Poniżej zamieszczam zbiorek przepisów, które mogą się Wam przydać w przygotowaniu przekąsek na sylwestrowe szaleństwo. Sama wykorzystam kilka propozycji, które już zamieściłam na blogu. W moim menu nie zabraknie też z pewnością nowości. Mam nadzieję, że poniżej zamieszczone przepisy będą pomocne:)
Tarta z kurczakiem, porem i pieczarkami
niedziela, 30 grudnia 2012
piątek, 28 grudnia 2012
Sernik na zimno
Każdy z nas zapewne zna jakiś przepis na to ciasto. W końcu jest
to polska klasyka, bez której nie wyobrażamy sobie różnych okazji, od urodzin
po Święta. Przepis pochodzi z mojego zeszytu z młodości (tzn. z okresu kiedy byłam nastolatką), w którym
można znaleźć rozmaite słodkie cudeńka. Robię go już od kilku
lat. Co ciekawsze, nieważne ile go przygotuję i tak zawsze zostanie pusta blaszka. Mój
A. nawet, co Święta pyta się, czy będzie jego ulubiony serniczek. Ten przepis
to już tradycja, po prostu nie może go zabraknąć. Ja zawsze przyrządzam go z
truskawkową galaretką i mrożonymi truskawkami, ale spokojnie możecie dobrać inne owoce.
czwartek, 27 grudnia 2012
Mleczna kanapka/Milkyway
Pyszne ciasto, które sprawdzi się na wiele okazji. U mnie w
tym roku gościło na Święta. Zawsze na ten czas przyrządzam jedno nowe ciasto. W
tym roku padło na mleczną kanapkę. Jest ono najlepsze na drugi dzień, gdy smaki
się już „przegryzą”. Skorzystałam z
przepisu zamieszczonego na blogu Moje Wypieki.
Nie przyrządzałam sama polewy czekoladowej, gdyż miałam gotową i
chciałam ją wykorzystać, a wierzch posypałam wiórkami kokosowymi. Zmniejszyłam
także ilość cukru i masła w masie.
niedziela, 23 grudnia 2012
Życzenia świąteczne
Drodzy Czytelnicy!
Życzy
Dziękuje Wam, że jesteście ze mną na co dzień. Dajecie mi
mnóstwo inspiracji i motywacji do dalszego rozwijania tego, co robię. Dziękuję
także za wszystkie komentarze, które piszecie i słowa pochwały, gdy
przygotowaliście moje danie. Dlatego z
okazji Świąt Bożego Narodzenia życzę Wam by ten okres upłynął w ciepłej,
rodzinnej atmosferze, pełnej zdrowia i miłości. Wesołych Świąt Kochani!
Źródło: http://www.tapeteos.pl/details.php?image_id=22997 |
Życzy
Anulla z Fabryki Pomysłów
środa, 19 grudnia 2012
Zapiekanka z gotowanych ziemniaków
Nie wiem jak u Was, ale w moim domu bardzo często zostają
ziemniaki z obiadu, których w efekcie potem nikt nie chce jeść. Dlatego
dzisiejszy przepis pozwala nam przyrządzić z nich smakowitą kolację.
Zainspirowałam się postem zamieszczonym na blogu Pyszna Pasja. Nie byłabym
jednak sobą, gdybym nie wprowadziła małych modyfikacji. Może zdjęcia nie są
mega przekonujące, ale zapewniam, że wyszło bardzo smacznie.
niedziela, 16 grudnia 2012
Wieprzowina w pięciu smakach
Jest to kolejne danie które próbowałam odtworzyć w domu. Wcześniej
jadłam je w chińskiej knajpce. Jako, że kuchnia orientalna jest jedną z moich ulubionych,
to nie mogłam się powstrzymać. Naszą uwagę przykuje na pewno dość ciekawy smak –
ostro-słodki. Tym razem wybrałam wieprzowinę, ale równie dobrze można użyć do
niego kurczaka. Świetnie komponuje się z ryżem.
