niedziela, 17 sierpnia 2014

Kawarma

Bardzo chętnie odkrywam nowe smaki w kuchni. Dzisiejszy przepis intrygował mnie od samego początku, gdy zobaczyłam go na blogu Kasi. Już nie raz przekonałam się, że jej przepisy trafiają w moje gusta smakowe, dlatego i tym razem postanowiłam przygotować kawarmę. Połączenie pora, marchewki i wina wraz z mięsem daje ciekawy smak, który z pewnością warto spróbować. Danie świetnie smakuje z kieliszkiem czerwonego wina jako dodatek, o czym sama się przekonałam.


Składniki na 4-5 porcji:
750g mięsa gulaszowego z szynki (może być schab, szynka itp.)
2 cebule
2 pory – ok. 0,9 kg
4 średnie marchewki
1 liść laurowy
szczypta chili
sól
pieprz

Marynata:
¾  szklanki czerwonego wina wytrawnego
4 łyżeczki słodkiej papryki
4,5 łyżeczki koncentratu pomidorowego
½  łyżeczki pieprzu – do smaku

Przygotowanie:
  1. Mięso pokroić w małą kostkę. Marchewkę obrać i pokroić w plasterki, a jeżeli jest większa to w półplasterki.
  2. Na patelni rozgrzać 2 łyżki oleju, wrzucić mięso i je obsmażyć. Dodać marchewkę i smażyć kilka minut razem aż mięso się zarumieni. W tym czasie przygotować marynatę: wymieszać ze sobą wszystkie składniki. Tak przygotowaną marynatą zalać mięso z marchewką, wymieszać i odstawić na 1 godzinę.
  3. Pora pokroić w paseczki, a cebulę w piórka. Na patelni rozgrzać 2 łyżki oleju, zeszklić pora i cebulę, potem dodać pół szklanki wody. Następnie przełożyć do cebuli i pora mięso z marchewką i zalewą, liść laurowy i szczyptę chili oraz sól i pieprz. 
  4. Całość dusić pod przykryciem na wolnym ogniu aż do miękkości mięsa. W między czasie mięso podlać jeszcze połową szklanki wody(lub więcej jeżeli woda szybko wyparuje, a mięso nie będzie jeszcze miękkie) i doprawić je do smaku. Powinniśmy otrzymać gęstą, mięsną potrawkę. Podawać z ryżem, pieczywem lub ziemniakami.
Smacznego,
Anulla

26 komentarzy:

  1. Ciekawy i fajny przepis, zapisuje.

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo ciekawe danie, trzeba będzie spróbować :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Podoba mi się to danie! :-)

    OdpowiedzUsuń
  4. mniam :) ryz swietnie sie prezentuje :)

    OdpowiedzUsuń
  5. uwielbiam takie pyszne obiadki :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Aniu, ale mi miło :) dziękuję za tak ciepłe słowa i bardzo się cieszę, że smakowało ;)

    OdpowiedzUsuń
  7. Widząc po składnikach, może być bardzo smaczne.

    OdpowiedzUsuń
  8. Nie znałam tego dania. Czasami nazwa nic nie mówi. Ale samo danie wygląda smakowicie a przepis jest ciekawy :) Chętnie bym spróbowała :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Podoba mi się to danie :) Wygląda smakowicie!

    OdpowiedzUsuń
  10. Intrygujące to fakt, ciekawa jestem smaku :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Ciekawe smaki :) Sama lubię takie odkrywać :D

    OdpowiedzUsuń
  12. Pyszne danie, o którym przyznaję, do tej pory nie słyszałam :)

    OdpowiedzUsuń
  13. po składnikach widać, że pysznie:)

    OdpowiedzUsuń
  14. Bardzo fajna potrawa, też lubię nowe smaki. Z kieliszkiem wina musi być pyszne :-)

    OdpowiedzUsuń
  15. Świetnie wygląda na pewno jet pyszne <3

    OdpowiedzUsuń
  16. nie jadłam, a chętnie wypróbowałabym :)

    OdpowiedzUsuń
  17. Brzmi niezwykle apetycznie! No i konkretny obiadek dla faceta hihi:)

    OdpowiedzUsuń
  18. Uuu, bardzo ciekawy pomysł na pyszny obiadek :D

    OdpowiedzUsuń
  19. A mnie naszła ochota na czerwone wino, ale jaka...

    OdpowiedzUsuń
  20. Ach gdyby jakimś cudem znalazło się to danie u mnie, nie miałabym nic a nic przeciw niemu :)

    OdpowiedzUsuń
  21. Bardzo ciekawe danie i na pewno bardzo smaczne:)

    OdpowiedzUsuń

Podpisz się pod komentarzem, jeżeli jesteś Anonimowy:)