niedziela, 24 sierpnia 2014

Sałatka z fasolki szparagowej

Są dania które nie wymagają wiele nakładu pracy, a dadzą pyszny efekt i za to właśnie uwielbiam sałatki. Wystarczy połączyć kilka składników wraz z ulubionym sosem, by stworzyć pożywny i zdrowy posiłek, który często zabieram ze sobą w pojemniku. Zamiast kupować niezdrowe buły wolę poświęcić 10 minut wieczorem na stworzenie czegoś, co zjem ze smakiem. Niestety większość sklepowych bułek jest nie dla mnie. Słodkie ociekają ogromną ilością lukru, którego nie cierpię lub są zwyczajnie za słodkie, z kolei te wytrawne są przeważnie za słone. W mojej kuchni występuje sporo ziół, a znikoma ilość soli, więc dość wyczuwam jej intensywność w gotowcach.

Składniki na 1 porcję:
Garść fasolki szparagowej (ja dałam żółtą)
Kilka liści sałaty lodowej (może być każda inna)
1 nieduży pomidor malinowy
1 małe wędzone lub pieczone udko z kurczaka (możecie zastąpić drobiową wędliną)

Dressing musztardowy:
2 łyżki oliwy lub oleju
2 łyżki wody
½ łyżeczki musztardy – u mnie stołowa
Koperek – około łyżeczki
Sól
Pieprz
Szczypta cukru

Przygotowanie:
  1. Fasolkę szparagową ugotować w osolonej wodzie do miękkości. Porwać liście na sałaty. Na sałatę ułożyć pokrojonego w grubą kostkę pomidora, a na to fasolkę (gdy jest dość długa pokroić na pół). Na wierzch dodać kawałki obranego z kości kurczaka.
  2. Dressing: Wszystkie podane składniki poza koperkiem wymieszać ze sobą (ja je przeważnie blenduję lub wrzucam do małego słoiczka, który zakręcam i wstrząsam). Na koniec dodać koperek. Wymieszać. 
  3. Gotowym dressingiem polać sałatkę.
Smacznego,
Anulla

Sałatka zamiast kanapki!

40 komentarzy:

  1. Super pomysł na sałatkę do pracy, mniam :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Muszę kiedyś zrobić, bo szczerze mówiąc sałatki z fasolką szparagową to jeszcze nie robiłam, a bardzo ją lubimy wszyscy :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. fasolka szparagowa jest bardzo wdzięcznym dodatkiem do sałatki. Zrobiłam ją pierwszy raz, a sałatkę już powtarzałam, bo tak mi smakowała :)

      Usuń
  3. Podoba mi się Twój pomysł na sałatkę. Dla mnie to przepis idealny na kolację.

    OdpowiedzUsuń
  4. Świetny post! ;))

    Pozdrawiam

    _______________

    truskawkowa-fiesta.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  5. brzmi i wygląda smakowicie:)Będę musiała zrobić taka sałatkę!

    OdpowiedzUsuń
  6. Rewelacja na śniadanie do pracy :-) wygląda pysznie :-)

    OdpowiedzUsuń
  7. Fasolkę szparagową uwielbiam, więc taka sałatka to coś dla mnie!:)

    OdpowiedzUsuń
  8. Ja też staram się niektóre posiłki zmienić właśnie na rzecz sałatek. Teraz jest idealna pora, bo mamy dostęp do świeżych warzyw. Świetne składniki są w Twojej sałatce. Ja jedynie zmieniłabym sałatę lodową na sałatę dębową (uwielbiam ją, a niedługo się skończy) :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. w zimę za to korzystam z mrożonych kupnych albo tego, co sama zamrożę. Nie ma innego wyboru, bo nie potrafię zrezygnować z warzyw w swojej diecie :) A sałata to wybór indywidualny, ja akurat w lodówce miałam lodową, choć często jem też rukolę :)

      Usuń
  9. O tak - to musi być pyszne:))

    OdpowiedzUsuń
  10. Myślałam że tyko mi nie smakują bułki z lukrem. a te wytrawne to ... nie będę się na ich temat wypowiadać. Też jak rano idę do pracy przygotowuje,posiłki w domu.
    Mama ma fasolkę a jutro do niej jadę, więc wypróbuję:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. niestety słone bułki mają wiele do życzenia a i często ich wybór jest żaden, co też motywuje do przygotowania czegoś w domu :) a co do lukru - jako dziecko jadłam, a teraz go nie znoszę. Może z tego względu, że wolę wypieki na słono, a te na słodko nie są w moim wykonaniu aż takie słodkie bo cukier w nich przeważnie zmniejszam w stosunku do przepisu.

      Usuń
  11. Smaczna sałatka :) Uwielbiam fasolkę szparagową!

    OdpowiedzUsuń
  12. Fasolka szparagowa gości u mnie bardzo często, świetna sałatka

    OdpowiedzUsuń
  13. tak leciutko muszę dzis jeść, wczoraj sie przejadłam;)

    OdpowiedzUsuń
  14. to prawda, warto poświęcić kilka minut na przygotowanie sałatki niż jeść te buły sklepowe:)

    OdpowiedzUsuń
  15. Podoba mi się bardzo ta sałatka, pysznie wygląda! :)

    OdpowiedzUsuń
  16. Ostatnio także zabierałam do pracy takie sałatki wcześniej zrobione w domu. Te sklepowe to sama chemia, niestety...

    OdpowiedzUsuń
  17. Apetycznie się prezentuje. Idealna do zabrania na lunch do pracy!

    OdpowiedzUsuń
  18. Wszystkie składniki już mi smakują, taka sałatka wystarczy za pyszny obiad :)

    OdpowiedzUsuń
  19. świetna sałatka, w 100% trafia w mój gust :)

    OdpowiedzUsuń
  20. Też lubię szybkie, proste i apetyczne sałatki.
    Zapraszam do wzięcia udziału w konkursie, szczegóły na moim blogu, zapraszam :)

    OdpowiedzUsuń
  21. mniam! z fasolką musi być pycha!

    OdpowiedzUsuń
  22. z wędzonym udkiem bardzo do mnie przemawia!

    OdpowiedzUsuń
  23. Bardzo lubię fasolkę szparagową, więc to idealna propozycja dla mnie :D

    OdpowiedzUsuń
  24. Takie sałatki są najlepsze, mały nakład pracy a jakie dobre. Fasolka to moje ulubione letnie warzywo. Mogą ją jeść na wiele sposobów

    OdpowiedzUsuń
  25. Fasolka u nas obrodziła, więc ten pomysł bardzo na czasie. Świetny pomysł :)

    OdpowiedzUsuń
  26. Poproszę o taką sałatkę:-) Uwielbiam fasolkę szparagową:-)

    OdpowiedzUsuń
  27. bardzo smacznie wygląda Twoja sałatka : )

    OdpowiedzUsuń
  28. ta sałatka wygląda wprost obłędnie! Piękne kolory!:)

    OdpowiedzUsuń
  29. Uwielbiam fasolkę szparagową, a jeszcze w postaci takiej sałatki chętnie bym spróbowała :)

    OdpowiedzUsuń
  30. Koniecznie muszę wypróbować!
    Pozdrawiam
    Zapraszam do mnie http://ogrodekzaoknem.blogspot.com/
    PS: Obserwuję, liczę na rewanż.

    OdpowiedzUsuń

Podpisz się pod komentarzem, jeżeli jesteś Anonimowy:)