środa, 12 grudnia 2012
Ryż z kurczakiem i warzywami na meksykańską nutę
Ostatnio zauważyłam tendencję, że żywię się samym
drobiem. Postaram się to trochę zmienić, ale nic na to nie poradzę, że jestem
fanką głównie kurczaka. Dzisiejsze danie również go w sobie zawiera. Jest proste,
smaczne i zdrowe. Dodatkowo, świetnie sprawdzi się dla osób zabieganych. Na
początku miałam przyprawić je bazylią i oregano, finalnie zostało zastąpione
przyprawą meksykańską (wykorzystałam saszetkę z mrożonki oraz przyprawę Kamis)
sobota, 8 grudnia 2012
Penne w sosie pieczarkowym z kurczakiem
Dzisiaj przedstawiam Wam kolejne proste danie obiadowe, którego
przygotowanie nie wymaga zbyt wiele czasu. Niestety, przyrządzam je stosunkowo
rzadko, ze względu na brata, który nie znosi grzybów. Zamiast śmietany, użyłam
serka topionego, który dodatkowo wzbogacił smak sosu.
środa, 5 grudnia 2012
Czekoladowe banany w cieście francuskim
A oto kolejny deser, który można szybciutko zrobić, gdy mamy
niespodziewanych gości albo ochotę na coś słodkiego. Z pewnością zadowoli on
każdego łasucha oraz dzieciaków. Banany przed zawinięciem można dodatkowo
posypać wiórkami kokosowymi albo zostawić oblane jedynie czekoladą.
niedziela, 2 grudnia 2012
Pulpeciki w sosie śmietanowo – chrzanowym
Pulpety to klasyczne, smaczne danie, które można przygotować
w 30 minut. Wystarczy zrobić ich trochę więcej i mamy obiad na 2 dni. Najmniej
chyba lubię je w wersji pomidorowej, dlatego przeważnie goszczą one u mnie w
sosie pieczarkowym lub koperkowym. Tym razem, na prośbę brata, postawiłam na dodatek chrzanu. Idealnie komponują się z puree ziemniaczanym albo kaszą i
ulubioną surówką.
czwartek, 29 listopada 2012
Drożdżowe bułeczki z kurczakiem
Dziś przedstawiam Wam świetną przekąskę nie tylko do
szkoły, ale również na imprezę. Zbliżają się Andrzejki, niedługo zagości
sylwestrowe szaleństwo, więc ta propozycja może się niektórym przydać. W okresie letnim powiedziałabym, że idealne
są również na grilla ze znajomymi.
Tysiąc razy
powtarzam, że wolę wytrawne wypieki, więc pojawiają się one stosunkowo często
na moim blogu. Po pierwsze dlatego, że domowym sposobem wychodzą taniej niż
wszelakie paszteciki kupowane w sklepach, po drugie lubię zabierać je ze sobą
na uczelnię. Dlatego dzisiaj prezentuję Wam bułeczki z dwoma nadzieniami – pieczarkowym
i nazwanym przeze mnie a’la pizzowym.
niedziela, 25 listopada 2012
Kurczak w cieście kokosowym
Popularne w chińskich knajpkach kulki to syte i smaczne
danie, które wbrew pozorom można w łatwy
sposób odtworzyć w domu. Moja wersja jest bardzo podobna w smaku, jak i w
wyglądzie do oryginału. Najlepszym dodatkiem do nich jest ryż oraz słodki sos chili.
Wzorowałam się na przepisie ze strony chińskie przepisy.
czwartek, 22 listopada 2012
Ślimaczki z pieczarkami
Nie wiem jak Wy, ale ja średnio lubię brać na uczelnię
kanapki, chyba że są kolorowe. Świetną dla nich alternatywą są różne wariacje z
ciasta francuskiego. Tym razem powstały zawijańce albo ślimaczki (nazwa wg
upodobań). Jak już wiecie, jestem fanką wytrawnych wypieków, więc postawiłam na
wersję z szynką i pieczarkami.
poniedziałek, 19 listopada 2012
Marsowe muffinki
Podobno mężczyźni są z Marsa, a kobiety z Wenus, dlatego
dedykuję te babeczki wszystkim samcom, którzy ubóstwiają tego batona. Pomysł
również zrodził się dzięki facetowi – mój A. uwielbia tę słodkość i przyszło mi
do głowy, aby upiec muffinki o tym właśnie smaku. Babeczki wyszły smaczne, choć wg
moich smakoszy można by dodać więcej marsa. Przepis dołączam do
akcji batonikowe wypieki.
piątek, 16 listopada 2012
Noodle curry z kurczakiem i warzywami
Obiad w 30 minut, to jest to, co lubię najbardziej. Na smaczną
i błyskawiczną wersję zawsze się skuszę. W dodatku przyprawiona moim ulubionym
curry stanowi istną rozpustę. Natomiast, gdy nie muszę gotować makaronu popadam
w zachwyt, bo to zawsze jeden garnek mniej do zmycia. Fanką drobiu jestem od
kiedy pamiętam. Po prostu stworzyłam obiad idealny. I niech ktoś powie, że
kobietom wiele trzeba do szczęścia. Bzdura!
