Akcja Gotowanie za
głosowanie zakończyła się już dawno, ale dopiero ostatnio miałam chwilę,
aby przygotować wybraną przez Was pozycję.
Jednak na początku powinnam napisać kilka słów wstępu o tej potrawie. Pide pochodzi z Turcji, a jego bliskim kuzynem jest włoska pizza. Można go przygotować
na cienkim i grubym cieście, ale od wersji z Włoch różni się sposobem podania. Farsz do
pide zawiera wymieszany sos z warzywami lub warzywami i mięsem. Ponadto, ma on kształt łódki lub okrągły w zależności od regionu. Podobnie
jest z dodatkami, którymi jest ser, pomidory, kiełbasa, grzyby, mięso itp. Po
prostu, co kto lubi. Może być ona posypana serem lub rozmąconym jajkiem, ja
przygotowałam dwie wersje. Podaje się go pokrojonego w grube paski, dlatego może
stanowić niebanalną przekąskę na imprezę.
Inspiracje czerpałam stąd.