to ciasto korzystałam z przepisu Łucji, do której podlinkowałam i obu nam ono wyszło, więc nie jest to wina przepisu. ciasto jest dość wilgotne, a ciasta jogurtowe/kefirowe/maślankowe są wbrew pozorom trudne i mi samej trochę zeszło zanim je opanowałam. Poza tym dużą rolę gra tutaj też piekarnik, który trzeba wyczuć, bo każdy jest inny.

      Usuń
  21. wszystkie maślankowe, jogurtowe i kefirowe sa najlepsze!

    OdpowiedzUsuń
  22. Na maślance jeszcze nie robiłam, a takie fajne wyrośnięte ci wyszło że aż wola zjedz mnie ha ha.

    OdpowiedzUsuń
  23. Śliwkami mogę zajadać się non stop, a jeszcze w cieście to masz mnie :)

    OdpowiedzUsuń
  24. Bardzo lubię maślankowe ciasta :)

    OdpowiedzUsuń
  25. Uwielbiam takie cista z owocami! Wygląda przepysznie

    OdpowiedzUsuń

Podpisz się pod komentarzem, jeżeli jesteś Anonimowy:)