wtorek, 13 listopada 2012
Placuszki z cukinii i łososia
To szybkie i proste danie idealnie sprawdzi się na leniwy
obiad lub smaczną kolację. Połączenie cukinii i łososia dobrze się ze sobą
komponuje. Nie wyobrażam wręcz sobie innej wersji. Niestety z tą rybą tak jest,
że albo się ja uwielbia albo nie znosi. Mam nadzieję jednak, że ten pomysł
trafi także w Wasze gusta smakowe.
Ps. przepis dołączam do akcji Placki, placuszki , pancakesy.
Ps. przepis dołączam do akcji Placki, placuszki , pancakesy.
sobota, 10 listopada 2012
Mięsno – warzywny Francuz
Ostatnio wróciłam do domu nie dość, że bardzo późno, to jeszcze głodna, postanowiłam, więc zrobić na kolację
paszteciki z ciasta francuskiego z mięsnym nadzieniem. Jest to szybka i smaczna alternatywa dla zwykłych i nudnych
kanapek. Staram się, od czasu do czasu urozmaicać swoje jedzenie, ale nie zawsze mam na to czas. Dodatkowo, pogoda za oknem mnie usypia, na głowie sporo obowiązków i tylko w weekend mogę zaszaleć w kuchni. A szkoda, bo w głowie mam mnóstwo pomysłów!
Ps. mi farszu trochę zostało, więc radzę zrobić mniej albo zjeść go potem do chleba.
Ps. mi farszu trochę zostało, więc radzę zrobić mniej albo zjeść go potem do chleba.
środa, 7 listopada 2012
Omlet z szynką i pomidorem
Przepisów na omlet jest mnóstwo. Każdy robi go wg swoich
upodobań. Jedni dodają do niego mąkę, a inni przyrządzają go z samych jaj i
mleka. Ja również przygotowuję go różnie, w zależności od tego czy jest na
słodko czy słono. Dzisiaj przedstawiam Wam wersję wytrawną, idealną na szybkie
i syte śniadanie. Dostarczy nam wiele energii na cały dzień, a do tego kawa i
jestem w siódmym niebie.
niedziela, 4 listopada 2012
Jesienny kociołek, czyli leczo
Jest to pyszne, szybkie i rozgrzewające danie w sam raz
na jesienne chłody. Kojarzy mi się z tą porą roku ze względu na kolory
warzyw. Sposobów na leczo jest mnóstwo,
jedni dodają cukinię, inni wolą wersję na ostro. W moim natomiast nigdy nie może zabraknąć właśnie cukinii
i dużej ilości papryki. Idealnie pasuje do makaronu, ziemniaków czy chleba.
Ps. pewnie zauważyliście, że na blogu pojawił się nowy widget "Nowości". Dziękuję mojemu A. za stworzenie go:)
Ps. pewnie zauważyliście, że na blogu pojawił się nowy widget "Nowości". Dziękuję mojemu A. za stworzenie go:)
czwartek, 1 listopada 2012
Marchewkowe muffiny
Obudziłam się rano z myślą upieczenia czegoś słodkiego.
Przejrzałam lodówkę oraz szafki i padło na muffiny z dodatkiem bakalii i
marchewki. Od dawna miałam ochotę na ciasto marchewkowe, więc spełniłam swoją
zachciankę trochę inaczej. Moje babeczki wyszły mało słodkie, więc łasuchom
radzę zwiększyć porcję cukru do 2/3 lub 1 szklanki. Idealnie pasują do
porannej kawusi, szczególnie, że robi się je błyskawicznie.
wtorek, 30 października 2012
Domowa pizza
Chyba nie ma osoby, która nie lubi pizzy. Zrobiona domowym
sposobem jest na pewno zdrowsza, bo wiemy, co jest w niej w środku. Ponadto,
możemy dowolnie dobrać składniki na wierzch. Swoją pierwszą pizzę zrobiłam
kilka lat temu, ale od tego czasu ciasto trochę udoskonalałam, aż wyszło takie
jakie mi odpowiada w 100%. Ma ono delikatny czosnkowy posmak, ale równie dobrze
możemy dodać do niego zioła prowansalskie. Ja niestety ich nie lubię. Część pizzy zawsze robię z szynką, a część z
pepperoni. Najchętniej przyrządziłabym hawajską, ale moi mężczyźni dziwnie na
mnie patrzą na samo słowo ananas. A nie chciałam zaczynać puszki na dwa plastry
tego owocu.
sobota, 27 października 2012
Ciasteczka sezamowe
Przepis pochodzi z bloga Moje Wypieki. Zmodyfikowałam go
lekko pod siebie. Zawsze, gdy robię pierś z kurczaka w sezamie, zostaje mi
spora część paczki i postanowiłam coś z tym zrobić. Ciasteczka są kruche i
pyszne, a także mega banalne. Dedykuję je koleżance z uczelni – Magdzie M.,
która twórczo kusiła sezamkami przed zajęciami.
środa, 24 października 2012
Domowe sajgonki
Uwielbiam kuchnię orientalną, dlatego od bardzo dawna
przymierzałam się by zrobić sajgonki w domu. Wykonanie jest banalne, a smak,
wg mojego A., taki sam jak w chińskiej knajpce. Co tu dużo mówić, przedstawiam
Wam przepis. Jest to taka moja wiedza pomieszana z tym, co przeczytałam w
Internecie. Nie wzorowałam się na żadnym konkretnym przepisie.
sobota, 20 października 2012
Jesienne ciasto
Czyli amerykański placek z bakaliami
Gdy tylko zobaczyłam przepis na to ciasto
na blogu schokoladeinspirationen, od razu wiedziałam, że
muszę je zrobić. Kojarzy mi się ono z jesienią oraz jej skarbami. Do
oryginalnego przepisu dodałam jedynie suszone banany, które świetnie
komponowały się z resztą składników.
środa, 17 października 2012
Zapiekanka makaronowa z kurczakiem
Zapiekanka makaronowa jest to szybkie danie, które robi się
praktycznie samemu. Wystarczy połączyć ze sobą kilka prostych składników i mamy
pyszny obiad. Tę wersję przyrządzam co jakiś czas, a ostatnio nawet mój brat,
który ma dwie lewe ręce do gotowania, uznał, że jest ona banalna. To
najprostszy dowód, że każdy sobie z nią poradzi.
niedziela, 14 października 2012
Devolay z mozzarellą i pieczonymi ziemniaczkami
Wczoraj na obiad zrobiłam pyszne, syte danie, które robi się dość szybko. O tym, że było dobre może świadczyć, że mój A. zjadł aż dwa kotlety i dopiero wtedy poczuł się "zapchany" i za godzinę nie chciał znów jeść:P
Mam też dla Was małą informację. Od poniedziałku muszę pogodzić uczelnię jeszcze z innymi obowiązkami. Znów powraca Ania, która ma dużo na głowie. Zauważyłam jednak tendencję, że im więcej zajęć, tym lepiej jestem zorganizowana. Postaram się nadal wrzucać przepisy z tą samą częstotliwością. Z bloga nie zamierzam rezygnować, bo daje mi mnóstwo radości i inspiracji, a to dopiero początek mojej przygody z blogowaniem:)
Mam też dla Was małą informację. Od poniedziałku muszę pogodzić uczelnię jeszcze z innymi obowiązkami. Znów powraca Ania, która ma dużo na głowie. Zauważyłam jednak tendencję, że im więcej zajęć, tym lepiej jestem zorganizowana. Postaram się nadal wrzucać przepisy z tą samą częstotliwością. Z bloga nie zamierzam rezygnować, bo daje mi mnóstwo radości i inspiracji, a to dopiero początek mojej przygody z blogowaniem:)
środa, 10 października 2012
Makaron z kurczakiem po chińsku
Jest to moja dzisiejsza obiadokolacja. Danie nie należy do skomplikowanych, a jest smaczne i tanie. Można wręcz powiedzieć, że typowe na studencką kieszeń. Naszło mnie dziś, na coś a'la chińskiego.
poniedziałek, 8 października 2012
Quesadillas z kurczakiem
Quesadilla jest to szybka przekąska z tortilli. Przyrządzam ją na dwa sposoby. Dziś przedstawiam Wam jeden z nich. Najlepsza jest wg mnie z ostrym sosem. Ja przeważnie robię je na kolacje, a to co zostanie na drugi dzień zabieram w pojemniku na uczelnie.
czwartek, 4 października 2012
Gulasz drobiowy
W pierwotnym zamyśle miał być kurczak w sosie piwnym, jednak się rozmyśliłam, gdyż nie jestem fanką goryczy piwa i postanowiłam przyrządzić gulasz. Podałam go z kuskusem. Dzisiejsze danie nie jest ani skomplikowane, ani kosztowne, a na pewno smaczne.
Czy Was też złapała taka jesienna chandra? Albo to ta pogoda tak na mnie wpływa albo za dużo mam na głowie i to mnie przytłacza. Już sama nie wiem. W każdym razie czuję się taka bez energii. Choć dziś już jest trochę lepiej. Potrzebowałam się "odmóżdzyć", jak ja to mówię i mam nadzieję, że nie ulotni mi się to za szybko:)
poniedziałek, 1 października 2012
Parówki w cieście francuskim
Dzisiejszy przepis jest z tych banalnych. Jest to świetna
propozycja na podanie zwykłej parówki nieco inaczej. Poza tym ta przekąska
zawsze się sprawdza. Można ją wziąć jako drugie śniadanie do szkoły albo pracy.
Idealna jest również na imprezę czy piknik. W końcu w prostocie tkwi siła,
która wszystkich zadowoli.
piątek, 28 września 2012
Kurczak curry
Jest to kolejne moje popisowe danie. Wymyśliłam je już
dawno temu i weszło na stałe do mojego obiadowego menu. Można znaleźć mnóstwo
przepisów na kurczaka curry, ale ja zawsze trzymam się swojej wersji. Jest dla mnie ona idealna i poszła w świat.
To danie również bardzo często robię na oko.
Pomysł na tę potrawę zrodził się bardzo szybko. Kiedyś w
chińczyku jadłam kurczaka curry i od razu wiedziałam, że muszę to cudo
odtworzyć w domu. Uwielbiam orientalną kuchnię.
A poza tym to już koniec moich wakacji. Od poniedziałku
wracam na uczelnię. Na ostatnim roku mam mało zajęć, ale wkurza mnie rozwalony
plan, który nam zaproponowano. Mam jedne albo dwa zajęcia dziennie. Dzisiaj też
walczyłam z USOS-em , ale na szczęście zarejestrowałam się jak chciałam:)
wtorek, 25 września 2012
Placuszki z kurczaka
Oto moja dzisiejsza kolacja. Wróciłam do domu niedawno,
więc musiałam zrobić coś na szybko. Było prosto, tanio i smacznie.
Zainspirowałam się przepisem z bloga COOKING?? COOKING!!.
sobota, 22 września 2012
Zapiekanka makaronowa z wędzonym łososiem
Przepis podpatrzyłam na blogu seven days in sunny june. W zamrażalniku miałam łososia i stwierdziłam,
że trzeba coś z nim zrobić. Przepis zmodyfikowałam. Wyszło smaczne i szybkie
danie.
środa, 19 września 2012
Waniliowa tarta z gruszkami i czekoladą
Pomysł na to ciasto powstał w wyniku rozmowy z bratem.
Jestem osobą, która może żyć praktycznie bez telewizora. Dlatego rzadko kiedy
nadążam z nowościami filmowymi, serialowymi itp. Brat wspomniał mi o programie
– „Ewa Wachowicz gotuje”. Zapytałam się, go, co Ona na antenie przyrządza.
Dowiedziałam się np. „jakieś ciasto z gruszką i czekoladą albo tiramisu”. Po
usłyszeniu tych pierwszych słów w mojej głowie powstała myśl, aby zrobić tarte.
I tak oto dołączam ten przepis do dwóch akcji na durszlaku.
Ciasto ślicznie pachnie, za to daje mu już 10/10 pkt. W
domu wszyscy byli zachwyceni jej smakiem. Sama muszę przyznać, że ciasto jest
po prostu świetne. Nawet dłonie mi pachniały wanilią wymieszaną z czekoladą.
Zresztą sami zobaczcie efekt.
poniedziałek, 17 września 2012
Warzywna potrawka z kurczaka
Jestem osobą, która nie przepada za zupami. Ponadto,
uwielbiam warzywa, dlatego staram się wplatać je wszędzie. Sałatki, choćby
najprostszej, nigdy nie może u mnie zabraknąć. Tym razem przedstawiam Wam
warzywa w pysznym sosie.
Mimo że jestem fanką drobiu, nie przepadam za rosołem, a wręcz nie lubię.
Dlatego zawsze, gdy jest on w domu na obiad, to przyrządzam sobie smaczny sosik
z mięsa kurzego. Wg mnie najlepiej pasuje do ziemniaków lub ryżu.
czwartek, 13 września 2012
Rolada z jabłkami
To najszybsza rolada jaką znam. Przepis ten dostałam od
siostry ciotecznej, a ona ma go od koleżanki. Jednak nie byłabym sobą, gdybym
nie wtrąciła swoich trzech groszy. Muszę przyznać, że ciasto ma delikatny,
biszkoptowy smak. Natomiast do jabłek dodałam przyprawę do szarlotki Kamis
(jest to mieszanka cynamonu, kardamonu, goździków oraz imbiru). Podczas
pieczenia jej zapach idealnie roznosił się po kuchni. Przyrządzenie ciasta
zajmuje nam dosłownie chwilę. Oryginalny przepis zawiera jabłka, ale pomyślałam,
że świetna też będzie ona z innymi owocami czy dżemem. Moja tym razem też ma
jabłka, dlatego że w tym roku bardzo obrodziły. Roladę piekłam w foremce 24x40 cm.
poniedziałek, 10 września 2012
Zapiekane muszle
Od bardzo dawna chciałam zrobić taki makaron, ale jakoś
zawsze odkładałam to na później. Danie przyrządziłam na podstawie przepisu
znalezionego na makarony.co . Wyszło pysznie, szybko i zawsze to makaron w innej wersji niż spaghetti.
Lubię gotować z kimś, dlatego tym razem również pichciłam z moim A., który dzielnie pomagał.
piątek, 7 września 2012
Tarta z musem/ dżemem dyniowym
Pomysł na to ciasto zrodził się przypadkiem. Robiąc
z mamą ogórki na zimę zobaczyłam słoik z etykietką dyni. Od razu pomyślałam o
tarcie z musem. Ma ona piękny pomarańczowy kolor. Sama dynia jest mdła, dlatego
połączyłam ją z brzoskwinią, sokiem z cytryny oraz galaretką cytrynową. Zrobiłam za dużo musu, dlatego oprócz ciasta
mam jeszcze trzy słoiczki dżemu. Przepis dołączam do akcji: "dyniowe przysmaki" i "dynia"
wtorek, 4 września 2012
Waniliowe muffiny z kawałkami czekolady
Ostatnio przetestowałam silikonowe foremki do
babeczek, które zakupiłam z magazynem „Ale pychota”. Wykorzystałam do ich
zrobienia przepis zamieszczony w gazecie, ale zmodyfikowałam go pod siebie.
Zamiast masy serowej i malin dałam kawałki czekolady. Poza tym zmieniłam także
odrobinę proporcje składników. Babeczki wyszły bardzo dobre, nie przywierały do
formy. Po ostygnięciu same wręcz z niej wychodzą. Z foremek jestem bardzo
zadowolona, szczególnie za tę cenę.
niedziela, 2 września 2012
Meksyk po polsku!
Makaron z kurczakiem po meksykańsku
Ta potrawa to moja improwizacja w kuchni. Naszło mnie na
ciepłą kolację, więc postanowiłam zrobić coś prostego i dobrego. Brat uwielbia
Meksyk, dlatego ku jego uciesze przyprawiłam danie przyprawą do kuchni
meksykańskiej Kamis. Był to strzał w 10! Całość dobrze ze sobą komponowała, i
do tego była lekko ostra. Tę potrawę można przygotować także z innych warzyw,
lub dodać kukurydzę i czerwoną fasolkę.
czwartek, 30 sierpnia 2012
Francuskie mini szarlotki
Ostatnim czasem mam małe szaleństwo w kuchni z jabłkami. A
wszystko to za sprawą tego, że na podwórku mam ich pod dostatkiem. Dziś zaprezentuję Wam szybki przepis.
Ostatnio nie brakuje mi zajęć, więc nie zawsze siedzę nie wiadomo, ile w kuchni.
Poza tym dzisiejsze ciastka są fajnym sposobem, gdy mamy niespodziewanych
gości, a w domu brak czegoś słodkiego. Idealne są także do wzięcia na uczelnie
czy do pracy. Szybkie, smaczne i mają wiele zastosowań, a poradzi sobie z nimi nawet
laik.
Początkowo miałam robić paszteciki z łososiem, bo jeszcze
jedna paczka leży w zamrażalniku, ale ostatecznie wyszła wersja z jabłkami.
Owoce doprawiłam moim nowym odkryciem, czyli przyprawą do szarlotki Kamis (jest
to mieszanka cynamonu, kardamonu, imbiru i goździków). Ową mieszankę wykorzystałam już wcześniej do
rolady jabłkowej. Nie dość, że dobrze smakuje, to jeszcze ładnie pachnie
podczas pieczenia.
wtorek, 28 sierpnia 2012
Zapiekane placki ziemniaczane
To danie robię bardzo rzadko ze względu na kalorie. Jednak
wczoraj po przebudzeniu, naszła mnie tak wielka ochota, że musiałam je przyrządzić.
U mnie w domu różnie się podaje placki (z sosem, cukrem, śmietaną). Wersja
zapiekana jest moim pomysłem sprzed kilku lat, kiedy to dopiero zaczynałam
przygodę z gotowaniem. Już jako dziewczynka miałam pociąg do kuchni. Ja najbardziej lubię placki z sosem albo
zapiekane. Dowolnie można także kombinować z dodatkami do nich. Zawsze robię
dwie ich wersje, dla siebie z pieczarkami, a dla brata z papryką.
piątek, 24 sierpnia 2012
Bitki wieprzowe
Bitki to jedno z moich ulubionych dań. Tą potrawą nigdy nie pogardzę, mimo że jestem
fanką drobiu. Delikatne, kruche mięso, w pysznym
sosie własnym rozpływa się wręcz w ustach.
Do bitek świetnie nadaje się schab, ale także łopatka czy
szynka. To danie często robię na oko, ale postaram się Wam podać w miarę
dokładne proporcje. Przepis dawno temu znalazłam w Internecie i zmodyfikowałam
pod siebie, dlatego tym razem nie podam Wam dokładnego źródła pochodzenia.
wtorek, 21 sierpnia 2012
Tortilla z kurczakiem
Tortilla to szybkie i smaczne danie, z którym można
różnorodnie kombinować. Mnie najbardziej odpowiada z sosem czosnkowym, a mój
brat i A. wolą wersję pomidorową. Wszystko to kwestia gustu. Składniki to także
nasza wola, można dodać kukurydzę, ser feta czy ser żółty pokrojony w kostkę. Mięso
również można wielorako przyprawić – zrobić panierkę z płatkami kukurydzianymi czy usmażyć/ upiec w ziołach. A
oto wersja obiadu, którą zrobiłam w weekend.
sobota, 18 sierpnia 2012
"Cud, miód i maliny", czyli kruche ciasto z malinami i pianką
Kruche ciasto z
malinami i pianką
Pomysł na to ciasto zrodził się dość nietypowo. W ostatnim
czasie była już szarlotka, placek ze śliwkami (niedługo wrzucę na bloga), to pomyślałam, że pora teraz na
inne owoce. Lubię kruche ciasto, a przy okazji można z nim robić mnóstwo
wariacji. Mam swój sprawdzony przepis, którego zawsze się trzymam.
A teraz opowiem Wam słów kilka, jak powstała myśl na ciasto
z malinami. Gdy była u mnie siostra cioteczna, dowiedziałam się, że w tym roku
jeszcze nie jadła malin. To było pierwsze olśnienie – nie było w tym roku
jeszcze u mnie ciasta z malinami! Postanowiłam to zmienić. Jednak przeglądając onet.pl, na głównej stronie
była propozycja słodkości na dany dzień. W ten sposób trafiłam na skarbiec kulinarny. Jedyne, na czym się wzorowałam z tego
bloga, to przepis na piankę. Receptura na kruche ciasto jest moja i jak już
wspomniałam nie zamierzam jej zmieniać, pomysł na maliny zrodził się
przypadkiem, a jedynym dodatkiem była lekka waniliowa pianka, która świetnie
się komponuje z owocami. Nie dałam budyniu malinowego, lecz zastąpiłam go
śmietankowym, jakoś lepiej mi pasuje. Poza tym w piance zmieniłam proporcje
cukru – zmniejszyłam jego ilość. Jak już wiecie wolę mniej słodkie wypieki. I
tym razem muszę przyznać, że ciasto stawiam na równi z szarlotką. A to bardzo
rzadko mi się zdarza!
środa, 15 sierpnia 2012
Francuska plecionka
Pogoda za oknem okropna, więc staram się inaczej sobie ten
czas zapełnić, ale nie tylko w kuchni, więc dzisiejszy przepis jest z tych
błyskawicznych. Uwielbiam wykorzystywać ciasto francuskie do różnych
kombinacji. Wyśmienite jest ono zarówno na słodko, jak i słono. Tym razem
wersja wytrawna, z tego co każdy może znaleźć w lodówce. Jest to świetna
alternatywa zamiast nudnych, suchych kanapek. Idealne do wzięcia na uczelnie
czy do pracy.
niedziela, 12 sierpnia 2012
Risotto pomidorowe
Dzisiejszy przepis pochodzi ze strony internetowej: gwiazdy w kuchni
. Danie to robiłam już wielokrotnie i bardzo mi smakuje. Sposób przyrządzenia
lekko zmodyfikowałam. Ale, jak mówią, diabeł tkwi w szczegółach. Tym razem zrobiłam je wspólnie z moim A. W kuchni to na razie dominuję ja, ale On
dzielnie się uczy i robi postępy. Jako mój kuchcik pogodził się, że dostaję
tzw. brudną robotę. Wczoraj pomógł mi kroić warzywa, mięso itp. A Wy Kochani
lubicie gotować z kimś?
Wczoraj, za
sprawą wspólnego gotowania, dostałam także małego olśnienia. Mój A., podobnie jak ja,
uwielbia pikantną kuchnię, więc zapytał się czy owe risotto nie mogłoby być
ostrzejsze. Może i dlatego następnym razem, dodam do niego odrobinę ostrej papryki w
proszku. Potrawa jest świetna zarówno na
ciepło jak i na zimno.
piątek, 10 sierpnia 2012
Tarta z kurczakiem, porem i pieczarkami
Od bardzo dawna chciałam upiec tarte. Podczas wczorajszych
zakupów udało mi się nabyć formę, więc już dziś mogłam ją wykorzystać. Próbowałam
znaleźć ciekawy przepis w Internecie – jednak bez skutku. Jakoś nic mnie nie zadowalało.
Postanowiłam wymyślić coś sama. Początkowo tarta miała być z samym kurczakiem i
pieczarkami. Ostatecznie dodałam, do niej jeszcze pora i nie żałuję, bo danie
wyszło bardzo smaczne. Nieskromnie przyznam, że smakowała również mojemu bratu, który nie lubi grzybów.
Tym razem nie marudził, a nawet pochwalił! Mój przepis to taka wykorzystana
wiedza tego, co znalazłam w Internecie, jednak mojego autorstwa. Nie kopiowałam
żadnego przepisu. Połączenie pora, pieczarek i piersi z kurczaka to od samego
początku moja myśl. Jedyne, co mnie zainspirowało w Internecie to sos ze śmietany,
bo zastanawiałam się czym wypełnić tarte. Sos jest również mojego autorstwa,
gdyż sama dobrałam proporcje i składniki. Można do niego dodać zioła, zieleninę
czy starty ser żółty. Ja dzisiaj wolałam nie przesadzić, gdyż to moje pierwsze
starcie z tartą na słono.
czwartek, 9 sierpnia 2012
W kulki sobie lecisz, czyli pieczone pulpeciki w sosie koperkowym
Pieczone pulpeciki w sosie koperkowym
Jak już wspomniałam, lubię być oryginalna i kombinować, więc
dzisiaj przepis na pulpety inaczej. A dlaczego? Nie są one ani obsmażane ani
gotowane, lecz pieczone. Ot tak, kiedyś postanowiłam upiec kulki z mięsa
mielonego w piekarniku. Danie to robię, co jakiś czas, a moi domownicy je
uwielbiają. Gdy mam mega lenia, to podaję je z gotowym sosem. Jednak wersja w
sosie koperkowym również bardzo mi odpowiada.
środa, 8 sierpnia 2012
Kompot śliwkowo - jabłkowy
W sklepie można znaleźć mnóstwo soków, ale tak naprawdę nie
wiemy co jest w nich w środku. Mimo że
sama czasem staram się korzystać z gotowych produktów, to jednak warto od czasu
do czasu ruszyć głową, by zrobić coś samemu i to w prosty sposób. Kompot to
idealne połączenie do obiadu, ale także świetne orzeźwienie w upalny
dzień. Proste, a zadowoli każdego. Dodatkowo, można
kombinować na milion sposób ze smakami.
Subskrybuj:
Posty (Atom)